Onzichtbaar

Zelfzorg op zondag #12

Pinterest LinkedIn Tumblr


En dan ineens lijkt het of de wereld op z’n kop staat. Schappen leeg, mensen die hamsteren omdat ze bang zijn dat er straks niet genoeg in huis is. En terwijl ik rustig door de winkel loop, boodschappen doe zoals gewoon, besef ik meer dan ooit wat een stress er gevoeld moet worden. In dit alles tijd en ruimte nemen voor niks. Ruimte voor jezelf zoals je eerst ook deed. Corona is niet zo snel voorbij, maar in iedere dag ruimte maken om rust en iets fijns voor jezelf te doen, daar kom je denk ik een heel eind mee. 

Zelfzorg van Ingenborg:
Deze week was een heftige week. Een week vol emoties en ups-and-downs. Waar ik me opzicht wel goed voelde werd dit telkens onderuit gehaald door slecht nieuws.
Zo werd mijn geplande EEG afgezegd i.v.m. het Corona virus en ontving ik een brief van De Viersprong over mijn behandeling. Vooral de tweede heeft mij geraakt.
In deze brief stond dat ik vanaf 16 maart op de wachtlijst ben geplaatst en dat de wachttijd ongeveer 8 maanden is. Dit betekend dat ik niet de voorgenomen ‘eind september-begin oktober’
kan starten maar pas in november. Ondanks de boosheid en verdriet om deze brief heb ik mezelf snel bij elkaar geraapt en ben ik doorgegaan. Mijn MRI ging gelukkig nog wel door.
In verband met het virus was ik bang dat deze ook geannuleerd zou gaan worden maar dat was gelukkig niet het geval. Gezondheid valt voor mij ook onder zelfzorg dus het maken van de
MRI hoe spannend ik het ook vond valt voor mij ook onder zelfzorg.  Stilstaan voelt voor mij als achteruitgaan dus ondanks dat ik momenteel niet naar therapie kan probeer ik zelf zo veel mogelijk te doen thuis. Zo heb ik een boek aangeschaft over schematherapie en heb ik mijn psycholoog gevraagd wat vragenlijsten voor mij klaar te zetten. Hier ben ik lekker mee aan de slag gegaan. Daarnaast had ik ook weer wat inspiratie voor het schrijven van nieuwe blogs, super fijn ! En nu ? Nu ga ik Disney+ kijken, fijne zondag allemaal.

Zelfzorg van Bernice:
Deze week had veel verschillende momenten van fijns. Zo bracht ik een dagje door met een vriendin en dronken we eindeloos koffies, maakte we een Elza diamond painting – vonden we bij de Action. Yay voor dat! ‘s Avonds sloot een vriendinnetje nog even aan om koffie te drinken. Ik dronk zo ongeveer elke ochtend met mijn lieve Raaf koffie onder mijn zwaartedeken en genoot volop van de zon die de kamer in scheen. En op vrijdag heb ik heerlijk gewandeld met dezelfde vriendin waarmee ik eerder de dag doorbracht. Zij heeft een tijdje op Raaf gepast, toen ik op vakantie was vorige week. Naast alles vind ik het rondom Corona moeilijk. Ik ben veel alleen thuis, plan telefoontjes en skype dan met lieve vrienden. Maar ik vind het ook echt heel fijn om wél buiten te zijn, te wandelen. Dus het is even zoeken naar een goede manier in alles. Oh oh oh en ik heb heel veel genoten deze week met mijn lieve vriend.


Zelfzorg moment van Shirl:
Zelfzorg is in deze tijd iets wat ik super moeilijk vind. De kinderen zijn fulltime thuis en er is weinig tijd voor mij. Afgelopen vrijdag was het nationale pannenkoekendag en omdat ik daar super veel zin in had besloot ik voor het hele gezin pannenkoeken te bakken. Een beetje voor mezelf en een beetje voor hen, het was een heerlijk gedeeld zelfzorg moment

Zelfzorg van Myrthe:
Afgelopen week was ik, als time-out, even opgenomen op een open afdeling van een GGZ-instelling in mijn regio. Op tijd om hulp vragen, voorkomen dat het uit de hand loopt, tijdens mijn opname open en eerlijk blijven en -uiteindelijk- bedenken wat ik thuis nodig heb. Met andere woorden: mijn hele week heeft in het teken gestaan van goed voor mezelf zorgen. Dat was behoorlijk pittig, maar stiekem kijk ik trots en dankbaar terug. Inmiddels ben ik weer thuis -met IBT/IHT (intensive home treatment). Dat was mijn eigen voorstel en de psychiater van de afdeling vond het ook een goed plan. Ik ben dankbaar voor hoe de verpleging mij afgelopen week heeft geholpen, maar ik ben vooral trots op hoe het me is gelukt om in deze crisis zelf de regie te behouden. En ook dát is zelfzorg. 

Zelfzorg moment van Marije:
“De hele week gaat al niet lekker, ik besloot het roer helemaal om te gooien en iets lekkers voor mezelf te koken. 
Dinsdag ben ik met een groepsgenoot naar het winkelcentrum gegaan en heb ik lekker eten voor mezelf gekocht, een verwen moment. Donderdag heb ik voor mezelf gekookt, het was heer-lijk! 
Vrijdag ben ik naar de Action geweest met een oud groepsgenoot, even weg van de kliniek. Ik heb zelfzorg spulletjes gehaald waaronder een geurtje voor onder de douche en aloe vera creme voor mijn armen. S’avonds heb ik gedoucht en mezelf ingesmeerd met aloe vera creme en Zwitsal, wat was dat fijn!” 

Zelfzorg van Anouk:
Vanaf deze week ligt het land stil en ook mijn gastouderopvang zit dicht. Vriendlief was ook een paar dagen in de kost met werk, dus dat maakte het extra rustig. En eigenlijk was dat precies wat ik nodig had na de drukke tijd de afgelopen maanden. Ik heb de tijd genomen om rustig aan het huis schoon te maken met goede muziek op een goed volume. Even m’n hoofd leeg poetsen😅. Verder heb ik zoveel mogelijk een normaal dagritme aangehouden. Op tijd eruit en niet te laat erin. En goed naar mijn lijf en hoofd geluisterd. Ook het ivf traject ligt stil en ik kon kiezen of ik verder wilde prikken met de overgangshormoon of terug aan de pil. Ik merkte dat het spuiten toch veel onrust en stress veroorzaakt, dus heb ik gekozen voor rust en ben weer met de pil gestart. 

Hopelijk hebben jullie met plezier deze blog gelezen en kunnen jullie er weer ideeën uit opdoen voor zelfzorg momenten.

Write A Comment