Algemeen

Waakzaam zijn voor je eigen energie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Leeg was ik, elke avond opnieuw. Na een tijdje werd ik al vermoeid wakker voordat de dag begon. Hoe kon dit nou? Waar was mijn energie gebleven?

Lang worstelde ik met deze vermoeidheid en wist ik niet goed hoe ik mijn energie terug moest krijgen. Tot ik op een dag bij een therapeut kwam die mijn energie met snoepjes vergeleek. Dit klinkt komisch, maar het was echt zo! Ze zei letterlijk: “Leonie je moet je energie zien als snoepjes en jij deelt zoveel snoepjes uit, dat je er aan het einde van de dag geen meer voor jezelf hebt.” Dit was voor mij zó een eyeopener, want hoe logisch was het dat als ik te veel energie gaf elke dag opnieuw, ik niets meer voor mezelf over hield. Energie was voor mij niet tastbaar en werd door deze vergelijking ineens tastbaar gemaakt en daar kon ik iets mee! Ik besloot dat ik minder snoepjes, dus energie, ging uitdelen zodat ik wat over had voor mezelf. Tot mijn grootste frustratie kwam ik er toen achter dat ik helemaal geen snoepjes had, ik startte de dag met een lege snoepzak dus ik kon ze niet eens gaan bewaren voor mezelf. Het irriteerde me meteen dat ik net het idee had dat ik iets gevonden had, maar ook meteen weer geconfronteerd werd met het feit dat dit dus niet de eerste stap was. De eerste stap was snoepjes verzamelen.

Naast wat ik jullie in mijn vorige blog vertelde over mijn positiviteitsreis heb ik ook een reis gemaakt naar het terugwinnen van mijn energie en het leren omgaan met deze energie. Zo leerde ik dat de hele dag in bed liggen geen oplossing was om meer energie te krijgen, dat werkte eerder averechts. Wat wel werkte was een ritme creëeren voor mezelf, dit heb ik dan ook gedaan. Elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaf in ieder geval structuur en wat meer nachtrust. Deze nachtrust resulteerde in mijn eerste snoepjes voor in mijn snoepzak. Als je je eerste snoepjes verdient hebt wil je hier zuinig op zijn, maar dan begint het probleem: je omgeving. Als je snoepjes wilt winnen moet je ervoor zorgen dat je elke dag meer snoepjes bewaart dan dat je uitgeeft. Ik heb er even een tekeningetje voor je van gemaakt:

Zodra je een tijdje meer snoepjes spaart dan dat je uitgeeft stijgt je aantal snoepjes. Zodra je teveel snoepjes uitgeeft is je zak al snel leeg en moet je weer opnieuw beginnen. Dit is een lastig proces, omdat je omgeving weinig begrip toont als je hiermee bezig bent. De ene keer kun je wel een theetje drinken, de andere keer heb je hier geen kracht voor. Ik heb veel verwijten gekregen dat ik mijn afspraken cancelde en dat er toch niet zoveel met mij aan de hand was?! Dit vond ik het allermoeilijkste. Voordat ik namelijk iets cancelde maakte ik me al een uur druk of het wel kon, of mijn vrienden niet boos zouden worden en of ze het wel zouden begrijpen. Ik was een op en top pleaser, dus afzeggen vond ik echt moeilijk. Als ik dan een negatieve reactie kreeg had ik direct een off day.

Toch had ik geen andere keus, om energie terug te winnen moest ik minder uitgeven en meer bewaren. Dit ging de ene dag beter dan de andere, zoals dingen in het leven nou eenmaal gaan. Ik leerde hoe ik mijn agenda kon plannen met de snoepjes die ik had en ik leerde nee te zeggen. Wat was het een fantastisch gevoel als het een dag lukte en ik de dag erna daardoor met meer snoepjes kon beginnen!

Lang heb ik zo dag voor dag mijn snoepjes opgespaard en is mijn energie weer terug gekomen. Ga dus niet thuis de hele dag op de bank liggen, want dat helpt je niet vooruit qua energielevel. Zorg voor een ritme, plan kleine dingen in, zet een wekker als je naar een vriendin gaat en zodra die afgaat ga naar huis en maak eens een mooie wandeling. Kleine dingen doen geven je energie, waak er alleen voor dat je niet teveel doet op een dag. Er zijn 365 dagen in een jaar, dus er is vast nog een lege dag waarop je tijd hebt voor die ene vriendin of dat ene uitje. Kies voor je eigen energie en bewaak die met je leven. Je kunt elk snoepje maar één keer uitgeven en hou er lekker ook een paar voor jezelf over aan het einde van iedere dag!

2 Comments

  1. Wat een prachtige vergelijking. Ga ik vandaag veel over nadenken, want ik werd wakker met een lege snoepzak;).

  2. Wat een mooie vergelijking! Ik merk ook heel erg dat er veel activiteiten zijn die mij energie kosten, maar er ook activiteiten zijn die me energie geven. Een balans hiertussen vinden is nog een uitdaging, maar het gaat me steeds beter af.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: