Helend

Tatoeages en hun betekenis

Pinterest LinkedIn Tumblr

Interessant, vind ik het. Tatoeages en dan vooral: Waarom kiest men voor een bepaalde tatoeage en wat is de betekenis ervan?
Toen ik vroeg in ons team of er belangstelling is voor een gezamenlijke blog over tatoeages, staken er direct allerlei handen omhoog.
In deze blog lees -en zie je- tatoeages van ons en onze bloghelden. Wat voor tattoo hebben ze en hoe zien ze er uit? Je leest het hieronder.
Funny note: Ik heb er zelf geen enkele.

Maaike K:
In totaal heb ik 16 tatoeages waarvan een aantal met een (voor mij) speciale betekenis. Deze liet ik zetten toen ik in 2011 voor het eerst aan alle mensen dicht bij mij liet weten dat ik al vier jaar werd misbruikt en mishandeld door loverboys.
Na vier jaar ontsnapte ik met behulp van politie uit deze gevaarlijke situatie en liet ik voor mijzelf deze tatoeage zetten; het is een ambigram met het woord “Strength” erin, wat staat voor kracht. Tijdens mijn twee jaar aan therapie en traumaverwerking heb ik vaak naar deze tatoeage gekeken in tijden dat ik het moeilijk had, dit gaf mij nieuwe kracht om door te gaan!

Deze tatoeage liet ik zetten twee jaar nadat ik uit mijn gevaarlijke verleden vluchtten en klaar was met al mijn therapieën. Een prachtige paardenbloem met kleine pluisjes die over de bovenkant van mijn arm doorlopen en uitlopen in kleine vogeltjes. Het idee hierachter was het verleden loslaten en doorgaan met mijn nieuwe leven, een nieuw begin.

Dit is een tatoeage met een minder zware betekenis maar toch eentje die ik jullie niet wilde onthouden. Dit ontwerp heb ik samen met mijn moeder gemaakt en beide hebben wij samen dezelfde tatoeage laten zetten, mijn lieve moeder op haar voet en ik op mijn been. Een echte moeder-dochter tatoeage kun je dus wel zeggen!

Lianne:
Ik heb in totaal 5 tatoeages waarvan er 3 uitspringen die een extra betekenis hebben en veel waarde hebben.

Één daarvan is het infinity teken met de naam van onze dochter erin verwerkt. Infinity staat voor oneindig, wat ook meteen mijn moederliefde voor haar verklaard. Zo heb ik haar altijd bij me.

Daarnaast heb ik op mijn bovenarm een tekst in een typmachine lettertype genomen. Deze tatoeage heb ik laten zetten na mijn 3de endometriose operatie in korte tijd. Ik zie hem zelf als positief, ik hoef niet altijd achter dingen iets te zoeken, sommige dingen hebben geen diepliggende betekenis en zijn gewoon niet tof.

Mijn recentste tatoeage is op mijn kuit. Onderin is het logo van eetstoornissen vanuit daaruit vloeit hij over in een lotus. Voor mij staat de lotus symbool dat er een prachtige bloem kan ontstaan uit een blubberige ondergrond. Daarboven is het semi colon teken. Dat betekent zoveel als ‘ik had mijn leven kunnen eindigen, maar ik ga door.’ Vanuit daar groeien zwaluwen omhoog als symbool voor vrijheid. Omdat ik hoop dat ik mij ooit kan bevrijden van mijzelf en kan genieten van het leven.

Shirl:
Ik heb in totaal 5 tattoos maar eigenlijk zijn het er 6. Het kroontje dat je ziet is een cover van een mislukte poging tot Luca’s naam op mijn pols. Ik liet hem zetten door een onervaren persoon en raad jullie aan dat nooit te doen haha. Goed, toen hij eenmaal meer ervaren was zette hij een ohana tattoo op mijn voet en een vlinder op mijn arm. Zoals je ziet hou ik van kleuren, maar echt te spreken ben ik niet over zijn tattoos. Alleen de cover die hij óók zette en het vriendschapssymbool vind ik echt tof.

De tattoo rechtsboven is er een die ik ergens anders liet zetten en waar ik de rest ook laat renoveren. Dan nu de vraag die het meest gesteld word; ”hebben jouw tattoos een betekenis?”
JA, dat hebben ze zeker. Ik zou nooit een tattoo zetten zonder een betekenis.
Linksboven heb ik gezet na mijn maagverkleining. Deze staat symbool voor een nieuw begin en de vlinder die ik wil zijn. De cover (linksonder) staat voor mijn meisjesnaam; Prins. Op school werd er altijd Prins, S door de klas heen geroepen als de leraar mijn aanwezigheid wou noteren en zo kwam ik op het idee voor een kroon, als echte prinses 😉
De tattoo naast de kroon moet het woord Ohana voorstellen. Lilo en stitch is mijn lievelingsfilm en de quote over ohana is absoluut mijn lievelings quote:

Ohana means family. Family means nobody gets left behind…. or forgotten.

Lilo en Stitch

Het hartje met muzieknootje is er een die ik samen met een beste vriendin heb laten zetten. Toen wij pubers waren verhuisde zij naar Zweden en een paar jaar geleden was ze een jaartje terug. In die tijd lieten we onze vriendschap vereeuwigen met een symbool; een oneindig hartje met muzieknoot er in. Waarom? Omdat wij geloven dat onze vriendschap oneindig is ook al spreken we elkaar niet dagelijks. Daarnaast heeft muziek ons jaren lang verbonden en dat zou het altijd blijven doen.

Als laatste heb ik rechtsboven laten zetten; een heelal met een volle maan die licht geeft en een lelie met regenboog kleuren. Luca’s naam betekent licht en die van Suuz lelie. De keuze voor een volle maan is simpelweg omdat ik met volle maan geboren ben en de regenboog kleuren omdat Suuz na een miskraam geboren is.

Bernice:
Ontzettend vaak heb ik de origami vogel op mijn lijf getekend om te kijken hoe het zou staan. Wetende wat voor betekenis er achter dit plaatje verscholen zat, wetende dat ik dit een lange tijd niet zou laten zetten.

Bijna drie jaar ging er aan voorbij. Mijn eigen tekeningetje die ik in mijn telefoon had gezet, bleef fascineren en de betekenis helemaal. Alleen ik bleef maar door pittige periodes gaan, en de vogel zou juist staan voor kracht en doorzettingsvermogen. Tot ik dat punt bereikt had. Waarom zou ik niet de vogel laten zetten op mijn arm, met de mooie betekenis:
Hoe slecht en duister je je ook kunt voelen, hoeveel kreukels je ook op kunt lopen, door het leven heen. Je kunt er altijd mooier en beter uitkomen. Maar het is met vallen en opstaan. Daar herinnert deze origami vogel mij iedere dag aan.

Rina:
Op 9 oktober 2013 liet ik deze roos op mijn rechteronderbeen tatoeëren.
Deze roos staat symbool voor de oneindige liefde die ik voor mijn 3 dochters heb. Naast deze roos staan dan ook de 3 initialen van hun voornamen. S van Sharon, M van Melissa en D van Diecke.
Deze tatoeage heb ik mezelf kado gedaan, omdat ik vond dat ik het verdiende.

Nog geen 2 jaar daarvoor was ik gescheiden, werd ik samen met mijn kinderen uit onze woning gezet, waardoor mijn gezin werd ontwricht. Kort daarop kreeg ik een burn-out. Driekwart jaar na mijn burn-out verloor ik mijn baan en kwam ik, tot mijn grote verbazing, op mijn 38ste levensjaar vervroegd in de overgang.
Omdat ik ruim 1,5 jaar zo ontzettend veel last van hormoonschommelingen bleef houden, maakte ik op advies van de gynaecoloog de beslissing mijzelf te laten steriliseren.

Nog geen week voor ik de vasectomie zou laten uitvoeren, kreeg ik te horen dat ik in aanmerking kwam voor een nieuwbouwwoning, welke in mei 2014 zou worden opgeleverd. Dat betekende eindelijk een eind aan de zoektocht naar eigen woonruimte en dat ik na 2 jaar weer met mijn 3 dochters herenigd zou gaan worden.

3 Weken na mijn sterilisatie liet ik mijn tatoeage zetten.
Niet alleen ter afsluiting van die moeilijke periode waar ik bijna 2 jaar doorheen was gegaan, maar ook wist ik voor mezelf dat ik geen kinderwens meer had. Ik ben erg blij met mijn 3 meiden en een 4e kindje was voor mij geen optie meer.
Deze tatoeage staat daarom symbool voor de afsluiting van bovenstaande gebeurtenissen in mijn leven en als teken van een nieuw begin met mijn 3 dochters.

Nu we de tatoeages van ons en onze bloggers hebben laten zien en verteld hebben wat ze voor ons betekenen, zijn we ook wel benieuwd:
Heb jij een tatoeage? Zo ja, wat betekend deze voor je? Zou je dat willen delen met ons?

Liefs van ons

#maarjezieternietsvan

Author

1 Comment

  1. Wow, dat zijn er echt veel! Ik heb zelf geen tatoeages en zal er ook nooit één laten zetten. Ik vind het wél tof om iets uit te dragen of bij me te dragen, maar doe dat dan in de vorm van een sieraad.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: