Onzichtbaar

Zelfzorg op zondag #37

Pinterest LinkedIn Tumblr

Het moment van schrijven, is het eerste kerstdag. Ergens fijn dat de feestdagen midden in de week vallen, hoewel ik om me heen ook al veel gestress gehoord heb, dat het niet heel handig is. Maar het is zo, dus moeten we er mee dealen. Afgelopen zondag schreven we al een blog speciaal voor de feestdagen met tips, om ze beter door te komen. Wij hopen dan ook echt dat je ze goed doorgekomen bent.

Zelfzorg moment van Ingenborgh:
Jeetje wat vond ik deze week heftig.  De kerstdagen vond ik altijd de leukste tijd van het jaar. Maar de afgelopen 2 jaar is dan helaas veranderd.
We hadden er dit jaar speciaal voor gekozen om de kerst bij andere te vieren. Dit zodat we naar huis konden gaan als ik het niet trok. Eerste kerstdag hebben we dit ook gedaan. Zeker nu met de kerstdagen merk ik dat mijn ‘zwarte’ gedachten weer erg opspelen. Het is voor mij dan ook echt een gevecht om hier elke dag doorheen te gaan. Medicatie helpt mij helaas niet dus ik moet zelf vechten om het te doorstaan ! Tweede kerstdag begon ook met zwarte gedachten. Ik besloot te kiezen voor zelfzorg…
Een lekker ontbijtje fixen en daarna een kleine wandeling langs het water. Even een moment vol ‘rust’ net wat ik nodig had in deze drukken dagen.

Zelfzorg moment van Bernice:
Als het kerstavond is, zet ik mijn traditie voort. Samen met vrienden eten en naar een kerstnachtdienst in Barneveld. Een aardig stukje rijden voor ons, maar de moeite waard. Als we om 00:30u weer thuis zijn, drinken we met elkaar nog een wijntje en vertrek ik naar mijn eigen huis.
s’Morgens stap ik op de fiets naar Naomi waar ik de ochtend doorbreng en merk dat al mijn energie weg is. Ik zou in de avond naar mijn ouders en familie om te gourmetten maar tranen staan in m’n ogen, wanneer ik er alleen al over nadenk. Ik zeg hen af en beland thuis op de bank met pizza en Raaf. Dat was wat ik nodig had.

Zelfzorg van Lisette:
Mijn zelfzorg moment van deze week bestond uiteindelijk samen met mijn vriend sinds de geboorte van ons regenboogje Maze op 2 januari 2019 weer eens uit eten geweest. Heerlijk Indisch restaurant; Veel te veel lekker eten.. En na dat ik eerst heerlijk een uur of 2 ontspannen heb liggen badderen ben ik 28 december s’avonds naar de musical ‘We will rock you’ geweest in den haag.

Zelfzorg moment van Leonie:
Door kerstmis is deze week totaal anders dan andere weken. Normaal probeer ik elke dag wel even me-time te nemen, maar dat zit er met kerstmis niet in. Na een late kerstavond en een lange en late eerste kerstdag moest ik tweede kerstdag even een momentje voor mezelf nemen. Aangezien me-time bij mij vaak creatief bezig zijn is besloot ik tweede kerstdag creatief te starten. Ik had een loterij gehouden op mijn Instagram voor de Aya Memoriam Foundation, een goed doel dat ik steun, omdat ik net als dit doel vind dat hoe klein ook, iedereen het recht heeft om herinnerd te worden. Het pakketje wat gewonnen was tijdens deze loterij moest ik nog inpakken, dus dat is wat ik heb gedaan. Heerlijk met een pukka theetje erbij die ik in een Snailmail gekregen heb en helemaal aansloot bij dit moment: feel new. Even resetten en me nieuw voelen voor tweede kerstdag. 

Zelfzorgmoment van Rina: Afgelopen week heb ik als hoogsensitief persoon enkel de dingen gedaan, die mij energie zouden gaan opleveren. En het heeft me werkelijk zoveel energie gegeven, dat het ook vandaag nog voelt alsof ik uren kan dansen.

Op maandagochtend dronk ik koffie met een lieve vriendin. Haar heb ik te weinig gezien de laatste jaren, wat ik spijtig vind, maar wellicht veranderd dat nog voor de toekomst. Nadat zij de deur uit was, merkte ik pas wat een mooie pure vrouw zij is en wat een raakvlakken wij samen hebben. Op maandagmiddag kwam een goede vriend op visite hij bracht een heerlijke fles rosé en slingers mee voor de feestdagen. Het leven is per slot van rekening een feestje, je moet alleen zelf de slingers ophangen. Zo gezegd, zo gedaan. De slingers hangen en ik word er letterlijk heel erg blij van! Woensdag en donderdag, Kerst 2019. Dit jaar nam ik een beslissing wat voor iedereen wennen was. Ik besloot dit jaar om Kerst namelijk grotendeels alleen te gaan doorbrengen. Vanwege Charlie, ons kitten, die vandaag(zaterdag) een week bij ons woont, wilde ik thuis blijven. Hij moest ook wennen aan een nieuwe omgeving en aan nieuwe mensen. En wij moesten wennen aan hem. Jongste dochter had 2 verjaardagen en was dus veel van huis. De andere 2 meiden hadden ook al behoorlijk volgeplande agenda’s, waardoor ik het besluit met hen heb genomen om het voor dit jaar even allemaal over te slaan. Konden zij hun eigen gang gaan en had ik even extra tijd voor mijzelf.

Ik maakte een grote pan groentesoep, had voldoende rosé in huis om mijzelf extra te verwennen, dronk veel kopjes thee en kroop op de bank met Charlie aan mijn zijde. Deed mijn foute Kerstrui aan en had een dubble date met Netflix en With Love. Luisterde afwisselend naar de muziek van de Top2000 en de fantastische stem van Edith Piaf. Tweede Kerstdag hielden mijn dochter en ik een verlate Kerstbrunch en moesten we ons best doen om Charlie van tafel weg te houden. En ik liet de afwas lekker op het aanrecht staan voor 2 dagen. Nog nooit heb ik me met Kerst zo ontspannen en relaxed gevoeld. Om deze ontspanning nog even wat langer vol te houden, bezocht ik op vrijdag de sauna en heb mezelf even heerlijk laten verwennen deze dag. De laatste 1,5 jaar heb ik dat te weinig gedaan en ik merkte nu hoe enorm ik dat gemist had. Mijn voornemen voor het nieuwe jaar is om dat zeker met enige regelmaat te gaan doen. Wat kan een mens daarvan opknappen!

En vanavond ga ik dansen, zoals ik nog nooit gedanst heb. Samen met een vriendin gezellig op stap en luisteren naar een live optreden van de band Final Attempt. Ze spelen Top2000 muziek in een café in Nijkerk, dus ik kan gewoon op de fiets. Het leven is een feestje en ik ga vandaag alle gebeurtenissen van het afgelopen jaar eruit dansen en achter me laten. Zodat ik 2020 echt opnieuw kan beginnen!!

Leuk dat je meelas! Wij hopen dat je laatste week van 2019 een mooie week wordt en je nog wat zelfzorgmomenten kunt pakken, die je nodig hebt. Liefs MJZENV.

Write A Comment