Helend

Huishoudtips voor een makkelijker leven!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Wanneer je op jezelf of samen woont, is er een regelmatig terugkerend iets waar waarschijnlijk niemand echt naar uitkijkt om te moeten doen. Juist: het huishouden. Je merkt pas hoeveel er eigenlijk bij het huishouden doen komt kijken, op het moment dat je helemaal zelf (of met je partner) voor het huishouden moet zorgen. Als je dan ook nog eens onzichtbaar ziek bent, of last hebt van bijvoorbeeld een chaotisch brein, kan het huishouden voor extra stress zorgen. Daarom hebben wij al onze huishoudtips en lifehacks verzameld om met jullie te delen. Want: leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker!

Lifehacks van Shirl – moeder van 4 kinderen


Wij gebruiken een gezamenlijke online agenda. Hierin heeft ieder gezinslid zijn eigen kleur en we kunnen allemaal van elkaar zien wie wanneer wat heeft staan. Zo weet ik bijvoorbeeld wanneer mijn schoonvader naar het ziekenhuis moet en ik hem niet kan vragen om hulp. (Verder zie ik zo ook verjaardagen langskomen van mensen terwijl ik die zelf al vergeten was haha, oeps! Mijn ADD zorgt voor meer chaos dan me lief is). Verder vind ik luierbroekjes een hemelse uitkomst. Door de fibromyalgie doet het verschonen van luiers wanneer de kinderen een beetje tegen kunnen werken ongelooflijk veel pijn in mijn gewrichten. Luierbroekjes zijn voor mij echt de hemel op aarde. Zo hoef ik alleen maar het broekje aan te doen en om hun billen te laten glijden!
Voor de vloer gebruik ik een stomer in plaats van een dweil. Dit scheelt mij veel bukken met een dweil en het scheelt me handelingen die ik liever niet doe. De stomer vul ik één keer en daar kan ik de hele benedenverdieping mee schoonmaken. Ten slotte ben ik een groot fan van domotica gebruiken. Google doet mijn lampen aan, Google doet de tv aan (en uit), Google doet de radio aan.. Tja, wat doet Google eigenlijk niet? Veel mensen noemen het lui maar voor mij scheelt het net weer een paar handelingen en dat is ongelooflijk fijn als ik een slechte dag heb!

Huishoudtips van Anouk

Mijn huishoudhack is deze spons met handvat. De tegels van de badkamer enzovoorts worden zo veel makkelijker schoon en kost minder kracht. Daarnaast heb ik een interieurverzorgster die mij helpt in het schoonmaken van het huis. Ondanks dat dit natuurlijk extra geld kost, is dit voor mij echt noodzaak. De grote dingen schoonmaken kost mij te veel energie en dit levert mij twee dagen extra kunnen werken/een dag extra werken en één dag leuke dingen doen op. Uiteindelijk levert het me dus eigenlijk geld op en een prettig leven.

Huishoudtips van Laura

Ik vind mijzelf heel slecht in het doen van het huishouden. Toch zijn er wel een aantal dingen die ik doe om het voor mezelf makkelijker én overzichtelijker te maken. Zo zet ik een timer wanneer ik mijn wasmachine aanzet. Op die manier vergeet ik niet dat ik de was uit de wasmachine moet halen. Ik doe de was daarbij zoveel mogelijk doordeweeks, zodat ik in het weekend geen overvolle wasmanden heb. Als de wasmachine voor 3/4 vol zit, zet ik hem aan. Ik wacht dus niet totdat ik een helemaal volle wasmachine heb, puur om te voorkomen dat ik in het weekend voor mijn gevoel alleen maar aan het wassen ben.
Verder plan ik samen met mijn man altijd een dag/avond in om alles even schoon te maken. Zo zijn we samen bezig, en ben ik gemotiveerder mijn handen even goed uit mijn mouwen te steken! Het schoonmaken van de douche doe ik bijna altijd tijdens het douchen. Een klein beetje extra moeite op dat moment, maar wel een taak die daarna ook weer klaar is. Na het eten proberen we altijd de keuken helemaal op te ruimen. Ook het gasfornuis wordt dan goed gepoetst, zodat rommel zich niet in de keuken opstapelt. En ten slotte: als onze hond Bruce natte poten heeft, drogen we deze heel goed af voordat we naar binnen gaan. Zo voorkomen we dat we overal pootafdrukken hebben. #minderdweilen

Huishoudtips van Anne

Ik heb persoonlijk geen grote moeite met het huishouden, maar er zijn wel wat dingen die het voor mij makkelijker maken. Voor mij was een afdruiprek voor de afwas best een lifehack; niet meer hoeven afdrogen! Heel simpel, maar het zorgt er voor dat ik makkelijker aan de afwas begin en het veel minder vaak laat opstapelen. Een andere (niet zo milieuvriendelijke) tip zijn vochtige schoonmaakdoekjes. Hierdoor begin ik makkelijker aan het schoonmaken, want er zijn veel minder stappen nodig om tot schoonmaken te komen. Ik maak huishoudelijke klusjes daarnaast ‘leuker’ door intussen muziek of een luisterboek te luisteren. 

Huishoudtips van Loes

Ik heb niet echt heel veel ‘huishoudhacks’. Er zijn wel een aantal producten die ik fijn vind om te hebben en die ik regelmatig gebruik. Ik vind het stomme aan het huishouden namelijk dat je het moet blijven bijhouden. Daarom wil ik er niet te veel tijd aan besteden. Ik verdeel de huishoudelijke taken over de week en samen met mijn vriend hebben we wel eens (net zoals Laura al beschreef) een ‘huishoudhalfuurtje’. Dan gaan we samen een half uur aan de slag om wat klusjes te doen die er op dat moment nog liggen.
Mijn verdere tips: ten eerste dragen wij binnen geen schoenen. De schoenen zetten we bij de voordeur op een schoenenrek. Zo nemen we minder vuil mee naar binnen waardoor we minder vaak hoeven te stofzuigen. Daarnaast heb ik een Swiffer ‘wet en dry kit’. Hiermee veeg je heel snel het stof onder de bank, kast of bed weg. Als ik zie dat er stof op de vloer ligt pak ik even deze Swiffer. Binnen twee minuten heb ik het dan schoongeveegd én opgeruimd. Een stuk sneller dan stofzuigen! En ten slotte ben ik erg blij met mijn ramenwasdoeken. Ik heb deze doeken van Prowin, maar tegenwoordig kun je deze op meerdere plekken krijgen. Één doek onder de kraan houden (met alleen water dus), je ramen ermee wassen en met de andere doek droogmaken. Binnen een kwartier(!) heb ik alle ramen van ons appartement gewassen, streeploos!

Huishoudtips van Bas

Mijn belangrijkste tip: maak het jezelf gemakkelijk. Heb je een hekel aan het doen van de afwas? Schaf dan een vaatwasser aan. Het hoeft geen nieuwe vaatwasser te zijn, dit kan er ook eentje van Marktplaats zijn voor een paar tientjes. Wij hebben tegenwoordig een stofzuiger op accu in plaats van een stofzuiger met een snoer. Deze stofzuiger is zo handzaam als een kruimeldief. Hierdoor pak ik de stofzuiger veel sneller, waardoor kruimels zich niet opstapelen. Verder denk ik dat het helpend is als je alles zoveel mogelijk probeert bij te houden. Als je tussendoor kleine dingetjes opruimt, voorkom je dat het een grote bende wordt. Dus ook als er niet veel rommel ligt.

Huishoudtips van Julia

Ik gebruik deze Dishmatic afwasborstel zodat ik tussendoor even snel wat kan afwassen zodat de stapel niet groter wordt. Dit kan overigens ook een afwasborstel van een ander merk zijn. Als ik dan afwas, dan doe ik dit met warm water. Ik droog pas af aan het einde, hierdoor is het meeste water al verdampt en kost het minder tijd en moeite. Verder verdeel ik mijn huishoudtaken in kleinere stappen. Een handige app die ik hiervoor gebruik is Sweepy. Hierin kan ik het huishouden verdelen per ruimte, en vervolgens kan ik de ruimte weer onderverdelen in aparte schoonmaaktaken. Ook de frequentie kan ik hierin zelf aanpassen. Dit zorgt voor overzicht, waardoor ik weet welke dingen ik al heb gedaan en welke taken er nog moeten.

Een tip én mindhack van Suus

Mijn peuter van 2 speelt graag buiten en dat zorgt dagelijks voor was met vlekken. Vlekken van stampen in de plassen, op z’n kont van een vieze glijbaan, modder, zand, etenswaren en spuug. Mijn lifehack: zachte groene zeep uit een pot. Die van driehoek #nospon. Eerst wreef ik de vlekken goed in met groene zeep en spoelde ik het uit. Inmiddels wrijf ik wat groene zeep op de vlek en gooi ik het, zonder uit te spoelen, zo in de wasmachine. Het komt er dan schoon uit! Verder hebben wij sinds de geboorte van onze zoon een droger. Iedereen moet hierin (oprecht) doen waar hij zich goed bij voelt. Ik vind het een enorme
energieslurper, maar ik vind ook een uitkomst op slechte dagen. Ik gebruik de droger dus op dagen nadat ik migraine heb gehad. Je mag het jezelf ook gemakkelijk en comfortabel maken toch?

Over migraine en huishouden gesproken: Als ik migraine heb gehad en even een dag out of order ben geweest, heb ik überhaupt minstens een dag nodig om bij te komen van de aanval. Ik mis dan even heel zwart/wit gezegd ‘maar’ twee dagen, maar voor mijn gevoel loop ik in het huishouden dan veel langer achter. Ach ja, daar komt het ook wel op neer met een peuter in huis misschien. De gedachte dat ik véél moet doen, zorgt voor instant paniek. Ik zorg dan ook dat ik mezelf beperk tot één à twee duidelijke huishoudelijke taken. Hierin kijk ik dan even wat écht prioriteit heeft. Meestal ben ik dan zelfs ook een stuk productiever, maar dat is het doel niet. Lukt het alleen om deze taak of taken te doen? Ook prima. Ik heb dus niet een enorme lifehack te delen maar eerder een mindhack! De grote berg aan taken is zo een stuk beter te behappen!

En nu vooral gebruik maken van al deze tips!

Zo, dat waren flink wat tips voor in het huishouden! Wij hopen dat jullie net zoveel aan deze tips hebben als ons. Mocht je nou nog andere tips hebben, of heb je een van bovenstaande tips uitgeprobeerd? Laat het dan zeker weten in een reactie hier beneden of via een van onze social media kanalen!

Meer van onze gezamenlijke blogs lezen?
Author

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: