Levensverhaal

Schulden; Van kansloos naar kansrijk

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ik ben bij dit team van de bloggers gekomen om jullie mee te nemen in een aantal onderwerpen. In het eerste onderwerp en dus deze blog, wil ik meer openheid geven over schuldenproblematiek. Ik zit zelf in deze situatie en dus dacht ik; dan kan ik er vast veel over vertellen. In deze blog wil ik jullie meer vertellen over het thema schulden.

Hoe kwam ik in de schulden?

Ik heb altijd gezegd; ik zal nooit in de schulden komen, maar helaas heb je ook dit niet altijd voor het zeggen. Het is begonnen doordat ik mijn baan verloor. Hierdoor kwam er geen geld binnen, maar je hebt wel je vaste lasten. Hoe nu verder? De eerste stap was om te kijken hoe er nu weer geld in het laatje kwam. Als eerst heb ik gekeken of ik in aanmerking kwam voor een WW uitkering, maar door omstandigheden was dit helaas niet het geval. Ik kon wel een bijstandsuitkering krijgen, dit is ongeveer 1450 euro. Het is lastig, maar als je maar sterk genoeg bent en weet dat alles goed komt, alleen dan kan je verder. Hoe sterker jij in je schoenen staat en denkt ik kan het! Dan gaat het je zeker lukken. Ook ik heb dagen gehad dat ik dacht, wat moet ik hier nog mee… waar leef ik nog voor? Maar toch ben ik er tot op de dag van vandaag nog steeds en ben ik trots op mezelf hoe wij ons hier doorheen worstelen.

Hoe worstelen wij ons er door heen?

Dit zijn weken, maandenlang stress; hoe gaan we dit doen? Hoe komen wij er zelf nog uit? Wij hebben uiteindelijk, op het moment dat wij ons huis uit gezet zouden worden, hulp ingeschakeld via de gemeente, omdat wij geen andere keuze hadden en achteraf is dat een goede keuze geweest. Daarna zijn wij op vrijwillige basis bij de Stadsbank Oost Nederland terechtgekomen, die ons geld beheren en nu de schulden aan het afbetalen zijn. Zoals bovengenoemd heb je meerdere instanties waar je terecht kunt als je schulden hebt, zoals de gemeente, budget alert (onderdeel van gemeente), bewind voering, Stadsbank, schuldsanering. Binnenkort geef ik nog wat meer informatie over de verschillende instanties.

Schuldsanering om schulden op te lossen

Wij hadden eigenlijk gekozen voor de schuldsanering. Dan leef je met weinig geld in de week, maar dan ben je er wel met drie jaar vanaf en kan je met een schone lei beginnen. Dit was voor ons niet haalbaar, omdat onze schulden niet hoog genoeg waren om daarvoor in aanmerking te komen (godzijdank).

Stadsbank

Daarna hebben wij naar de andere mogelijkheden gekeken. Wat kunnen we hier zelf aan veranderen en wat kunnen instanties voor ons betekenen? Op de website van rijksoverheid vind je meer informatie over het onderwerp schulden en welke stappen je kunt zetten. Na lang wikken en wegen, zijn we op de Stadsbank uitgekomen. Bewind voering wilden we niet, omdat wij dan helemaal onze macht kwijt zijn en niks meer zelf mogen beslissen. De Stadsbank gaf ons deze vrijheid wel om alle keuzes zelf kunnen en mogen maken, daarom zijn wij blij dat wij de stap gezet hebben om vrijwillig bij de Stadsbank te gaan. Hierdoor houden we zelf zeggenschap over ons geld, maar moeten we dus ook zelf blijven nadenken wat we wel en niet kunnen aanschaffen. We kunnen onze handen er dus niet vanaf halen, maar moeten blijven leren. Ook zou je op vrijwillige basis elk moment kunnen stoppen, mocht je dit willen.

Tips voor leven met weinig geld

Wij leven nu nog met weinig geld in de week, omdat alle vaste lasten net betaald kunnen worden van onze uitkering vanuit de gemeente. Elke week sta ik met mijn rekenmachine in de winkel mijn boodschappen uit te rekenen, wat kan ik uitgeven op een dag en hou ik nog genoeg over voor de rest van de week. Is bijvoorbeeld de wasmiddel op, dan kan ik niet dat duurdere stukje vlees halen. Vaak sta ik bij het schap en vraag ik mezelf; heb ik dit echt nodig, ja of nee? Zo niet laat je het liggen, want dan hou je meer over voor de rest van de week.

Wat kan ik jullie vast meegeven omtrent dit onderwerp? Wees zuinig op je geld! Kijk goed wat er in komt en uit gaat. Ga niet met een lege maag naar de winkel, want dan koop je veel meer. Kijk alle aanbiedingen als het mogelijk is en vergelijk waar alles het goedkoopste is.
Maar mijn belangrijkste tip is; Vraag hulp! Direct! Ik heb pas hulp gevraagd op het moment dat het eigenlijk al te laat was, terwijl de hulp mij achteraf erg geholpen heeft. Dus praat er over! Ga op zoek naar instanties die je kunnen helpen, maar probeer het niet alleen op te lossen.

Meer lezen van Annemieke? Houd onze website in de gaten!

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: