Algemeen

Week van de vruchtbaarheid

Pinterest LinkedIn Tumblr

Huisje, boompje, beestje…. Kindje!! Niet altijd zo vanzelfsprekend. Deze week (2-8 november) is het de week van de vruchtbaarheid. Maar liefst 1 op de 6 mensen krijgt te maken met vruchtbaarheidsproblemen en heeft daardoor dus moeite om zwanger te raken. Een grote groep mensen. Dit betekent dat ook jij meerdere mensen in jou omgeving kent die hiermee te maken hebben. Omdat er op vruchtbaarheidsproblemen vaak nog een taboe heerst, besteden wij vandaag aandacht hieraan.

Bij een hele grote groep mensen lukt het zwanger worden binnen een jaar. Bij 1 op de 6 lukt dit niet. Als zwanger worden niet lukt is dit heel pijnlijk. Iets wat zo mooi had moeten zijn… De hoop wordt elke maand een stukje minder. Na een jaar gaan veel mensen naar het ziekenhuis, en een aantal van hen start daarna een traject. Een traject wat soms jaren lang duurt, en niet altijd met succes. ‘

Het medisch traject om een kindje te krijgen is heftig. Iets wat zo intiem is, ligt opeens open. Als vrouw moet je soms meerdere keren per week een inwendige echo laten maken en als man moet je je zaad inleveren, vaak geproduceerd in een kamertje achteraf in het ziekenhuis. Het intieme is weg, je kinderwens is ineens iets waar een heel team aan artsen en verpleegkundige bij zijn.

Dan doe je toch gewoon IVF? Een veelgehoorde opmerking. IVF is geen wondermiddel. IVF krijg je 3 keer vergoed. Gemiddeld is 50 procent van de stellen dat start met IVF na 3 pogingen zwanger. Dat betekent dat er dus heel veel mensen na zon zwaar traject niet zwanger is.

Voor iedereen die tot deze groep behoort: Er zijn heel veel mensen die hetzelfde doormaken als jij. Er bestaat in Nederland een vereniging voor vruchtbaarheid: Freya. Bij freya kun je terecht met al je vragen en om steun te zoeken bij mensen die hetzelfde door maken als jou. Je bent niet alleen!

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: