Onzichtbaar

Meerdere keren misbruikt: de vooroordelen

Pinterest LinkedIn Tumblr

Mijn lieve partner in crime schreef afgelopen week een mooie, goede blog over wat je beter niet kunt zeggen tegen iemand met cptss, hierdoor stuitte ik in mijn hoofd op een dingetje van de wereld om mij heen zodra ze mijn verhaal horen: de vooroordelen. Één keer verkracht, misbruikt of wat dan ook, dat kan er bij mensen nog in, maar meerdere keren? Nee joh, dat kan niet.

Toch is dat het grootste gedeelte van mijn ptss verhaal: misbruik. Jarenlang durfde ik niet te praten, laat staan schrijven, over de mannen die mij misbruikt hebben. Ik was bang voor wat mensen zouden denken en vooral voor alles wat ze zouden zeggen.
Ik heb wel eens geprobeerd om een deel van mijn verhaal te delen en kreeg dan al gauw een rare blik of opmerking, óf achteraf van iemand anders te horen dat degene aan wie ik het had toevertrouwd, het aan anderen verteld had.

Sinds een jaar deel ik mijn verhaal met iedereen, want ik hoef me niet te schamen. Ik ben geen slechterik, ik ben ‘gewoon’ een slachtoffer, er is misbruik gemaakt van mijn vertrouwen en dat is niet mijn schuld. Ik heb geschreeuwd, nee geroepen, nee gefluisterd of op een andere manier laten weten dat ik het niet wou maar er werd geen rekening met mijn gevoel gehouden.
Dat maakt geen sletje van mij, maar een slachtoffer. Ik mag er zijn, mijn verhaal mag gedeeld worden, maar de opmerkingen die ik regelmatig kreeg (en nog krijg!) mogen er niet zijn.
De volgende 10 opmerkingen kreeg ik de afgelopen jaren het vaakst te horen:

 1. Je zal er wel om gevraagd hebben.
  Nee, nee, nee, nee. Dit vind ik één van de meest frustrerende opmerkingen. Hoezo zou iemand er om vragen om verkracht te worden? Als jij deze opmerking wel eens gemaakt hebt, leg het mij dan alsjeblieft uit waarom? Weet je dan niet hoe kwetsend en kleinerend deze opmerking is?
 2. Je zal het je wel verbeeld hebben
  Zie je deze middelvinger? *steekt er één op* Ja? Je zal het je wel verbeeld hebben!!! Echt, rot op hoor.
 3. Weet je zeker dat je het niet uitgedaagd hebt?
  Ja, dat weet ik zeker. Verder nog wat?
 4. Je had zeker een reputatie
  Nou, dat zal vast ja, want wat vonden de jongens/mannen die misbruik van mij gemaakt hadden het leuk om er achteraf grappen over te maken.
 5. Als je door 6 verschillende mannen verkracht bent, is er gewoon iets mis met jou
  Turns out, onder andere door deze ervaringen is er inderdaad iets mis met mij. Geeft dat de ander een vrijbriefje?
 6. 6 verschillende mannen? Waarom liet je dat toe?
  Goede vraag! Liet ik het toe? Ik wou het niet, volgens mij is dat reden genoeg om te kappen waar je mee bezig bent, of niet?
 7. Wie laat zich nou 6 keer verkrachten?
  Alsof je dat ”ff” laat gebeuren. Echt hou op hoor. Ik ga hier verder niet op reageren. Iedereen die dit ooit gezegd heeft mag bij deze de chronische HIK krijgen.
 8. Was het groepsseks?
  Nee.
 9. Weet je zeker dat je nee gezegd hebt?
  JA, dat weet ik zeker. Ik weet ook zeker dat ik me verzet heb, dat ik duidelijk gemaakt heb dat ik iets niet wou, ik weet het zeker.
 10. Ze zullen zich er vast niet bewust van zijn!
  Nou, wat een opluchting zeg! Ik voelde me gelijk een stuk beter nadat men dit tegen me zei. Als iemand NEE zegt en de ander toch door gaat, hoe kan hij of zij zich er dan niet bewust van zijn? Vertel het me!

Ik weet niet wat het is, maar om de een of andere reden vinden mensen het oke om deze opmerkingen te maken. Opmerkingen als deze worden in onze huidige maatschappij nog steeds meer geaccepteerd dan mensen die hun verhaal delen over (seksueel)misbruik. Bizar, toch?
Laten wij daar samen verandering in brengen. Stop met deze opmerkingen!

Founder van #maarjezieternietsvan. Trotse moeder van de liefste kinderen. Vrouw van de liefste man. Baasje van de liefste golden retriever. Ging van jaren leven op medicatie naar leven zonder medicatie en is daar mega trots op.

4 Comments

 1. Serieus, zijn er mensen die denken dat je je dit soort dingen verbeeldt? Dat is echt ziek hoor. Net als de andere opmerkingen overigens. Laten we ‘gewoon’ naar elkaar luisteren en elkaar steunen. Lijkt me voor iedereen beter.

 2. Shirl Reply

  Ja, echt. Ik krijg nog steeds zulke opmerkingen van mensen, zelfs van hulpverleners. Hoe ik het “zover heb kunnen laten komen” 😅

 3. Ik zou toch wel eens een heel hartig woordje met deze mannen willen wisselen. Wat ben je dan voor kerel. Dan ben je in mijn ogen een hele laffe zak!
  Totaal geen respect.

Write A Comment