Onzichtbaar

Je hart volgen in plaats van je angsten

Pinterest LinkedIn Tumblr

Voel jij het? Hetzelfde als dat wat ik voel, als ik over straat loop? Voel jij het? Hetzelfde als wat ik voel, wanneer ik mijn nacht tegemoet ga? Ik hoop het niet. Angst. In mijn lijf leeft angst. Angst neemt mijn leven over. Misschien zie je het niet aan me, als je even snel naar me kijkt. Maar er zijn dagen, dat het zo erg is, dat ik me het liefst op sluit in huis, ver weg diep onder de dekens.

Ik neem je mee in een van mijn situaties, dat het zo erg was, dat ik mijn slaapkamer niet meer uit durfde. Terwijl ik diep onder de dekens lig, is de angst in mijn lijf zo groot, dat ik ervan overtuigd ben, dat er in de woonkamer mensen staan. Mensen, schimmen, zij die daar niet horen. Realistisch weet ik dat ze er niet zijn. Maar in mijn hoofd zijn ze er wel. Dus ik durf mijn bed niet uit.

Na lang twijfelen probeer ik toch met tegenzin het IHT te bellen. Ik gooi eruit hoeveel angst ik heb en dat ik nog steeds in bed lig door die angsten. We praten wat, maar eigenlijk haalt dat mijn angst niet omlaag. Dus hangen we op. Een kwartier later word ik teruggebeld.  Zij aan de telefoon heeft bedacht hoe ik uit bed kan komen en mijn angsten kan overwinnen. Met haar aan de telefoon stap ik voorzichtig uit bed en open mijn deur. Het eerste wat ik doe wanneer ik mijn woonkamer instap, is het openen van het hok van Raaf. Zorgen dat ik mijn veilige warme diertje kan vasthouden. Dan kijk ik om me heen en zie ik niks. Niks. We hangen de telefoon op en ik duik in mijn veel te grote rode stoel met Raaf.

Dan besef ik, dat ik wat vaker mijn hart moet volgen, dan mijn angsten. Angsten nemen zoveel over. Je hart voelt, voelt vaak goed aan. Die angsten – die zijn er, maar die kun je loslaten. Laat je hart maar het moois voelen in alles wat is. Daar kom je veel verder mee.

2 Comments

  1. Angst is echt een monster dat je volledig in zijn greep kan houden. Wel mooi trouwens dat ze later terugbelden om je ‘uit bed te praten’.

  2. Wat mooi dat het je toch gelukt is en ze ook terugbelden hiervoor. Vind het altijd mooi als hulpverleners je zo proberen te helpen. En fijn dat Raaf daar lekker op je wachtte.

Write A Comment