Miranda

Alcohol maakt meer kapot dan je lief is

Pinterest LinkedIn Tumblr

Heel lang heb ik het voor de buitenwereld verborgen gehouden en gedaan of er nooit wat aan de hand was. Ik deed alsof mijn relatie perfect was. Maar niet was minder waar. Mijn ex was verslaafd aan alcohol.

Ik duik een heel stuk in mijn verleden. Op mijn 12e kreeg ik een relatie met een jongen die vijf jaar ouder was dan ik. Hij mocht dus al drank kopen en we waren in de leeftijd dat we vooral feest vierden, dronken en rondreden op scooters. Alles was nog leuk en nieuw en je ging dingen uitproberen.

Van huis uit ben ik gewend dat er weinig alcohol wordt gedronken. Voor mij hoefde dat dus allemaal niet zo. Toch begon ik te merken dat mijn ex steeds meer ging drinken: ik vond hem straal bezopen op zijn bed of in zijn eigen braaksel. Ik had alles altijd gedaan, het was altijd mijn schuld. Ook bij zijn ouders liet hij doorschemeren dat hij door mij zoveel dronk. Ik was niet goed genoeg, ik was te dik en te dom. Als hun zoon weer dronken thuiskwam zonder dat ik erbij was, was het altijd mijn schuld.
Ook zijn ouders waren vaak dronken. Ze begonnen om 12 uur al met de bier, wijn en jenever en dat ging de hele dag zo door. Je kunt wel stellen dat de appel niet ver van de boom valt.

Keer op keer beloofde hij te stoppen met drinken en dus bleef ik toch maar weer bij hem. Ik hield immers wel, van hem en wilde hem ook niet de vernieling in zien gaan. Dat heeft hij een half jaar volgehouden en toen begon hij met stiekem drinken. Overal vonden we blikjes bier of andere alcoholische dranken. Ondertussen bleef hij volhouden dat hij niet meer dronk, ondanks dat je het van een afstand al kon ruiken -een lucht waar ik een trauma aan over heb gehouden. Het liegen, bedriegen en stelen duurde jaren en al die jaren heb ik gedaan alsof het normaal was. Ik hield het voor me, ik kropte het op en duwde het weg.
Nu mag iedereen weten wat een alcoholverslaafde als naaste met je doet. Je wordt vernederd, uitgescholden en voor de naarste dingen uitgemaakt. Je bent nooit goed genoeg en je verliest je eigenwaarde.

Ik trouwde met hem, onder de belofte dat hij (alweer) zou stoppen met drinken. Dat deed hij uiteraard niet en na 8 jaar durfde ik er een punt achter te zetten. Ik was totaal onverwachts iemand anders tegengekomen, wat liefde op het eerste gezicht was. Ik probeerde die gevoelens tegen te houden, maar het lukte niet en dus koos ik voor hem. Na 8 jaar durfde ik eindelijk voor mezelf op te komen. Ik voelde me weer geliefd.

Die keuze heeft me ups en down gebracht, maar wel twee prachtige kinderen. Inmiddels zijn we al bijna negen jaar samen waarvan vijf jaar getrouwd. Mijn man en mijn kinderen zijn het mooiste wat ik in mijn leven heb.

Write A Comment