Levensverhaal

Terugblik op 2021

Pinterest LinkedIn Tumblr

En toen was het alweer de laatste dag van het jaar. Tijd voor een terugblik van het afgelopen jaar dachten wij! Hoe is ons jaar geweest, welke lessen nemen we mee? Je leest het hier onder! Benieuwd wat een aantal van ons wensten voor 2021? Je leest het in de blogs van vorig jaar!

Terugblik van Suus

Wat neem jij mee uit 2021?
Wat ik meeneem uit 2021 is dat je niet alles in de hand hebt wat op jouw pad komt. Waar je wél wat aan kunt doen is dat je kan kiezen voor je eigenlijk geluk. Als ik ergens zin in heb, kom ik sneller in actie dan voorheen, omdat je nooit weet wat de andere dag je brengt (dan doel ik op de huidige corona-omstandigheden). Maak van elke dag iets waar jij nú behoefte aan hebt of nodig hebt.
Welk lied, quote of afbeelding omschrijft 2021 voor jou?
If you get tired learn to rest, no to quit. Deze quote is inmiddels een aantal jaren ‘mijn’ quote.

Terugblik van Jasmijn

Wat neem jij mee uit 2021? Wat ik meeneem uit 2021 is dat acceptatie soms tot meer verandering kan leiden dan je aanvankelijk dacht. Afgelopen jaar is langzaam duidelijk geworden dat een deel van mijn fysieke en mentale problemen niet (volledig) zullen verdwijnen en dat ik hiermee zal moeten leren leven. Ik heb me hier eindeloos tegen verzet, want dat wil ik niet. Ik wil gewoon normaal en gezond zijn -net als iedereen. De laatste paar maanden heb ik steeds meer geprobeerd oké te zijn met het feit dat “dit” nu even is wat het is. Dat betekent niet dat het nooit meer kan veranderen, maar het leidt in het hier en nu wel tot meer ademruimte, omdat de druk eraf wordt gehaald. En uiteindelijk zorgde die ademruimte ervoor dat ik stappen vooruit kon zetten -precies datgene wat ik eigenlijk wil.

Welk lied, quote of afbeelding omschrijft jouw 2021? “Zonder hoop ben je nergens, want hoop doet leven en leven wil leven” – Jasmijn Het zijn mijn eigen woorden. In 2021 ben ik door zowel de ggz als het ziekenhuis als het epilepsiecentrum van het kastje naar de muur -en terug- gestuurd. Keer op keer kreeg ik afwijzingen omdat hulpverleners mij te complex vonden. Op het toppunt had ik negen instanties/hulpverleners om me heen staan die allemaal hun eigen visie hadden. Visies die vaak lijnrecht tegenover elkaar stonden. Het maakte mij behoorlijk moedeloos, omdat ik gewoon therapie wil rondom de dingen waar ik tegenaan loop. Toch heb ik doorgezet: ik ben blijven zoeken naar mogelijkheden, ik ben blijven studeren, ik ben om hulp blijven vragen. Er is namelijk een stuk in mij dat wil leven, want het leven vraagt erom geleefd te worden. En hoop doet leven, dus zonder hoop ben ik nergens.
In lijn daarmee ligt ook één van de nummers die ik het afgelopen jaar grijs heb gedraaid: “There will be a day” van Jeremy Camp, een christelijke singer-songwriter. Het is een nummer dat me hoop geeft: hoop dat het op een dag beter wordt. Daarnaast zit er ook een belofte in dit nummer: de belofte dat er een dag komt waarop er geen tranen, pijn en angsten meer zijn. En dat zijn de dagen waar ik naar uitkijk: de dagen waarop het beter wordt en de uiteindelijk dag waarop er geen tranen, pijn en angsten meer zullen zijn.

Terugblik van Ingenborgh

Wat neem jij mee uit 2021?
Ik neem mee dat ik dingen die ik niet kan veranderen beter los kan laten. In het verleden lag ik soms nachten wakker en kon ik enorm piekeren over dingen waar ik helaas geen invloed op had. Ik besef nu dat dit mijn leven niet beter maakt en vraag me nu dan ook elke keer als ik pieker of wakker lig af ‘Kan ik hier iets aan veranderen?’ zo nee dan laat ik het los. Het geeft me veel rust in mijn hoofd en dat is enorm fijn. Welk lied, quote of afbeelding omschrijft jouw 2021?
Volkomen kut – Veldhuis en Kemper  , het was een jaar van therapie , corona en van het verlies en daarom vind ik dit nummer erg toepasselijk. Het heeft ook een enorm vrolijke ondertoon wat dan voor mij weer staat voor het herstel wat ik doormaakte. Ondanks dat het geen fijn jaar was ging het beter met mij dan de jaren hiervoor en dat is positief.  Zoals in het nummer aangegeven wordt;
Denk dan soms is het leven echt volkomen kut
En blijf daar maar een dag of twee in hangen
want daarna gaat het meestal echt wel weer
En komt van binnen toch weer dat verlangen
En daar ga je weer, en je laat het weer,
je gaat te keer en je staat er weer

Terugblik van Loes (V)

Wat neem jij mee uit 2021? Ik neem vooral mee uit 2021 dat het oké is om de tijd voor jezelf te nemen. Dat je zuinig moet zijn op je eigen lichaam en je, je niet schuldig moet voelen als je keuzes maakt met je eigen gezondheid voorop. Dat ik nog niet afgestudeerd ben, vind ik jammer, maar ondanks dat ik nog geen diploma heb, heb ik wel grote ontwikkelingen doorgemaakt het afgelopen jaar. Bij mijn huidige therapie heb ik geleerd dat ik er mag zijn en mijn behoeftes de belangrijkste behoeftes zijn. Ik ben liever voor mezelf geworden. Dit is iets wat ik in 2022 mee wil nemen. 
Welk lied, quote of afbeelding omschrijft jouw 2021? ‘Lichtje branden’ van Suzan en Freek. Dit nummer begint als volgt: ‘sterke mensen huilen niet. Die kennen meestal geen verdriet. Wat als ik zeg dat het ook anders kan?’. Toen ik dit liedje voor het eerst hoorde, had ik overal kippenvel en de tranen over mijn wangen lopen. 

Terugblik van Kim

Wat neem jij mee uit 2021? Door de geboorte van ons mooie dochtertje nemen we alles dat we geleerd hebben mee. En vooral het proberen te vertrouwen op mijn eigen moedergevoel en niet alleen doen wat anderen zeggen. 
Welk lied, quote of afbeelding omschrijft jouw 2021? Het is een liedje van Bob Marley en daarbij vooral het refrein. Dit hebben we regelmatig tegen elkaar gezongen op moeilijke momenten. 
“Don’t worry about a thing,’Cause every little thing gonna be all right. Singin’: “Don’t worry about a thing,’Cause every little thing gonna be all right!”

Terugblik van Shirl

Wat neem jij mee uit 2021?
Een enorm dosis trots! Ik ben trots op mijn gezin en op hoe goed wij ons overal doorheen slaan. Ik ben trots op mijn lieve, knappe man, omdat hij altijd vierkant achter mij staat en mij altijd probeert te begrijpen zelfs als iets voor hem abracadabra is. En ik ben trots op mezelf, want jeetje wat heb ik 2021 onwijs gerockt! Ik heb om hulp gevraagd, hulp aangenomen, ik leer steeds beter delegeren omtrent de site en ik leer mijn krachten steeds beter kennen.
Welk lied, quote of afbeelding omschrijft jouw 2021?
Zonder jas naar buiten van Snelle. Dit lied omschrijft precies hoe ik jarenlang geleefd heb; met een jas aan die gemaakt werd door de 1001 meningen en opmerkingen van anderen. In 2021 heb ik mezelf geleerd om die jas steeds vaker uit te doen en inmiddels merk ik dat die jas mij steeds iets minder goed past. De jas der meningen wordt mij te klein, want mijn groei gaat snel! 🙂

Terugblik van Anouk

Wat neem jij mee uit 2021? 2021 was geestelijk en lichamelijk een zwaar jaar. Onze kinderwens is definitief niet uitgekomen en door alle hormonen van het IVF traject zit de endometriose meer dan ooit moeilijk te doen. En toch heb ik het gevoel dat ik nu sterker sta, dan in december 2020. Ik kijk positief naar de toekomst en weet dat deze nieuwe toekomst ook mooi gaat zijn, ook al heb ik nog niet precies voor ogen hoe deze toekomst er uit gaat zien. Eén ding weet ik wel: die toekomst gaat in elk geval zijn met mijn gezin (vriendlief en mijn lieve twee bonuskids), vrienden en familie.
Welk lied, quote of afbeelding omschrijft jouw 2021? Aan het eind van dit jaar kwam ik de quote ‘Los laten, is l(i)ef hebben.’ tegen. Deze quote staat precies voor het afgelopen jaar; uit liefde voor ons zelf en elkaar, hebben wij onze kinderwens losgelaten. En daar was echt een heleboel lef voor nodig, daardoor sta ik dus ook een stuk sterker in mijn schoenen dan in december 2020.

Terugblik van Annemieke

Wat neem jij mee uit 2021?
Ik ben met een opleiding begonnen in de zorg. Dit is wat ik  graag wil, dus ben trots op mezelf dat ik deze keuze gemaakt heb.
Welk lied, quote of afbeelding omschrijft jou 2021? Succes is niet iets wat er met je gebeurd, het is iets waar je aan wérkt. (R.S. Benninga & R. de Graaf)

Terugblik van Laura

Wat neem jij mee uit 2021? Ik neem zeker mee dat het oké is om niet oké te zijn en om lief te zijn voor mijn lijf. Mijn lichaam heeft veel moeten doorstaan de laatste jaren. Van een eetstoornis, veel afvallen, weer aankomen tot een zwangerschap (die helaas uiteindelijk in een miskraam eindigde). Ik heb mijn lichaam de afgelopen jaren vervloekt, maar het heeft ook al zoveel goeds gedaan. Het is van mij en het maakt niet uit hoe ik er uit zie, het mag er zijn.

Welk lied, quote of afbeelding omschrijft jouw 2021? Coloratura van Coldplay. Dit nummer duurt tien minuten en voelt voor mij zo magisch. De melodie is fantastisch en de zang heel rustig. Ik word helemaal meegenomen naar een andere dimensie door dit nummer. Het haalt me uit mijn dagelijkse sleur en laat zorgen van mijn schouders vallen.

Terugblik van Loes (H)

Wat neem jij mee uit 2021? Ik neem mee uit 2021 dat geluk ook uit kleine dingen gehaald kan worden. Hier was ik mij al van bewust, maar door de coronacrisis waar we ons nog in bevinden, wordt je eigenlijk een beetje gedwongen om meer te genieten van de kleine dingen die nog wel kunnen. Dat je dit écht moet doen zolang dit kan. 2021 leerde mij dat houden van ook loslaten is.

Wanneer jij terugkijkt op 2021, hoe is jouw jaar dan geweest. Is 2021 goed voor je geweest of was het een zwaar jaar? Welke mooie herinneringen neem je mee of wat heb je geleerd? Laat het ons weten in de comments of op onze Insta of Facebookpagina!

Author

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: