Fertiliteit

Zwanger terwijl het bij vrienden niet lukt

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ja, het moment is daar. We gaan proberen zwanger te raken. Vele vrienden om ons heen hebben moeite om zwanger te worden. Dit houden we in ons achterhoofd als we dit besluit maken. De afspraak om de spiraal te laten verwijderen is gemaakt. Zijn er dingen die wij verder kunnen doen om onze kansen te vergroten, zal ik snel zwanger raken? Zullen we in een traject terecht komen om ons te helpen? Wat als we ineens wel snel zwanger raken? Hoe ga ik dat aan vrienden vertellen die moeite hebben hiermee? Allemaal vragen die ik had toen we hieraan begonnen.

Zwanger, terwijl het bij vrienden nog niet is gelukt

Een kleine drie maanden later was ik zwanger. Wat ontzettend spannend en wat een verassing dat dit zo snel ging. De eerste paar maanden hielden we het voor onszelf; ons eigen geheimpje. Toen we de twaalfweken-echo hadden gehad gingen we het de opa’s en oma’s vertellen! Mega enthousiast natuurlijk en super blij, want alles was in orde. Toen die het wisten gingen we naar broers en zussen en vrienden om ons heen. Oeps vrienden vertellen, dat is lastig. Hoe gaan we het vertellen tegen mensen die moeite hebben om zwanger te raken? Doen we ze geen pijn? Hoe moeten we het vertellen?

Vertellen dat we zwanger zijn aan vrienden met een onvervulde kinderwens

Oké, het moment is daar! We gaan het vertellen, we bellen ze wel even. Is dat wel slim? Is het gewoon vertellen als we elkaar zien niet beter? Misschien kunnen we er dan ook gelijk voor ze zijn en verzacht dat toch een beetje de pijn. Nee, makkelijk is het niet, maar we doen het toch over de telefoon. De telefoon gaat over, wat onwijs spannend. Wat doet het mij pijn om tegen ze te vertellen dat wij in verwachting zijn, terwijl ze nog in het traject zitten. Ik merk dat ik me ook verontschuldig als ik ze aan de telefoon heb.

Zwangerschapsnieuws; spannend voor de vriendschap met vrienden

Ja het was zwaar, ja het is veel, ja dit is even spannend voor de vriendschap. Wat een topvriendin heb ik ook! Even een korte tijd iets minder contact. Goh…wat is dat lastig, want ik wil zo graag even die knuffel geven, even vertellen dat ik me niet kan voorstellen hoe moeilijk het is voor ze. Maar wat tof, ze stond voor de deur en we hebben en top gesprek gehad. Het was goed, en het is nog steeds goed. De vriendschap is sterker dan ooit tevoren, wie had dat gedacht! Blij met een vriendin zoals jij!

De dag dat ik hoor dat mijn vriendin zwanger is

Het is zondagmiddag als ik heerlijk geniet van de rust wanneer ik het huis voor mezelf heb. We weten net twee dagen dat ons eerste IVF-traject niet gelukt is. Ik houd me al een paar dagen groot…want ach, dit is toch niet het einde van de wereld en we hebben nog twee trajecten, dan zal het vast wel lukken!

Het telefoontje waarin vrienden vertellen dat ze zwanger zijn

Ik zie dat ik gebeld word. Haar naam staat op het scherm en ik weet dat ze dit keer niet zomaar belt, voordat ik opneem weet ik al dat ze gaat vertellen dat ze zwanger is. Ik neem de telefoon op en ik hoor aan haar stem dat mijn vermoeden nog wel eens kan kloppen. Ze klinkt gespannen en ik hoor dat ze het moeilijk vindt om het mij te vertellen. Mijn vermoedens klopten. Ze is zwanger, al twaalf weken! Ik vraag aan haar hoe het met haar en de kleine gaat. Gelukkig gaat alles goed.

De realiteit kwijt

Ik ben blij dat haar een traject bespaard blijft én dat alles goed is met haar en de kleine. Maar het nieuws valt me ook zwaar. In de dagen daarna merk ik dat ik beetje bij beetje de realiteit kwijt raak. Het voelt alsof de wereld doordraait en mijn leven stil staat. Alsof ik er ben, maar ook weer niet. En daarnaast heeft zich een beeld in mijn hoofd genesteld van haar met een hoogzwangere buik, terwijl ze nog maar twaalf weken zwanger is. Het bleek dus toch minder goed met me te gaan dan ik dacht.

Angst en verdriet

In de weken daarna wil ik graag naar haar toe, maar ik durf niet goed. Wat als ik die zwangere buik niet aan kan? Wat als ik verdrietig wordt en ze zich schuldig voelt? Dat doet ze nu al; ik ken haar. Maar ze hoeft zich niet schuldig te voelen, er is niemand schuldig aan dat het bij de een wel lukt en bij de ander niet!

Het keerpunt

En dan sta ik bij haar in de straat. Ik mocht wat ophalen van de weggeefhoek. Het moest zo zijn, denk ik. Ik durf niet goed bij haar aan te bellen, maar ik besef me dat ik alle beren op de weg nú een schop onder hun kont moet geven als ik mijn vriendin niet kwijt wil raken. Hoe langer ik wacht, hoe enger ik het vind en dan durf ik straks helemaal niet meer.

Ik ben terug; wij zijn terug!

Ik loop naar de voordeur en bel aan. Hopelijk is ze thuis denk ik en gelukkig is ze dat. Ze doet de deur open en ik merk dat mijn eerste blik direct naar haar buik gaat. Ik kan mezelf wel voor m’n hoofd slaan. Natuurlijk zie je geen enorme buik en dat terwijl ze inmiddels al twintig weken zwanger is. Ze laat me binnen en we hebben een fijn gesprek. Ik merk dat ik steeds meer met beide voetjes op de grond terecht kom en de mist rond mijn hoofd lost steeds meer op. Ik ben er weer, wij zijn er weer! Wel weet ik dat ik dit nooit meer laat gebeuren. Mijn kinderwens werd een ’ten koste van alles onderwerp’ en dat is iets wat mijn partner en ik altijd hadden willen voorkomen. Een kinderwens is belangrijk, maar het moet niet ten koste gaan van jezelf, je relatie of vriendschappen.

Tips voor het stel wat in verwachting is

  • Kondig één-op-één bij vrienden met een onvervulde kinderwens aan dat je zwanger bent en niet in een grote groep. Hierdoor overvalt het minder en kunnen de emoties van beide kanten er zijn.
  • Vertel het, waar dat mogelijk is, face-to-face aan vrienden waar zwanger worden niet van zelfsprekend is. De “drempel” is daardoor minder hoog om elkaar na het nieuws weer te zien.
  • Wacht niet te lang met het vertellen, omdat het spannend is. Hoe langer je wacht, hoe spannender het wordt.
  • Voel je niet schuldig dat het bij jou al wel gelukt is en bij de ander (nog) niet. Niemand is daar schuldig aan en we zouden nooit willen dat een vriendin hetzelfde moet mee maken om de kinderwens uit te laten komen. We zijn oprecht opgelucht dat je dat bespaard blijft!

Tip om de vriendschap te behouden, ook in moeilijke situaties

  • Geef elkaar de ruimte/tijd om gevoelens te delen en het een plekje te geven. Durf je gevoelens naar elkaar uit te spreken. Maak van je hart geen moordkuil! De vriendschap kan er alleen maar sterker van worden.

Tips wanneer je een onvervulde kinderwens hebt en vrienden zwanger zijn

  • Ga de confrontatie van een zwangere buik, echo’s, babyspullen, enz. niet uit de weg. Hoe meer je dit probeert te ontwijken, hoe moeilijker het is als je er plotseling wel mee geconfronteerd wordt.
  • Probeer te voorkomen dat je kinderwens ten koste van jezelf, relatie en/of vriendschappen gaat zijn. Mocht je het gevoel krijgen dat je hier wel wat extra ondersteuning bij kunt gebruiken? Kijk dan eens op de site van Freya voor meer informatie over psychosociale ondersteuning bij een onvervulde kinderwens.

Nog een waardevol artikel lezen over het doen van een zwangerschapsaankondiging bij stellen met een onvervulde kinderwens? Kijk dan eens hier!

Aftiteling Kim
Meer lezen van Kim? Klik hier!
Author

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: