ZELFZORG

10 Tips voor de herfst

Pinterest LinkedIn Tumblr

Herfst. Waar sommige mensen naar de herfst uit kijken, voelt het alsof ik mijn lijf schrap zet. Ik zie mezelf als een kleuter aan moeders hand, die niet mee wil, maar moet. Ken je dat?
Ik had liever nog langer wat (na)zomer en ben dol op de ‘indian summer’.
Steeds meer kan ik de herfst wel iets meer waarderen.
Hieronder schrijf ik waarom. Misschien heb jij er ook wat aan.


1. Natuur. Ik probeer naar de schoonheid van de natuur te kijken (ja, het wordt kouder en sneller donker). De geur van de herfst, rode paddenstoelen met witte stippen, de mooie luchten, alle kleuren van de bladeren aan de bomen. Kijk om je heen.

2. Wandelen. Als mensen mij dit tippen krijg ik er jeuk van. Nee, het helpt niet tegen een psychische, lichamelijke of chronische ziekte. Maar als je buiten bent neemt je huid wel vitamine D op.
Als je dat weinig aanmaakt, zorgt dat voor een somber gevoel.
Voor mij is wandelen super laagdrempelig om buiten te zijn. Je kunt natuurlijk ook hele andere dingen (buiten) doen. Doe wat goed voor jou voelt!

3. Fotograferen. Iets wat ik sinds kort ook érg fijn vind: met mijn camera op pad gaan. Gewoon even de volle focus op ‘een mooi plaatje’, niets meer dan dat. De herfst leent zich er mooi voor, alle kleuren in de natuur. Mooie paddestoelen bomen of blaadjes.

4. Warmte. Yes. Wij zijn de gelukkigen met een open haard in huis. Ik houd er van om de open haard lekker op te stoken en lekker van de warmte te profiteren.
Heerlijk met een dekentje op de bank en een boek lezen.
Dit kan natuurlijk ook zonder open haard. Doe een lekkere sweater aan of een lekker huispak oid. en pak er een zacht dekentje bij.

5. Kaarsen. Ja, het wordt sneller donker. Iets wat ik écht niet fijn vind. Máár wat ik wel héél gezellig vind, zijn kaarsen. Als het donker begint te worden, steek ik lekker wat kaarsen aan in de woonkamer.

6. Drinken. Warm drinken. Iets waar ik dol op ben is chai latte. Heb een heerlijke bus met chai latte kruiden en die voeg ik toe aan warme (opgeschuimde) melk. -Heaven-
Lekker theetjes en koffie doet het ook erg goed overigens, maar chai latte is echt mijn favoriet in de herfst.

7 Pepernoten. Die liggen al in de zomer in de schappen (en heb dan ook al een paar zakken op) Maar als het kouder begint te worden, vind ik het er dan juist perfect bij passen. Kaarsjes, chai latte, pepernoten. Need I say more?

8 Vrienden. Waar het in de zomer wat makkelijker gaat (voor mij), is afspreken met anderen. Maar in de herfst kan dat natuurlijk nog steeds. Nodig wat mensen uit, waar je gezellig mee gaat eten. Ben je niet zo’n kookheld (zoals mij) spreek dan af dat iedereen wat meeneemt.

9 Creativiteit. Wat ik erg leuk vind om te maken is een herfstkrans. Eerst ga ik buiten op zoek naar dingen die ik mooi vind voor een krans: beukennootjes, kastanjes, eikels en van die mooie oranje lantaarntjes en mooie bladeren (die je het beste eerst kunt drogen).
Met een lijmpistool plak ik dat er op en is het in een mum van tijd in elkaar. De krans leg ik dan plat op tafel en in het midden zet ik er dan een mooie kaars in.

10 Warme chocolademelk. Mét slagroom. Af en toe gewoon even lekker schijt aan de calorieën hebben en een lekkere warme choco drinken.

Goed, dit zijn mijn guilty pleasures en dingen die ik fijn vind in de herfst.
Wat vind jij het fijnste aan de herfst?
Laat het weten in de comments!
Ik zou het leuk vinden als we wat van elkaars tips kunnen leren.

Liefs,
Suus


Author

If you get tired learn to rest not to quit

5 Comments

 1. Ik zou ook liever de herfst en de winter overslaan, maar een herfstbos vind ik dan wel weer heel gaaf ieder jaar.

  • Suus Reply

   Ja, daar kan ik dan ook wel weer van genieten! Net als rood met witte stippen paddestoelen 🙂

 2. Wauw, je tips zijn al zo goed! Aangezien ik er meerdere deel 🙂
  Chai thee is voor mij favoriet tegenwoordig, geen latte maar dan toch. Pepernoten ja, al heel snel. En de herfst, de mooie kanten ervan ondergaan., geweldig. Het wordt op een scootmobiel snel koud, maar ik probeer de bossen en verdere omgeving hier te bezoeken. En vooral de herfst is de periode waarin ik het huis het meest versier; is ook goed te doen. Zeker ook met kaarsen, van tijd tot tijd is het hier in feite levensgevaarlijk door de hoeveelheid…
  Ik máák zelf niet echt iets van de mooie buitenspullen, die koop ik hooguit. Maar creatief ben ik doordat ik in de herfst tegenwoordig het maken oppak van YouTube muziekfilmpjes! Een hobby waarin je helemaal kunt opgaan en waarmee je heel veel tijd kwijt bent, geweldig. Zoiets moet je hebben, eigenlijk.
  O ja, ik dicht natuurlijk ook in de herfst, dit jaar nog niet over herfstgevoelens maar dat kan zomaar gebeuren.
  Nou, zo is dus de stand van zaken hier!

  • Suus Reply

   Wat leuk dat je mijn blog gelezen hebt en een reactie achterlaat!
   Ja, kaarsen, hier ook in overvloed, super gezellig! Ik wachte altijd met aansteken tot de avond, maar ontdekte dat ik er bij mijn ontbijt ook erg blij van werd!
   Ben benieuwd naar jouw gedichten.

   • Ja ik ook! Haha. Misschien komt er helemaal niets hoor, dit jaar. Maar er zijn wel andere gedichten, kom gerust kijken hè.

Write A Comment

Pin It