Samenwerkingen

De selfcare planner – een planner voor meer bewuste zelfzorg

Pinterest LinkedIn Tumblr

We kennen het eigenlijk, bijna, allemaal wel. Periodes met drukke dagen, drukke weken en hopen dat je ergens extra uren in een dag kunt kopen. Helaas is tijd niet te koop en leven we in een prestatiegerichte maatschappij, waar op de vraag “hoe is het met je?” negen van de tien keer wordt geantwoord met “ja lekker, druk!”, of iets in die richting. Juist in deze tijd is het belangrijk om tijd voor jezelf te nemen en te doen aan goede zelfzorg. Om te voorkomen dat je, jezelf voorbij rent of royaal over je eigen grenzen gaat. Als je ook beter voor jezelf wil zorgen lees dan vooral even verder, want jij kunt de selfcare planner winnen!

Vaker kiezen voor zelfzorg

Bovenstaand stuk is voor mij in ieder geval wel ontzettend herkenbar. Ik betrap mezelf er regelmatig op om het woord ‘druk’ in mijn mond te nemen. Werken, een sociaal leven, leuke dingen doen en andere afspraken. Mijn agenda staat vaak vrij vol. Dit doe ik zelf, vaak nogal onbewust. Dan spreek ik dingen af en kom er dan plots achter dat ik wel heel veel in dezelfde periode gepland heb. Oeps! Toen ik nog thuis woonde was mijn tante daar waakzaam voor. “Let je op dat je niet te veel doet? Je hebt wel veel gepland staan he! Denk je even aan jezelf! We zien je zo weinig thuis!”. Allemaal manieren waarop ze mij probeerde te vertellen dat ik het even wat rustiger aan moest doen. Maar goed: eigenwijs als ik ben wilde ik daar zelf achter komen. Eigenwijs is ook wijs toch? Uiteindelijk nam ik haar advies ter harte en plande vaker zelfzorg momenten in. 

De selfcare planner

Ondertussen woon ik al bijna een jaar niet meer thuis, en kan mijn tante geen oogje meer in het zeil houden. Tijdens mijn therapie werd er op gelet dat ik genoeg relaxtijd inplande, maar nadat ik in januari mijn traject heb afgesloten, stond ik er alleen voor. Ten minste: dat dacht ik. Want, voor de site mocht ik de ‘selfcare planner’ van Paper Life proberen. “Verbeter je gezondheid door kleine veranderingen en positieve keuzes”, staat er op de voorkant. Klinkt veelbelovend! Ik was dan ook direct enthousiast toen ik de planner binnenkreeg en uitpakte. 

De eerste indruk

Bij het doorbladeren van de planner viel mij meteen op dat de planner heel overzichtelijk is vormgegeven. De bladzijdes ogen rustig, waardoor je goed kunt focussen op dat wat er toe doet in deze planner. Ook staan er op een aantal pagina’s inspirerende quotes die betrekking hebben op het thema zelfzorg/zelfliefde. Er staat een duidelijke uitleg voorin, die je stap voor stap door het gebruik van de planner helpt. Zulke dingen zijn voor een chaoot als mij helpend, want anders begin ik willekeurig ergens te schrijven. Ook zit er een bladwijzer-touwtje in. Zo hoef je niet te zoeken naar de juiste bladzijde, maar kan je makkelijk de juiste bladzijde openen. Dit vind ik erg handig. 

De indeling van de selfcare planner

Na uitleg hoe je de planner moet gebruiken, volgen er tips om gewoontes in te bouwen waardoor je, je leven kunt veranderen. Vervolgens kun je aan de slag. Er staan vragen in waarmee je inzicht krijgt over je huidige leefstijl en gewoontes, je manier van denken en je zelfbeeld. Hierin worden de positieve en de negatieve dingen meegenomen, zodat je een volledig beeld van jezelf krijgt. Dan is het tijd om doelen te stellen. Deze doelen zijn ingedeeld in vier onderdelen: lichaamsbeweging, voeding, stemming en kennis/hobby. Ik heb bijvoorbeeld bij lichaamsbeweging als doel gesteld om elke dag 10.000 stappen te halen. Voor voeding stelde ik mezelf als doel om elke dag minimaal 2 stuks fruit te eten, 2 liter water te drinken en meer groente te eten. Er is ook ruimte om een moodboard te maken in de planner, zodat je kunt visualiseren wat je wil bereiken. Daarnaast zitten er maandoverzichten in de planner, maar deze heb ik zelf niet gebruikt. 

Elke dag even bewustzijn

Ook is er ruimte om elke dag je dag te reflecteren. Tijdens deze reflectie evalueer je eigenlijk een beetje stapsgewijs je dag. Je vult bijvoorbeeld in hoe je, je voelt en hoe je hebt geslapen, maar ook wat je hoogtepunten waren van die dag. Dit vond ik zelf prettig. Ik stond elke avond stil bij de dag, waardoor ik me bewuster werd van bepaalde gebeurtenissen of gevoelens die ik had. Hierdoor kon ik beter anticiperen op waar ik behoefte aan had of juist niet. Als ik een drukke periode had merkte ik dat ik ongezonder ging eten en mijn algehele stemming scoorde lager. Door dit op papier te zien wist ik dat ik meer rustmomenten in moest plannen en dat ik ook best een middag serie mocht kijken of afspraken kon verplaatsen. Omdat het niet veel vragen zijn duurt het niet lang en kun je deze reflectie eigenlijk elke avond wel even invullen. 

Terugblikken en vakjes kleuren

Aan het einde van de maand is er ruimte om terug te blikken op de afgelopen maand. In deze terugblik kijk je uitgebreider terug op je gedrag de maand ervoor, met de focus op de zelfzorgdoelen die je hebt gesteld. Omdat dit duidelijke vragen zijn kun je concreter aan de slag de maand erna, hiervoor is in de terugblik ook ruimte gemaakt. Verder heeft de planner een activiteitenplanner en habit-tracker. De activiteitenplanner heb ik zelf niet gebruikt, de habit-tracker daarentegen werkte erg motiverend. Door het per dag kleuren van kruisjes bij het behalen van je doelen werd ik me bewust van de dingen die ik al veranderd had. En eerlijk is eerlijk, als je een aantal vakjes achter elkaar had gekleurd wil je ook wel heel graag nóg een vakje kleuren! En door al deze gekleurde vakjes merkte ik dat ik bijvoorbeeld meer energie had en mijn huid er zichtbaar beter uitzag. Yes!

Nieuwe, gezonde gewoontes eigen maken

Ik heb vaker geprobeerd om nieuwe, gezonde gewoontes in mijn dagelijkse routine te krijgen, maar dit was vaak zonder succes. De reden hiervoor was dat het voor mij niet visueel was en ik van mezelf verwachtte in één keer mijn leefstijl 180 graden te draaien. Doordat in de planner alles in stapjes en kleine doelen wordt aangepakt, merk ik dat deze gewoontes veel makkelijker vol te houden zijn. Ik ben dan ook erg tevreden over deze planner en zorg beter voor mezelf!

Een selfcare planner winnen!

Wil jij nou ook meer gezonde gewoontes in je routine krijgen en op die manier beter voor jezelf zorgen? Dat kan! Je kunt namelijk één selfcare-planner winnen! Het enige wat je hoeft te doen, is in de reacties hieronder de volgende vraag te beantwoorden.

– Wat is zelfzorg voor jou?
– Meedoen kan t/m vrijdag 4 maart.
– Gebruik je echte emailadres in je reactie (deze is afgeschermd). Zo kunnen we contact met je opnemen en het boek naar je opsturen.

Aftiteling Loes V
Meer lezen van Loes?
Author

2 Comments

  1. Wat een mooie planner! Het zou heel goed voor mij zijn om deze te gaan gebruiken 🙂
    Nu ik weer meer naar werk toe ga i.p.v. thuiswerken merk ik dat ik regelmatig echt overprikkeld ben. Ik vergeet echte pauze te nemen. Een van eigenlijk de simpelste zaken van zelfzorg. Ik moet er weer aan wennen het gezinsleven te plannen en ook nog voor mezelf te zorgen. De goede gewoontes als gezond eten en regelmatig naar buiten, tijd voor mezelf, laat ik veel sneller gaan nu we weer terug gaan in het ritme van 2 jaar terug dan ik zou willen.

  2. Wat gaaf!. Ik doe graag mee met de winactie. Voor mij is zelfzorg de kleine dingetjes die voor veel mensen normaal lijken maar voor mij heel groot zijn zoals gewoon even onder de douche staan. En zelfzorg is voor mij ook yoga doen wat ik sinds kort dagelijks doen. Ik wil mezelf veel meer leren ook echt wat zelfzorg is!. Het lijkt me dus heel gaaf deze te winnen

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: