Onzichtbaar

Mamaandag: Zwanger en EMDR

Pinterest LinkedIn Tumblr

Vorig jaar ben ik 3 maanden intern in behandeling geweest om kopjes koffie te drinken met mijn ergste demonen. Iedere dag exposure, iedere dag óf je trauma vertellen óf dat wat je verteld hebt weer opnieuw en opnieuw en opnieuw beluisteren.
Iedere dag om half 8 sporten en iedere dag een bomvol programma gericht op jouw herstel. Vanaf de eerste week maak je ook voor jezelf duidelijk wat jouw waarden zijn in jouw leven. Wat wil jij doen als jij deze klachten helemaal niet hebt? Wat maakt jouw leven de moeite waard? Wat vind jij écht belangrijk?

Tijdens de behandeling gaf ik mezelf een camera cadeau. Iets waar ik jarenlang voor gespaard had, maar ook iets wat ik mezelf niet gunde. Tijdens mijn behandeling kwam ik er achter dat er misschien wel nooit een super geschikt moment zal zijn, maar wel dat jouw leven NU is.
Ieder stapje dichter bij jouw droom kun je NU maken.

Een lieve ‘groepsgenoot’ hielp me opweg met wat instellingen en zo durfde ik op pad te gaan met mijn camera. Ze gaf me een belangrijke les mee: Zorg dat je er vooral plezier in hebt, in wat jij voor plaatjes maakt met de camera, of dat nou technisch gezien wel of niet ‘kan’.

Daarnaast zag ik mijn behandeling ook als het begin van moeder zijn. Wat als ik dusdanig herstel, dat ik voor mijn -toekomstig- kind kan zorgen?
Als ik weer eens behoorlijk klem liep met mezelf, met mijn behandeling en de zoveelste time-out had, hield mijn behandelaar me dat ook glashard op een presenteerblaadje. Je bent 30, je bent jong, je kan NU starten met herstel om te beginnen aan Sophie 2.0. BAM.

Ik vond het moeilijk, gezien mijn trauma’s, dat hij zo direct was. Maar op langere termijn heb ik er veel aan gehad. Als hij medelijden met mij had gehad, stond ik nu niet waar ik nu sta.

Op dit moment ben ik namelijk 12 weken zwanger. Vorige week heb ik een ontzettend mooie echo gezien van onze baby die ontzettend beweeglijk is en lekker ligt te spartelen in mijn baarmoeder.
Mijn nuchterheid verdween als sneeuw voor de zon en ben zó verliefd, nu al, op onze baby. Ja, wat was dat bijzonder om te zien hoe dat ‘visje’ zich al zo ontwikkeld dat je er een echt baby’tje in herkend.

Óók begin ik deze week met EMDR. Dit is iets wat ik tijdens de nazorg poliklinisch zou doen, maar wat door omstandigheden niet gelukt is.
Ik heb daarom een tijdje op de wachtlijst voor EMDR gestaan in mijn woonplaats en deze week is de start.

Ik merk aan mezelf dat ik dit heel lastig vind. Zwangerschap en EMDR. Er is onderzoek naar gedaan en EMDR is niet schadelijk voor je ongeboren kind. Daarnaast is het lastig om je als kersverse moeder te richten op EMDR en heeft jouw baby’tje er weinig aan als de spanning omtrent het trauma nog hoog op kan lopen.

Op www.wij.nl werd deze vraag ook gesteld en dit is het antwoord:
EMDR is een hele goede therapie voor het verwerken van trauma’s. Het is absouluut heftig maar ook zeer effectief. Er zijn geen bewijzen dat het slecht is voor het ongeboren kind. Een onverwerkt trauma kan meer stress teweeg brengen. Juist in deze periode is het belangrijk dat deze trauma’s beter verwerkt zijn. Dit zal stress vermindering geven in de zwangerschap maar vooral daarna. Het zou heel fijn zijn voor jezelf en voor de baby als je je psychisch sterker kan voelen!
Vertel jouw twijfels aan jouw behandelend psycholoog. Dit is erg belangrijk. Laat jouw ook door hem/haar verder hierover informeren.
Vriendelijke groet,
Sanne Bokkers

Toch durf ik dit in mijn omgeving niet tegen iedereen te zeggen. Bang voor roddels achter mijn rug, bang voor oordelen, bang dat mensen mij geen goede moeder zullen vinden.


Liefs

1 Comment

  1. Wat mooi hoe je dromen je door de opname heen hebben geholpen. En ik snap wel dat het heftig is om EMDR te gaan doen in je zwangerschap. Aan de andere kant…het effect kan echt groot zijn en wat is er fijner dan dat je je trauma’s ‘verwerkt’ hebt als je kindje er straks is?
    Heel veel sterkte met de behandeling en ik hoop dat het je niet belet te genieten van je zwangerschap.

Write A Comment