Onzichtbaar

Herinneringen maken

Pinterest LinkedIn Tumblr

Voor ik het weet, wordt ik teruggebracht naar oude pijnlijke herinneringen. Herinneringen waar ik helemaal niet meer aan herinnerd wil worden. Pijnlijke, kwetsbare momenten die geweest zijn. Maar nu, hier in 2020, keer ik soms terug naar die momenten. En dat doet pijn. Er zijn zoveel tranen die ik er om moet laten, zoveel weggestopte pijn. Maar ik wil ook die dingen doen, waar de herinneringen aan vastzitten. Ik wil herinneringen maken, zonder dat vroeger er aan verbonden zit. Zonder dat ik pijn of tranen van binnen voel.

De laatste tijd ben ik veel bezig met herinneringen van vroeger. Ik krijg veel herbelevingen, en achteraf na een fijn moment, kan ik soms alleen maar huilen door dat wat ik deed, me terug doet denken aan vroeger. Het heeft me aan het denken gezet. Iedereen kan van allerlei woorden tegen me zeggen, dat de tranen niet erg zijn, dat het okay is wat ik voel. Maar ik merkte ook dat ik die herinneringen die ik nú maakte – hier in 2020 – minder ruimte gaf en bijna wegduwde door dat nare gevoel. En dat terwijl ik juist de herinneringen wilde koesteren. Ze in mijn hart wilde bewaren. Elke, stuk voor stuk.

En dat liet me denken. Samen met mijn vriend, maken we de oude herinneringen, tot nieuwe herinneringen. Hij helpt hierbij. En daar ben ik heel dankbaar voor. Toch liet het me nadenken om de herinneringen die ik maak, nog eens op nare momenten terug te kunnen zien. Zo besloot ik op zoek te gaan naar een mooie doos, om daar al mijn herinneringen in te kunnen stoppen. Foto’s, briefjes met teksten, momenten. Gewoon een doos waar alles in kan, wat helpt om mijn nieuwe herinneringen te blijven onthouden en te koesteren. Misschien dat het iets helpt om de herinneringen van vroeger de baas te zijn. Om steeds weer de mooie nieuwe herinneringen te kunnen omarmen.

Ik hoop dat jij door het lezen van deze blog, inspiratie krijgt. Dat jouw herinneringen die je soms zoveel pijn doen, hierdoor ook een plek kunnen krijgen. Ik zeg niet dat datgene wat geweest is, er niet meer mag zijn, maar ik merkte voor mijzelf heel erg dat ik geen ruimte gaf aan dat wat nieuw was. Ik hoop dat je er wat mee kan. Want voor alles mag er ruimte zijn, op de juiste tijd.

2 Comments

  1. Mooi idee! Lijkt me echt heel mooi om zo later je herinneringen concreet nog eens terug te kunnen halen.

  2. Wat een mooi artikel. Ik heb zelf ook een box vol herinneringen waar ik regelmatig even in kijk om mooie momenten weer op te halen. In de hoop dat die op een dag de overhand krijgen in mijn hoofd.

Write A Comment