Algemeen

Doorbreek de eenzaamheid; EHBO-kit

Pinterest LinkedIn Tumblr

Stil is het om me heen. Van binnen voel ik me leeg en ben ik bang om alleen te zijn in een wereld waarin ik niet wil zijn. Maar tegelijk is er angst om mensen om me heen te hebben. Om verplichtingen toe te laten waarvan ik niet weet of dat okay is.  Dan doorbreekt de stilte met de tranen die over mijn wangen vallen en het gesnik wat ik niet tegen kan houden. 

Misschien valt het op dat ik vaak terug ga naar de periode van mijn opname in Leeuwarden. Maar momenteel is dat mijn enige referentiekader. Het moment hierboven omschrijft voor mij een van de vele momenten van alleen voelen. Van de leegte in mijn hart, de pijn van gemis en de stilte die opgevuld werd door tranen. Eindeloze momenten zat ik met therapeuten om te kijken hoe ik me enigszins minder alleen zou kunnen voelen. Hoe de momenten van leegte opgevuld zouden kunnen worden wanneer alles me teveel zou worden en ik niet wist hoe te handelen.

Vaak maakte het me boos, boos op mezelf of op iets om me heen. De leegte vulde ik dan op door te gaan boksen of me keihard af te reageren door te skeeleren of de mountainbike te pakken. Tot een van de therapeuten kwam met de ‘EHBO-kit’. Een box die ikzelf ging samenstellen om me op momenten van leegte en eenzaamheid erbij te kunnen pakken. Ik kon de box vullen met allerlei voorwerpen of brieven die me dierbaar waren. 

Thuis had ik een mooie box staan waarvan ik wist dat ik ´m hiervoor kon gebruiken.

Het enige probleem voor dat moment was dat er in mijn hoofd een grote leegte was met datgene wat ik er in zou stoppen. Het leverde paniek op. Tot het moment dat er door mijn hoofd schoot dat ik tijdens een borstcrawl training altijd een rood balletje gebruikte. De trainster gaf tijdens een training al aan dat ik dat balletje wel mee kon nemen als herinnering aan het zwemmen, dus ik sprong op de fiets voor een fijne training – ik was toch immers het weekend thuis en dan kon ik gelijk dat rode balletje meenemen.

Tijdens het zwemmen kan ik altijd heerlijk alles loslaten, maar die training kwamen er allerlei dingen in mijn hoofd die ik in mijn EHBO- kit kon stoppen. Zo had ik eens een doosje vol complimentjes gekregen van een aantal vrienden, een mooie stenen diamant van een docent waar een mooie betekenis achter zat en een kaart met een verhaal van Toon Tellegen van mijn zus. Ik had zelfs op een gegeven moment tompoezen in de vriezer liggen – er lag dan een briefje in de EHBO-kit met ‘topmpouce in de vriezer’- om op te eten wanneer ik daar echt heel veel zin in had. Dit omdat ik altijd met vrienden van mij ‘dikzaktompoezen’ at 😉 . Dan kon ik even terug aan die fijne momenten denken. Ineens ontstond mijn EHBO-kit met allemaal mooie dingen. Thuis gekomen van het zwemmen, zocht ik alles bij elkaar. Ik vulde de box en stopte ‘m in mijn tas om weer mee terug te nemen naar Leeuwarden.

In het begin wanneer ik alleen was, was het helemaal niet zo makkelijk om ‘m erbij te pakken. Sterker nog, het was ontzettend onwennig. Ik pakte ‘m er liever niet bij dan wel en keek er liever niet in. Het voelde juist alleen maar meer alleen als ik er in keek. Maar uiteindelijk hoe meer ik probeerde de EHBO-kit erbij te pakken, hoe meer ik het idee had dat ik niet alleen was. Het gaf me een sterk gevoel om te zien dat ik zoveel waardevolle vrienden had en lieve mensen om me heen, die me steunden, ook van veraf door zoveel moois in mijn EHBO-kit te zien.

How to:
Wil jij ook een EHBO-kit maken om je door zware en soms lege momenten van eenzaamheid heen te halen? Zorg dan dat je een mooie box hebt waar je blij van wordt om ‘m te openen. Zoek dan mooie spulletjes bij elkaar die je van je vrienden hebt gekregen. Of als je dat helemaal niet echt hebt gekregen, kun je ook vragen of ze een kaartje voor je kunnen maken zodat je deze in je EHBO-kit kunnen stoppen.

Je kunt aan de gekste dingetjes denken; steentjes, kaartjes, een mok, theezakjes.

Misschien is het even zoeken naar hoe je jouw EHBO-kit kunt maken. Maar ik geloof er in, dat het werkt. Dat je wanneer je je zo gigantisch naar en eenzaam voelt, je je een stuk minder alleen gaat voelen. Doorbreek de stilte en de eenzaamheid om je heen. Voel niet meer de angst van alleen zijn en de pijn voelen. Ik geloof er in, durf jij het ook te geloven?

1 Comment

  1. Wat een geweldig idee! Ik ga er eens over nadenken. Als ik er één maak, denk ik dat ik er rustig de tijd voor zou nemen. Gewoon langzaam maar zeker vullen die kit.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: