Algemeen

Week plannen? Maak het klein!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Compleet overvraagd stortte ik neer op de bank. Voor ik het wist kwamen alle tranen naar buiten en wist ik niet meer hoe ik mezelf weer rustig kon krijgen. Het was teveel. De dag die zojuist bijna ten einde kwam, had veel te veel in zich. En ik, ik wist niet te doseren. Soms is het zelfs zo erg, dat ik maar dagen achter elkaar doorren, omdat ik niet meer weet waar écht de stop zit. Hoewel…

Die stop weet ik wel te vinden. Dat doorrennen en niet thuis stil op de bank zitten, komt vooral omdat ik ontzettend bang ben, dat ik ga voelen. Dat er tranen komen die niet meer stoppen. Een stortvloed. Dus is doorrennen dan maar het beste, denk ik dan. Maar nadat het zo vaak mis ging, ik keer op keer thuis kwam, op de bank compleet overvraagd in tranen uitbarstte, wist ik dat het niet anders kon. Ik moest leren doseren.

Weekplanner
Al snel kwam ik met een weekplanner. Iets wat voor heel veel mensen werkt maar waar ik al kriebels bij krijg omdat ik dan het gevoel van ´moeten´, heb. Toch besloot ik er een te maken met als doel, dat alles wat ik er op invul, positief is, en geskipt mag worden. Het is immers nu een periode van bijtanken en weer terug naar de basis. Dus een weekplanner die gevuld is met vrijwilligerswerk, vrienden, sporten. En alles kan omgegooid. Dat geeft lucht. Het haalt nog niet mijn complete overvraging weg, of het helemaal oplossen van doseren.

Want in deze planning bouw ik ook in, dat er ruimte is voor mij. Ruimte om niets te moeten, op de bank te zitten, koffie te drinken, te genieten van Raaf of een serie. Ik merk dat ik snel in de ´ik moet-acties’ schiet en denk dat alles nog wel honderd keer schoon kan. Toch lukt het stukje bij beetje om echt ruimte te nemen, te mogen accepteren en niets te moeten.

Kleinere stappen
De weekplanner geeft houvast voor de week. Maar heel vaak overzie ik een dag alleen al niet en dan hak ik de dagen in stukken. Dus gewoon de dag zelf in ochtend, middag en avond. En is dat soms zelfs teveel, dan kijk ik het per uur. Maak het niet te groot. Hoe kleiner je het maakt, hoe overzichtelijker het soms voor jezelf wordt.

Mij heeft het al een stuk geholpen om de overvraging in de dagen, het overzicht wat minder kwijt te zijn en wat meer rust in te bouwen.

Template
Voor MJZENV heb ik een template gemaakt die je op Instagram kunt gebruiken. Maar wellicht dat je ‘m ook kunt uitprinten voor de dagen. Op Instagram kun je meerdere van deze templates vinden.

1 Comment

  1. Heel herkenbaar. En bij mij helpt een planner dus ook om juist voldoende rust te nemen. Ik plan het namelijk echt in.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: