Onzichtbaar

Low-tox versus hormoon verstorende stoffen

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ongeveer een halfjaar geleden kocht ik een starterkit met etherische oliën. Ik wou graag wat meer rust en had in het verleden altijd veel baat bij bepaalde geuren. Dus ik wilde etherische olie graag een kans geven. Ik werd toegevoegd aan een groep met allemaal informatie over Young Living en kwam het onderwerp hormoon verstorende stoffen tegen. In eerste instantie dacht ik nog ”wat een onzin!” tot ik me er in ging verdiepen. Als je eenmaal weet wat het is en waar het in zit, wordt het toch echt moeilijker om niets met die informatie te doen. Ik ging beetje bij beetje over op low-tox producten.

Low-tox

”Wat zeg jij nou weer? Alsof ze expres schadelijke stoffen zouden toevoegen aan producten die wij gebruiken.” was mijn eerste gedachte. Ik wist niet beter dan dat alle producten die wij gebruiken allemaal gekeurd worden en aan bepaalde eisen moeten voldoen. Dat klopt enigszins ook wel, alles wat wij kopen moet natuurlijk aan de Europese Cosmeticaverordening (1223/2009/EG) voldoen. Maar dat maakt van die producten nog geen degelijke producten want het overgrote deel aan verzorgingsproducten bevat hormoon verstorende stoffen. Dat mag nog steeds, omdat nog niet helemaal duidelijk is hoeveel schade het aanricht. Dat het schadelijk is bij grote hoeveelheden is al wel duidelijk, maar wat al die kleine beetjes doen daar is men nog niet over uit. Maar wat is dat dan precies? Een hormoon verstorende stof? Waarom wil ik het niet meer of zo min mogelijk gebruiken?

Hormoon verstorende stoffen

De WHO zegt het volgende over hormoon verstorende stoffen: ”Een stof wordt als hormoon verstorend aangemerkt als deze het functioneren van het hormoonsysteem zodanig beïnvloedt dat als gevolg daarvan een ongewenst gezondheidseffect wordt veroorzaakt in het individu, of zijn/haar nageslacht”. Deze stoffen zitten in verschillende producten die wij dagelijks gebruikten. Ja, dat zijn allemaal kleine beetjes maar als je die kleine beetjes een hele dag door continue gebruikt dan kan dat best wel oplopen. Hormoon verstorende stoffen kom je tegen in je badkamer, in je keuken, in je slaapkamer en zelfs in ziekenhuizen. Je vindt ze overal en dat vond ik geen prettig gevoel. Ik wisselde onze allesreiniger in voor een natuurlijke variant, onze handzeep idem dito en ook onze verzorgingsproducten moesten er aan geloven. Ik zeg niet dat jij deze producten niet meer moet gebruiken maar het is wel goed om je bewust te zijn van wat je gebruikt. Wij kozen er voor om onze kinderen voortaan zo min mogelijk bloot te stellen aan deze stoffen. Wij zijn van mening dat wij ze zo de beste basis mee kunnen geven.

Radar

Radar maakte afgelopen jaar een interessant en duidelijk fragment over hormoon verstorende stoffen waarin zij precies vertellen waarom we dit eigenlijk niet meer zoveel moeten willen gebruiken. Dat fragment vind je hier:

Wat zou je dan allemaal kunnen vervangen?

Daar wil ik je in mijn volgende blog graag meer over vertellen, mocht je specifieke vragen hebben over low-tox producten en dergelijke, dan kun je altijd een mail sturen, een bericht op insta sturen of hieronder reageren!

Founder van #maarjezieternietsvan. Trotse moeder van de liefste kinderen. Vrouw van de liefste man. Baasje van de liefste golden retriever. Ging van jaren leven op medicatie naar leven zonder medicatie en is daar mega trots op.

Write A Comment