Onzichtbaar

Haat en pesten; de gevolgen

Pinterest LinkedIn Tumblr

Soms liggen haat en liefde dicht bij elkaar zegt men, maar vaak is haat of jaloezie iets wat mensen ertoe drijft om gemeen te zijn tegen een ander. Haat omdat de ander dunner, slimmer, leuker of liever is, haat omdat iemand anders vind dat jij te vaak ziek bent, er altijd wel iets is en diegene het niet kan uitstaan dat het daardoor vaak over jou gaat.

Bovenstaande dingen zijn slechts een opsomming van een paar dingen die ik binnen kreeg toen ik mijn volgers vroeg of zij wel eens te maken hebben gehad. Ik denk dat ik uit de reacties wel kan stellen dat 9/10 mensen gepest is en die andere 1/10 te maken heeft met haat binnen familie of “vrienden”kring. Wat ze allemaal gemeen hebben is dat zij het hun hele leven met zich mee dragen en dagelijks last hebben van de gevolgen van deze haat.

Ik ben eens gaan zoeken naar artikelen over haat en pesten en was benieuwd wat bepaalde professoren of deskundigen erover te zeggen hebben. Niet alleen uit nieuwsgierigheid maar omdat ik vind dat dit onderwerp ook bij ons, als site zijnde, hoort. Nou kon en kan ik erg weinig vinden over wat haat zelf nou precies met ons doet. Maar de gevolgen van pesten kun je overal op internet vinden. Zo ook dit lijstje;

Zelfs veertig jaar later zijn de sociale, fysieke en mentale gevolgen die pesterijen op kinderen kunnen hebben, nog merkbaar. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers proberen te achterhalen hoelang kinderen nog last blijven houden van pesterijen. Eerder onderzoek toonde bijvoorbeeld al aan dat ze zelfs als jongvolwassenen nog hinder ondervinden van de pesterijen die ze als kind meemaakten. Het is wel voor het eerst dat onderzoekers nóg verder kijken en vaststellen dat zelfs veertig jaar later pesterijen nog negatieve gevolgen hebben voor de slachtoffers ervan.

De effecten
Uit het onderzoek blijkt dat de mensen die als kind gepest werden daar zelfs veertig jaar later nog last van hadden. De personen die als kind gepest werden, waren er op hun vijfigste zowel fysiek als psychisch slechter aan toe dan de mensen die als kind niet gepest werden. Kinderen die regelmatig gepest waren, bleken later een grotere kans te hebben op depressies, angststoornissen en suïcidale gedachten. Bovendien waren mensen die als kind gepest werden, vaak lager opgeleid. En mannen die als kind gepest werden, hadden in vergelijking met mannen die niet gepest waren een grotere kans om op latere leeftijd werkeloos te zijn of een lager salaris te hebben. Pesten had ook effect op relaties. Mensen die als kind gepest waren, hadden een kleinere kans om op latere leeftijd een relatie te hebben. Ook waren ze doorgaans minder tevreden met hun leven.

Bron: https://www.scientias.nl/pesterijen-op-schoolplein-hebben-zeker-veertig-jaar-effect/

Gevolgen voor slachtoffers van pesten:
Een eenmalige pestervaring hoeft niet traumatiserend te zijn, ook als die heel ernstig is. Vooral kinderen die herhaaldelijk en op verschillende manieren zijn gepest, hebben last van sociale en emotionele problemen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gepest worden gevoelens van eenzaamheid en depressie vergroot en bestaande problemen verergert. Slachtoffers gaan zichzelf door het pesten minder leuk vinden, vertrouwen hun leeftijdsgenoten niet en zijn bang om naar school te gaan. Die gevoelens kunnen leiden tot verder isolement en diepere depressie en nog meer pestgedrag uitlokken.

Bron: https://www.nji.nl/109702-Gevolgen

En zo zijn er nog een tal aan onderzoeken op internet te vinden maar ik ga ze maar niet allemaal citeren, dan wordt deze blog wel erg lang. Wat ik je wel wil mee geven doormiddel van deze blog; praat erover, schrijf erover, deel je verhaal! Zoek hulp en doe het niet alleen. Word jij gepest? Kijk dan eens op de site: www.stoppestennu.nl/bellen-chatten-mailen-over-pesten

Wil jij jouw verhaal kwijt? Weet dan dat je altijd bij ons of op de site terecht kunt! We’re all in this together.

Founder van #maarjezieternietsvan. Trotse moeder van de liefste kinderen. Vrouw van de liefste man. Baasje van de liefste golden retriever. Ging van jaren leven op medicatie naar leven zonder medicatie en is daar mega trots op.

1 Comment

  1. Indrukwekkend ernstig wat de gevolgen van pesten kunnen zijn. En nu ik dat zo schrijf, besef ik dat er nog best wel een taboe hang op praten over pesten. Gek eigenlijk, want erover praten zou misschien nieuwe slachtoffers kunnen voorkomen?

Write A Comment