Psychisch

Blue Monday – tips voor deprimerende dagen

Pinterest LinkedIn Tumblr

De uitgerekende datum van mijn zoon was 20-01-20 en op die dag was het vorig jaar Blue Monday. De meest deprimerende dag van het jaar. Een klein onderzoekje verder las ik voornamelijk dat deze term ooit bedacht is door een psycholoog, in opdracht van een reisbureau dat meer zonvakanties wilde verkopen.
Geen idee of dat marketingtechnisch gelukt is, maar de term is schijnbaar ergens blijven hangen en daarom wil ik graag wat tips met je delen. Ik maak deze dag gebruik van de term en geef je tips voor op deprimerende dagen
.

Blue monday? Depri dagen? Blijf in contact

Als ik me slecht voel trek ik me het liefst terug. Het voelt dan heel tegennatuurlijk om in contact te zijn met mensen. Sommige mensen voelen zich al gauw ’te veel’ of ‘niet leuk en gezellig genoeg’ als ze een tijdlang niet lekker in hun vel zitten. Toch kan dagelijks één contactmoment met iemand die betekenisvol voor je is, effect hebben op je gevoelens. Daarnaast kan diegene misschien iets kleins met je doen: een wandeling, een spelletje, een kop thee voor je zetten, luisteren of misschien is de aanwezigheid al genoeg.

Wandelen

In de Whatsapp-groep van ons vaste team aan bloggers delen we wandelmomenten. Sommigen van ons hebben de app ‘Ommetje’ van de hersenstichting gedownload. Daarin kun je heel laagdrempelig bijhouden hoeveel je wandelt. Niets meer en niets minder en zonder horloge dat van alles voor je meet.
Als je slecht in je vel zit heb je de neiging om juist heel veel te rusten. Een wandeling, al is het maar 10 minuten, kan je lichaam even een positieve boost geven.

Gebruik een planner

Een planner gebruiken voorkomt uitstelgedrag of juist dagen dat je teveel hooi op je vork neemt. Als je je dagen uitgebreid plant per uur (of misschien juist per kwartier of half uur) kun je juist ook aandacht hebben voor rustmomenten en die afwisselen met actieve momenten. Heb je ook nog een aantal to-do’s? Plan die dan verspreid over een aantal dagen.
Een planner gebruiken is niet alleen helpend voor een goede balans, het zorgt ook voor rust en overzicht. Daarnaast zie je aan het eind van de dag ook goed wat je wél gedaan hebt. Succesmomenten geven je juist weer een fijn gevoel.

Denk aan jezelf

We zeggen het vaak, maar wat ons betreft kun je dit niet vaak genoeg zeggen: Denk aan wat jij nodig hebt. Sta bij jezelf stil en bedenk wat jij wilt, wat jouw grenzen zijn en waar jij je fijn bij voelt. Zelfzorg is het allerbeste wat je jezelf cadeau kunt geven op dagen dat het niet zo lekker gaat.
Nee zeggen wanneer iemand iets van je vraagt is ook zelfzorg. Denk alsjeblieft aan jezelf, je bent het waard!

Ga iets maken

Ik heb er een hekel aan als er iets kapot is in huis en ik het moet repareren. Maar als ik het gefikst heb, dan heb ik een trots gevoel. Mocht ik me er écht niet toe kunnen zetten dan kijk ik op internet of Pinterest voor leuke DIY projecten.
Pinterest zit bomvol inspiratie en er zit altijd wel iets leuks bij met materialen die je nog wel in huis hebt of makkelijk aan kunt komen. Op deze manier heb ik mezelf haken geleerd en ben ik een deken aan het haken. Het is een groot project maar er zit geen deadline aan vast.

Geruststellende activiteiten

Wat mij ook vaak helpt is bedenken dat deze gevoelens er mogen zijn. Als je deze gevoelens wegstopt is er een grote kans dat deze op een ander moment wel weer opdoemen. Laat ze er zijn en bedenk dat ook deze gevoelens weer wegebben. Net als de golven van de zee die komen en gaan.
Ik zorg er voor dat ik dan een fijne geur in huis heb. De één heeft een geurkaars, de ander essentiële oliën of juist een fijn luchtje op je pols waar je aan kunt ruiken. Pak er een kleurboek bij of ga zelf lekker wat doodle-en. Gewoon een simpele activiteit.

Bovenstaande tips zijn gebaseerd op mijn ervaringen. Niet alleen op ‘Blue monday’, maar voornamelijk als ik langere tijd niet lekker in mijn vel zit. Het heeft mij geholpen om cirkels te doorbreken. Heb je hele andere ervaringen? Deel ze dan gerust. Zo kunnen we elkaar helpen.

Aftiteling Suus

Author

If you get tired learn to rest not to quit

Write A Comment

Pin It