Onzichtbaar

Hoop is zeker weten

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vaak hoor ik het mezelf zeggen. ‘Ik hoop het wel’. Als ik bezig ben met moeilijke situaties waarvan ik nog helemaal niet zeker weet, of ik er echt voor durf te gaan. Of wanneer iets moeilijk is en ik ergens misschien een klein beetje verwacht dat het wel zal slagen. Dan roep ik hard genoeg ‘ik hoop het’.

De afgelopen maanden ben ik hard bezig geweest met het zoeken van therapie. Opnieuw hoopte ik dat ik ergens toegelaten werd om te kunnen bouwen en groeien voor en aan mezelf. Ik hoopte. Woorden die voor mij op dat moment totaal geen betekenis hadden. Nouja, géén betekenis is misschien een grote uitspraak, maar het deed me niet veel. Ik voelde er niets bij.

Langzaam maar zeker werd er duidelijk waar ik terecht kon en welke therapie ik kon gaan volgen. De woorden ‘ik hoop het’, bleven rondspoken in mijn hoofd en vaak zei ik ze ook wanneer iemand aangaf, dat ze er vertrouwen in hadden, dat ik daar onwijs kon groeien en me beter kon gaan voelen.

Maar zelf had ik dat vertrouwen helemaal niet. Ik hoopte het – maar die woorden gaven mij niet de lading, die ik nodig had. Het waren lege woorden. Woorden zonder betekenis en zo voelde het aangaan van de therapie ook. Vooral leeg en zonder betekenis.

Tot ik met een vriendin in het park ging zitten en ik opnieuw zei over dat ik hoopte dat de therapie me wat zou geven. Ik hoopte.. En snel kwamen haar woorden die ze zei, binnen. Ber, wist je dat hopen betekent ‘zeker weten’. Het vertrouwen er in hebben dat het goed komt. Bam, weg loze woorden. Hopen kreeg ineens voor mij een andere betekenis. Je mag zeker weten dat de therapie wat geeft.

‘Het zeker weten’ bleef door mijn hoofd spoken. Hopen verdween. En na die keer heb ik ook niet meer gezegd ‘ik hoop dat…’. Voor nu is de therapie me een beetje paniek aan het geven, want keuzes maken vind ik te moeilijk. Het hopen kreeg betekenis en het zeker weten in therapie, brengt me voor nu nog niet zoveel.

Dat moment dat ik echt kan zeggen ‘ik weet zeker dat therapie me wat gaat doen’, is het moment die nog in mijn hoofd omgezet moet worden. Maar ik ga er wel vanuit dat dit gebeurt. Want hoop brengt meer dan ik even in mijn hoofd gedacht hebt.

2 Comments

  1. Mooi geschreven! Voor mij heeft hoop, vanuit de Bijbel, een prachtige betekenis. Ik vind het een woord vol beloftes en het spreekt voor mij een vertrouwen uit. Hopen doe je in dat geval nooit tevergeefs!

  2. Bernice Reply

    Wat mooi! Ja voor mij is hoop ook echt vanuit de Bijbel. Maar zo met een vriendin in het park bracht het dit mooie op.

Write A Comment