Algemeen

De ketting doorbreken

Pinterest LinkedIn Tumblr

Verbonden door de jaren heen. Vastgeketend ook wel. Ik aan haar, zij aan iemand. Misschien iemand anders ook aan haar. En zij ook aan die iemand. Ingewikkeld. Maar het is ook een heel ingewikkelde situatie. Hardnekkig. Een situatie die moeilijk te doorbreken is. Je kunt het zien als een zware ketting die gevuld is met pijn, tranen, boosheid en verdriet.

Gewoon van die harde, rauwe situaties die gebeurd zijn en niet terug gedraaid kunnen worden. Situaties die kunnen vallen onder trauma. Of tegen trauma aan liggen. Situaties waarvoor je het beste therapie kunt aangaan. Maar je moet het wel doen. Jij moet die ketting doorbreken.

De afgelopen tijd heb ik gemerkt dat sommige situaties doorgaan van generatie op generatie. Helemaal uitleggen kan ik het niet. Ik ben er zoekende in. Maar mijn zoekende, liet me niet wachten om dit te delen. Want soms kom je samen veel verder dan alleen. Wat er generaties voor mijn generatie gebeurde, kan heftig geweest zijn. Maar als daar niets mee gebeurd is, als dat niet aangepakt is, dan kan dat doorgaan op alle generaties erna. De pijn kan door sijpelen.  

Tot ik in gesprek was met mensen om me heen. Ik wil niet dat alles wat ik meemaakte, mijn pijn en verdriet. Mijn binnenwereld, doorgaat op een volgende generatie. Ik wil doorbreken de pijn die ik meemaakte. Het moet stoppen. Mijn pijn moet stoppen. Sterk gezegd, ik wil een halt roepen in de wereld. Laat die ketting breken en alles wat gebeurd is, in het verleden. Het verleden is geweest.

Er mag een nieuwe toekomst komen. Een toekomst zoals voor iedereen bedoeld is. Gewoon een nieuwe start. Misschien als ik ooit kinderen krijg, misschien gewoon eerst voor mezelf. Een nieuwe start. Maar daarmee moet ik wel die ketting doorbreken.

Ik hoor, kan je bijna achter het beeldscherm onderuitgezakt zien zitten, en zien denken, Jemig Ber, hoe dan. Hoe in hemelsnaam had je dit in gedachten. I don’t know. Echt niet. Want ik sta ook met mijn knietjes machteloos in de wereld. Maar ik denk dat het stukje beginnen met delen, gehoor geven aan en therapie zoeken een van de eerste stappen kan zijn.

Doe het nooit meer alleen. Alsjeblieft! NOOIT MEER. Sta niet alleen. Het is zo’n eenzame strijd. En dat is met het doorbreken van jouw ketting zo ontzettend onmogelijk. Beloof je me dat? Hulp vragen, de ketting doorbreken en jezelf je leefruimte weer teruggeven.

Jij, wij, ik – wij kunnen dit! Geloof me. Het gaat en is een strijd. Maar hij is wel te strijden.1 Comment

  1. De ketting doorbreken is echt heel moeilijk, maar vaak heel hard nodig. Mooi verwoord!

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: