Onzichtbaar

‘Smalltalk’ brrrr..

Pinterest LinkedIn Tumblr

Smalltalk, je weet wel, van die praatjes die mensen hebben over niks, of over onderwerpen die ze eigenlijk niet tot nauwelijks boeit. Ik lijk misschien asociaal of misschien ben ik dat ook wel, maar als je niet werkelijk wil weten hoe het met mij gaat, vraag dan gewoon niks. Ik heb geen zin of trek in praatjes over niks of me beter moeten voordoen zodat de ander zich niet ongemakkelijk voelt. Dit zijn de 10 vreselijkste smalltalk irritaties voor mij:

 1. Mensen die vragen hoe het gaat maar eigenlijk niet willen weten hoe het gaat want zodra ik zeg dat het slecht gaat zijn ze stil, voel ik de ongemakkelijkheid en hoor ik ze bijna zuchten.
 2. Praatjes over het weer. Ik kan zelf op de weer app kijken, thanks.
 3. Mensen die (ongevraagd) praten over wat ze de afgelopen week of dag hebben gedaan. I don’t care, sorry.
 4. Gesprekken waarbij mensen ineens hun hele levensverhaal vertellen. Oké, dan is het geen smalltalk meer, maar toch hoort hij in dit rijtje thuis. Sorry, ik ben geen therapeut.
 5. Praatjes waarbij mensen ineens veel te veel vertellen over hun kinderen.
 6. Mensen die het nodig vinden om dingen over hun huisdieren te laten zien of horen alsof het hun kind is. Please, don’t.
 7. Gesprekken waarbij mensen het gevoel hebben met je te MOETEN praten en ongemakkelijke stiltes vullen met neuriën, zingen of je aan staren alsof je een museumstuk bent
 8. Mensen die niet aanvoelen dat ik géén zin heb in smalltalk en óók nog eens veeeeeel te dicht in mijn bubbel gaan staan.
 9. Gesprekken bij (bijvoorbeeld) zorgvragers die zo stil zijn dat ik me verplicht voel om vragen te stellen tot mijn vragen op zijn en ze me schaapachtig aankijken. ‘Oké, en nu?’
 10. WhatsApp gesprekken met mensen die niet weten wanneer iets teveel is. Op MSN konden we dan lekker op offline gaan staan en iemand dood negeren maar op WhatsApp zien mensen het helaas dat je online bent en kunnen we niet zomaar meer “Ik ga slapen” zeggen en vervolgens nog 300 jaar kletsen met anderen.

Zijn er punten die herkenbaar zijn voor jullie of ben ik de enige smalltalk hater?

Founder van #maarjezieternietsvan. Trotse moeder van de liefste kinderen. Vrouw van de liefste man. Baasje van de liefste golden retriever. Ging van jaren leven op medicatie naar leven zonder medicatie en is daar mega trots op.

1 Comment

 1. Heel herkenbaar! Toevallig plopte er gisteren een blog op in mijn hoofd over mijn bezoeken aan de fysio. Dat is ook een half uur smalltalk en ik vind het doodvermoeiend. En ja, dat gedoe over huisdieren. Sorry mensen, boeit me niet. Ik weet hoe belangrijk die beestjes voor anderen kunnen zijn, maar snáppen doe ik het niet.

Write A Comment