Miranda

De donkere depressie wolken boven mijn hoofd

Pinterest LinkedIn Tumblr

Heel veel mensen om me heen zeggen: ‘je lacht altijd op de foto, dus dan zal het toch allemaal wel meevallen. Als we je zien, zien we niks aan je.’ Ja dat klopt, je ziet niks aan mij, maar in mijn hoofd is van alles gaande.

Wat is nou een depressie? Ja ik heb een depressie maar zie je het aan me? Nee! Maar dat wil niet zeggen dat het er niet is. In mijn hoofd draait alles door. Ik kan oprecht lachen om dingen. Maar blijft het gevoel hangen? Nee. Het gevoel is daarna gelijk weg en dan neemt de donkere wolk boven mijn hoofd het weer over.

Ja ik kan soms genieten van dingen: van mijn kinderen, van mijn man, van de natuur van alles om me heen. Maar het zijn helaas maar momentopnames. Daarna nemen de zwarte gedachten in mijn hoofd het weer over. “Je bent een slechte moeder, ze kunnen best zonder je, ze hebben mij niet nodig, niemand zal mij missen.” Dat soort woorden schieten er dan door mijn hoofd.

Een depressie is meer dan ‘somber zijn’. Iedereen is wel eens somber. Een depressie betekent voor mij dat iemand er alles aan doet om de mindere momenten te verschuilen. Want er valt niets aan te verheerlijken.

Dat ik huil onder de douche bijvoorbeeld, zodat niemand het hoort of ziet. Of de slapeloze nachten die ik had en ik tot 2 uur ’s nachts naar het plafond lag te staren. Maar dat ziet niemand.

Ik noem mijn depressie een donkere wolk die nooit weg lijkt te gaan. Soms heb ik kleine gelukkige momenten die voor een zilveren randje aan mijn donkere wolk zorgen. Dat zijn de momenten waar je je aan vast probeert te houden. Die wolk komt wel weer maar dan is er niemand die het ziet.

3 Comments

  1. Opmerkingen over dat je nog kunt lachen vind ik altijd zo pijnlijk! Iedereen zou deze blog even moeten lezen, want je legt ‘t zó goed uit. Ik hoop voor jou dat die donkere wolken op een dag toch voorbijtrekken en de zon door gaat breken.

  2. Leef al 6 jaar met een depressie , en hoe je het zegt klopt 100%. Niemand ziet het …. wat als niemand het wilt zien ? Wat als mensen je horen maar niet luisteren ? Ooit komt een dag dat het zowel voor jou als voor mij en alle anderen personen de zon voor altijd komt schijnen …..,, ooit

  3. Klopt. Dat heb ik ook. Dit is zo herkenbaar lijkt wel of we familie zijn ;).

Write A Comment