Fertiliteit

Wel of geen kinkhoestvaccin tijdens zwangerschap

Pinterest LinkedIn Tumblr

Tijdens de laatste afspraak bij mijn verloskundige kreeg ik een folder mee voor het kinkhoestvaccin tijdens de zwangerschap.
Vanaf 16 december dit jaar krijgen vrouwen deze tijdens de zwangerschap (gratis) aangeboden. Hierdoor zijn baby’s meteen vanaf de geboorte beschermd tegen kinkhoest. De vaccinatie wordt vanaf dat moment dan ook opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.


Meer info: https://www.rivm.nl/kinkhoest/kinkhoestvaccinatie-voor-zwangere-vrouwen

Kort ben ik daar over in gesprek geweest. Toen ik met mijn verloskundige er over sprak, was het (nog) niet bekend dat deze vanaf 16 december gratis zou zijn. Maar dat zou voor mij ook geen doorslag hebben gegeven.
Na 16 december zou het voor mij wel last minute zijn om dan nog een afspraak te maken voor het vaccin en ik ben dan liever ‘safe than sorry’.

Wat voor mij ook de doorslag gaf is dat het RIVM deze niet voor niets in het programma opneemt. Er is gewoon een risico voor de baby.
Daarnaast geven ze het kinkhoestvaccin -als de zwangere vrouw hier niet voor ingeënt is- vervroegd aan de baby. Dat geven ze volgens mijn verloskundige dan al met 4 tot 6 weken om het risico zo klein mogelijk te maken.
Dat vind ik zelf wel erg vroeg en daarnaast blijft de baby dan nog een aantal weken onbeschermd.

Juist in de eerste weken en maanden is de baby het meest vatbaar voor kinkhoest en stelt het mij gerust, dat als ik me in laat enten tijdens de zwangerschap, de baby meteen na de geboorte beschermd is tegen kinkhoest.

De inenting stelde voor mij niks voor. Ik heb er niks van gevoeld en ook de dag erna heb ik geen spierpijn, hoofdpijn of last van andere bijwerkingen gehad.

Iedereen is natuurlijk vrij in haar eigen keuze hierin. Neem daarnaast ook niet alle info voor lief. Ik heb geen research gedaan of het bij alle GGD’s zo is dat de baby na 4 weken wordt ingeënt tegen kinkhoest als zijn/haar moeder daar niet voor ingeënt is. -Lees je in en vraag het na bij jouw verloskundige en GGD. Maak dan de keuze die voor jou, als moeder, goed voelt.

Author

If you get tired learn to rest not to quit

2 Comments

 1. Fantastisch Suus! Mijn jongste is geboren in Groningen in het ziekenhuis en gelijk met kinkhoest in aanraking gekomen. Ze is niet erg ziek geweest in de eerste week maar heeft veel hinder en groeiachterstand gehad vanwege de gevolgen zoals overprikkelde afweer en littekens op de longen. Alleen omdat veel mensen niet ingeënt zijn. Groeten van Durkje

  • Suus Reply

   Oh bah, lijkt me vreselijk, zo klein kwetsbaar, ziek en dan al een achterstand.
   Ik ben blij dat er nu veel voorlichting over is en dat ik dit heb kunnen doen.
   Liefs

Write A Comment

Pin It