Onzichtbaar

Zet je masker af

Pinterest LinkedIn Tumblr

Met mijn hoofd vol gesmeerd met een maskertje die je gerust eindeloos kunt laten zitten, zodat ‘ie hard wordt, besef ik mij ineens dat dit de makkelijke versie is van je masker op of af zetten. In nog geen minuut had ik mijn gezicht vol gesmeerd, glom mijn hoofd en was het tijd om te wachten tot een verhard hoofd. 

Met een handige beweging trek ik het hele masker af en het enige wat er echt veranderd aan mijn zijn, is dat mijn gezicht zalig aanvoelt. Er verspreidt een lekkere geur, mijn gezicht voelt prettig en het fijne, ik blijf naar mijn inziens gewoon helemaal mezelf. 

Toch zijn er ook momenten dat ik een masker op zet om mezelf van mijn betere kant te laten zien. Zo was ik laatst opgenomen op de crisisafdeling en was er een groot verschil te zien wanneer ik me goed of slecht voelde. In de wandelgangen, de woonkamer en daar waar mijn groepsgenoten waren, voelde ik mij top. Ofja – mijn opgezette masker voelde zich top, ik niet. Van binnen waren er tranen, chaos en wist ik niet wat ik met mezelf aan moest. 

Eenmaal terug in mijn slaapkamer sprongen de sluizen open, dook ik in mijn veilige hoekje en mocht dat masker af. Daar waar alleen ik het kon zien. Mijn masker afzetten waar mensen bij zijn, vind ik ontzettend eng. Ik leerde vanuit vroeger dat je veel om je heen moet laten zien dat het goed gaat en dat hoe slecht je jezelf voelt, je vrijwel op de laatste plaats komt.

Steeds meer leer ik mijn masker af te zetten. Maar ik kies er wel voor, wanneer het veilig genoeg is. Bij vrienden waar ik me echt mezelf kan zijn, zal veel sneller dat masker afgaan dan bij mensen die ik minder goed ken. 

Toch is het niet nodig om een masker op te zetten. Ik begrijp zo goed waarom ik – en jij het misschien – doet. Maar de wereld mag echt zijn. Maskers maken de wereld niet echt. De wereld is gemaakt om te mogen zijn zoals je bent, met emotie, met alles wat je in je hebt. Dus zonder masker.

Durf jij stap voor stap dat masker af te zetten en de ware jij te laten zien? En misschien zelfs te ontdekken wie dat eigenlijk is? 

1 Comment

  1. Wat mooi geschreven! Mijn masker zit nogal stevig op m’n gezicht geplakt. Soms weet ik zelf bijna niet meer of ik nou een maskertje op heb staan of dat ik echt helemaal mezelf ben.

Write A Comment