Algemeen

Bespaartips voor een leuk leven als je (on)zichtbaar ziek bent

Pinterest LinkedIn Tumblr

(On)zichtbaar ziek zijn kan zorgen voor vele extra kosten per maand, zeker als je niet de mogelijkheid hebt om extra inkomsten te krijgen. Hoe zorg je er dan voor dat je, ondanks je chronische ziekte én eventueel klein budget, toch nog leuke dingen kan kopen en ondernemen? Daar geef ik je, in de komende serie van blogs, informatie over en ik deel mijn bespaartips!

Bespaartips: wat kun je zelf doen?
Bespaartip 1 – Kijk of je kan besparen

Als eerste is het belangrijk om te kijken naar je in- en uitgaven. Zijn er bepaalde kosten waar je op kan besparen? Wat zijn uitgaves waar je geen invloed op hebt? Neem hierbij als voorbeeld het eigen risico. Als chronisch zieke betaal ik al jaren gespreid mijn eigen risico, aangezien ik deze met een paar maanden in het jaar al verbruikt heb. Lang leve (on)zichtbaar ziek zijn. Gelukkig biedt mijn gemeente een tegemoetkoming aan wat betreft het eigen risico. Hierdoor krijg ik een bepaald bedrag per jaar terug waardoor mijn eigen risico uiteindelijk minder kost. Sommige gemeentes bieden ook een tegemoetkoming aan in de zorgkosten, check dus vooral bij je gemeente om te kijken of en waar jij voor in aanmerking kan komen.

Overzicht behoort ook tot de bespaartips! Bespaar tip 2

Doordat ik soms wat impulsief kan zijn, dankjewel ADHD, had ik totaal geen overzicht over waar ik mijn geld aan kon besteden en waar ik het aan uitgaf. Om het eerste probleem te tackelen, maakte ik gebruik van dit Excel bestand. Hierin staan mijn inkomsten, vaste uitgaven en spaarpotjes. Extra bespaartip: Spaar elke maand een vast bedrag voor bijvoorbeeld ziektekosten, een dagje uit of je auto. Hierdoor heb ik een duidelijk overzicht van wat ik per maand binnen krijg, kan uitgeven en kan sparen. Maar waar geef ik het daadwerkelijk aan uit? En hoeveel? Dat werd in een keer duidelijker. Want ja, in mijn hoofd viel dat allemaal wel mee. Toch bleek dat niet helemaal de juiste inschatting. In de app van mijn bank zie ik wel alle transacties, maar dit is voor mij niet visueel genoeg. Daarom is de app Grip van ABN Amro dé uitkomst voor mij; je ziet per categorie hoeveel je hebt besteed. Doordat ik een vast budget heb voor benzine en boodschappen, maak ik dat bedrag over naar het desbetreffende spaarpotje. Hierdoor kan ik in één oog opslag zien hoeveel budget ik nog over heb.

Bespaartip 3 – Overweeg je keuze goed (ja, dit kan ook later)

Doordat ik vaak een overweldigend gevoel kan krijgen van alle prikkels in een drukke winkel, heb ik moeite om helder na te denken. Doordat ik daarnaast een kei ben in het afwegen van mijn aankopen (staat het jurkje me wel, heb ik het jurkje wel nodig, ga ik het wel vaak dragen, is het jurkje het geld wel waard?) krijg ik vaak kortsluiting. In zo’n situatie vraag ik mijzelf twee dingen af: “Kan ik het mij veroorloven? En kan ik het retourneren?” Is het antwoord op beide vragen ja? Dan koop ik het product. Bij thuiskomst kan ik rustig nadenken en bij mezelf nagaan of ik het product nodig heb of leuk vind. Daarbij krijg ik hierin vaak ook nog advies van mijn vriend of van een vriendin.
Liever wel gekocht maar willen ruilen, dan niet gekocht, niet meer te koop en huilen. Oké, zo extreem zal het niet zijn, maar het rijmt lekker

Ik hoop dat ik je kan helpen met mijn bespaartips om meer rust en overzicht te creëren. Ik hoop dat je op deze manier meer tijd en budget over hebt om leuke dingen te doen en/of te kopen! Over welk thema zou jij graag bespaartips willen lezen? Laat dit vooral weten, wie weet kan ik daar dan een volgende keer over schrijven! Ik ben ook erg benieuwd of jij nog tips voor mij hebt die ik kan delen!

Author

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: