Levensverhaal

2020 | Wát een jaar!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Het voelt als vorige week dat we onze lichtpuntjes blog van 2019 schreven en nu zijn we alweer bezig met een jaaroverzicht van 2020. Een andere opzet dan onze laatste blog van 2019 want ik denk dat we wel kunnen stellen dat 2020 ons allemaal flink verrast heeft, het leek ons dus ook goed om in deze blog verder te kijken dan enkel onze lichtpuntjes. Wie had ooit verwacht dat we in een pandemie zouden belanden? Dat mondkapjes dragen ineens heel gewoon zou worden? Dat je je naasten zo beperkt zou kunnen zien? Dat de wereld ineens zo zou kunnen veranderen? Niemand toch? Maar we hebben het gered! Hier staan we dan, met onze tenen al in 2021, hopend dat dit jaar iets milder verloopt.

Shirl
Hoe was 2020 voor jou?
Bizar, bijzonder, onwerkelijk en speciaal. Ik begon 2020 met een opname van bijna 2 maanden op de PAAZ afdeling om af te kicken van oxycodon. Deze opname heeft mij zóveel handvaten en inzichten gegeven dat ik thuis écht verder kon toen de indrukken van de opname eenmaal geland waren. Ik stopte zelf met al mijn andere medicijnen en niet lang daarna had ik met Pasen een positieve zwangerschapstest in m’n handen. De zwangerschap verliep aardig soepel tot 33 weken, de laatste weken waren wel mega intens, pijnlijk en zwaar, maar I made it! Inmiddels ligt er aan tevreden hoopje mens in mijn handen, mooier hadden wij 2020 niet af kunnen sluiten!

Wat was je hoogtepunt?
Naast stoppen met alle medicatie en mijn enorme vooruitgang natuurlijk onze Noah!

Wat heb je geleerd?
Dat je je nooit moet laten vertellen wat jij wel en niet kunt en dat ik nooit meer zoveel medicatie wil slikken, het had achteraf gezien allemaal een aardig slechte werking op mij.

Welk liedje omschrijft 2020 voor jou?
Hou vol, hou vast! Want het lijkt soms allemaal nutteloos en oneindig, maar er is altijd wel ergens een lichtpuntje. Je moet hem alleen zelf nog ontdekken.

Wat was je favoriete zelfzorg moment?
Zelfzorg is altijd een favoriet moment voor mij, daarom bedachten Suus en ik die rubriek ook ooit. Ik heb dus niet één moment dat er als favoriet uitspringt maar als ik nu terug kijk naar alle zelfzorg blogs krijg ik wel een heel bijzonder gevoel bij mijn bijdragen tijdens de opname. Het was zo zwaar daar maar als ik zo terug kijk zie ik hoeveel moeite ik desondanks deed om toch lief te zijn voor mezelf en daar ben ik mega trots op! Het feit dat ik in die tijd toch tijd nam om om goed voor mezelf te zorgen laat mij zien dat ik sterker ben dan ik zelf door heb.

Wat wens je voor 2021?
Héél veel gezondheid. Dat we gelukkig mogen zijn in de mega gekke wereld waarin we nu leven, dat we mogen leren van wat we allemaal hebben en natuurlijk dat we Corona weer onder controle krijgen.

Suus
Hoe was 2020 voor jou?

Als ik er wat woorden aan mag koppelen: Overweldigend, liefdevol, warm, surrealistisch en héél bijzonder. Ik was hoogzwanger in januari en aan het eind van de maand werd onze zoon geboren. Heel cliché, maar dat was echt super bijzonder om zijn geboorte helemaal (natuurlijk) mee te maken.
We hadden ontzettend fijne kraamzorg en de start was daarmee ook echt goed. Mijn hele jaar stond in het teken van mijn zoon. Alle eerste stappen die hij maakt: Prachtig!

Wat was je hoogtepunt? Absoluut de geboorte van mijn zoon!

Wat heb je geleerd?

Het moederschap leert mij onwijs veel, net als de blik van mijn zoon. Hij kijkt onbevangen met zijn glimoogjes de wereld in. Lacht, zwaait, klapt in zijn handen en is vriendelijk naar iedereen. Hij probeert en blijft oefenen tot hij iets onder de knie heeft en als dat zo ver is zorgt hij ervoor dat hij de aandacht heeft en kijkt hij trots en blij. Ik geloof dat wij dat als volwassenen een keer kwijtraken, maar ik leer van hem.

Welk liedje omschrijft 2020 voor jou?

Na hard nadenken over verschillende nummers is er geen enkel nummer die heel 2020 omschrijft.
De Nijntje theme-song is wel by far het meest gedraaide nummer in mijn Spotify-account.

Wat was jouw favoriete zelfzorg moment?

Het moment dat ik de knoop doorhakte dat er een keer oppas moest zijn voor onze zoon. Op een gegeven moment was ik oververmoeid, zag ik enkel 4 muren, had ik heel veel migraine en stak ik een hand uit. We hebben voor een opvang gekozen zodat ik één dag in de week bij kan tanken. De beste keus die ik voor mij en mijn gezin heb kunnen maken als het om zelfzorg gaat.
Ineens weet ik ook waarom het zo belangrijk is voor jezelf te zorgen voordat je dat voor een ander kunt.

Als je liefdevol voor jezelf zorgt, kun je vanuit daar pas echt goed voor een ander zorgen.

Wat wens je voor 2021?

Lekker egoïstisch maar in deze denk ik eerst aan mezelf: Ik zou ontzettend graag mijn broer en zijn gezin willen zien. Daarnaast hoop ik oprecht dat iedereen gezond door deze gekke coronatijd komt. Zowel fysiek als mentaal.

Ingenborgh
Hoe was 2020 voor jou?


2020 was voor mij een vreemd jaar. Waar ik net als andere jaren ook dit jaar weer de gedachten had dat dit mijn jaar zou worden is dat toch allemaal weer anders gelopen. Ik denk dat door Corona dit jaar voor iedereen de boeken in gaat als een vreemd jaar. Toch was voor mij 2020 wel een beter jaar als 2019. Het was nog wel een zwaar jaar (vooral het begin van het jaar) maar het is ook een jaar geweest waarin ik veel over mezelf heb kunnen leren en afscheid heb kunnen nemen van bepaalde gewoontes en gedachten.

Wat was jouw hoogtepunt?

Dat zijn er eigenlijk 2. Ten eerste de start van mijn deeltijdbehandeling. Ondanks dat het me allemaal enorm zwaar valt ben ik blij dat ik toch al heb kunnen starten. Eerst zou ik pas januari 2021 starten maar dat kon gelukkig vervroegd worden waardoor ik nu eind 2020 al 12 weken therapie heb opzitten. Het tweede hoogtepunt was het beter leren kennen van onze buren. Zij zijn in het afgelopen jaar belangrijk voor ons geworden. In 2019 zijn zij naast ons komen wonen maar door alle psychische problemen en dergelijke hebben wij toen niet echt de tijd genomen om hen beter te leren kennen. Dat veranderde dit jaar. Nu spreken we elkaar dagelijks, drinken we bijna wekelijks wat met elkaar en bestaan de meest fijne herinneringen van dit jaar uit momenten met hen. Ik kan wel zeggen dat zij op dit moment het dichts bij ons staan. Dat is enorm fijn !

Wat heb je geleerd?

Wat ik dit jaar vooral heb geleerd is dat iedereen zijn eigen patronen heeft en niemand perfect is. Dat klinkt misschien een beetje gek maar iedereen heeft wel iets wat ze zouden willen veranderen. Ik heb hele lange tijd het gevoel gehad dat ik faalde omdat ik nu in therapie ben. Ik heb nu geleerd om dit niet als falen te bestempelen. Ik heb problemen en ik wil er iets mee doen, enkel om er beter uit te komen. Dat is juist positief , daar is lef en kracht voor nodig. Daar ga ik voor!

Welk liedje omschrijft 2020 voor jou?


Het liedje ‘ze huilt maar ze lacht’ van Maan.
Dit liedje sluit zo goed aan bij hoe ik me dit jaar voelde. Ik probeerde zo gezellig en leuk mogelijk door de dagen te komen door te lachen en een masker op te zetten. Maar onder dat masker zat vaak een meisje verscholen waarbij het huilen nader stond dan het lachen.  Het liedje past daarom precies bij mij. Ook de angst om vrienden te verliezen wanneer je huilt in plaats van lacht is bij mij enorm herkenbaar.

Wat was je favoriete zelfzorg moment?

Dit vindt ik dus een moeilijke. Door corona hebben we natuurlijk niet enorm veel kunnen doen. Maar ik geniet al van de kleine dingen zoals een dagje opladen in bed , maskertjes doen of mezelf mooi aankleden en opmaken. Verder ben ik dit jaar ook nog een keer met mijn moeder naar een salon geweest voor een Magnesium experience dat was zeker ook zelfzorg to the max ! En de heerlijke wijnproeverij (aan huis) die ik voor mij en mijn man heb georganiseerd was ook erg fijn!

Wat wens je voor 2021?

Ik wens sowieso dat het coronavirus snel onder controle mag zijn en iedereen weer een beetje mag gaan genieten van hun leven. Ook hoop ik komend jaar mezelf weer op de rit te kunnen krijgen. Verder hoop ik dat we gezond blijven en dat 2021 voor iedereen een beter jaar gaat worden!

Vandaag komt er nog een eindejaarsblog online van onze andere bloggers.
Via deze weg wensen we je alvast een heel gezond 2021 🤎

Liefs,

Shirl, Suus en Ingenborgh

Author

"Wie A zegt hoeft geen B te zeggen, jij hoeft voor helemaal niemand je grenzen te verleggen" - Shirl

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: