Levensverhaal

Taboes die afgelopen moeten zijn – Jong trouwen

Pinterest LinkedIn Tumblr

Jong trouwen, daar bestaan nogal wat vooroordelen en taboes over. Toen ik 19 was trouwde ik met de liefste man die ik ooit ontmoet heb, (op onze kinderen na ;)) en daar was niet iedereen even enthousiast over. Op 12-01-2012 zeiden wij de meest liefdevolle ja ooit en daar zijn we nog steeds apentrots op. Onderstaande vooroordelen zien wij dus juist als een mooi compliment, want als je het aan ons vraagt bewijzen wij maar dat al deze vooroordelen niet nodig waren en zijn.

“Jullie zijn vast getrouwd omdat je zwanger was..”

Deze kreeg en krijg ik vaak te horen. Ik was hoogzwanger toen wij trouwden, maar dat is zéker niet de reden dat ik ja zei. Ik ben gek op mijn man en dat was ik al vanaf het eerste moment dat ik hem zag. Sterker nog; hij vroeg me tijdens onze eerste ontmoeting al of ik met hem zou willen trouwen als we later groot waren, haha. We zijn dan wel eerder getrouwd dan we aanvankelijk van plan waren, maar dat was zeker niet alleen omdat ik zwanger was. Het was liefde, niet meer en niet minder. 

“Zo jong trouwen moet wel ondoordacht zijn!”

Mensen gaan er vaak vanuit dat we hier niet over nagedacht hebben, maar dat hebben wij juist wel. Nee, we hebben ons leven niet uitgestippeld, zoals mensen dat tegenwoordig vaak lijken te doen, maar we hebben er waanzinnig goed over nagedacht. Dat moest ook wel, want er zijn zelfs mensen geweest bij wie we ons moesten verdedigen. We moesten ons verdedigen, omdat wij van elkaar houden. Mensen die hele documenten en alternatieve plannen voor ons uitgeprint hadden, zodat we maar niet zouden trouwen. Maar helaas voor deze mensen; dat heeft onze liefde alleen maar sterker gemaakt, so thanks peeps!

“Dit kan niet langer dan een paar jaar goed gaan, jullie zijn veel te jong om te trouwen”

En hier zijn we, 10 jaar later. Inmiddels ben ik zwanger van ons vierde kind en wij zijn nog elke dag even gek op elkaar!

“Bij de eerste beste crisis gaan jullie uit elkaar”

Iedereen die ons een beetje kent of mijn blogs hier heeft gevolgd, weet wat wij de afgelopen jaren doorstaan hebben. Het was zeker niet makkelijk om naast overleven ook 24/7 voor elkaar te blijven strijden, maar dat is wel wat we hebben gedaan. Leeftijd zegt niets over liefde, over draagkracht en over wie dan ook als persoon.

“Dit huwelijk draait alleen om centen”

Om deze moest ik altijd heel hard lachen, haha. Ik moet eerlijk toegeven dat het administratief gezien wel rete handig is om dezelfde naam te dragen als hem en de kinderen. Maar, wij hebben echt geen geld in overvloed; dus nee, het draait zeker niet hierom.

En nog zoveel meer…

En zo zijn er nog veel meer vooroordelen die mensen hebben over mensen die jong trouwen. Ik snap dat niet iedereen zich altijd kan voorstellen dat zo jong trouwen met net zoveel liefde kan gaan, als wanneer men al 10 jaar samen is. Want ik ben bij elk vooroordeel van mening: juist als jij je iets niet kunt voorstellen, omdat je een ander referentiekader hebt; stel je hart open en vraag naar het referentiekader van de ander in plaats van (voor)oordelen te uiten. Leef altijd vanuit liefde, liefde voor jezelf en liefde voor je medemens. Want dat maakt de wereld zoveel mooier.

Zoals jullie lezen in deze blog, waren Shirl en Bas 12 Januari alweer TIEN jaar getrouwd! Dit knappe (in alle opzichten) paar feliciteren kan onder deze blog, via onze Instagram of Facebookpagina! Feliciteer jij ze ook?

Aftiteling Shirl
Author

"Wie A zegt hoeft geen B te zeggen, jij hoeft voor helemaal niemand je grenzen te verleggen" - Shirl

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: