ZELFZORG

Zelfzorg op zondag #17

Pinterest LinkedIn Tumblr

Zelfzorg, voor jezelf zorgen, hoe doe je dat in hemelsnaam? Soms heb je van die weken, dat er ineens van alles tegelijk op je bordje komt. Allemaal vervelende dingen waar je mee moet dealen. Het lukte daarom ook niet om een goed gevulde blog met zelfzorg momenten van onze vaste bloggers te vullen. De één liep tegen haar gezondheid aan, de ander moest al zó veel ballen tegelijk omhoog houden (dan moet je ergens echt wel één laten vallen, of keihard over de schutting mikken) weer een ander had te maken met een overlijden en ik, ik kan niet ontkennen dat ik ook echt wel een zware week achter de rug heb.
Het zorgde voor mij wel voor een flinke bak aan inspiratie. Want hoe kun je voor jezelf zorgen als er vervelende dingen op je pad komen? Of wanneer er van alles tegelijk op je pad komt?

Zelfzorg

De week begon ik al aardig ruk. Zonder in details te treden had ik last van ‘oud zeer’ en had ik heel onrustig en weinig geslapen. Eigenlijk wilde ik het liefst in bed blijven liggen, in ieder geval even één dag niet aanwezig zijn. Gelukkig kan dat niet, want mijn zoon werd om 07:00 en wakker en wij waren lekker de hele dag samen.
Ik besloot dan ook om na het ontbijt en een boekje lezen, het huishouden en andere ‘moetjes’ links te laten liggen en onze jas en schoenen aan te doen om samen een ommetje te maken.

Lichtpuntjes zoeken

Zo kwam ik er achter dat de zon al heel vroeg al een beetje kracht had. De zon verwarmde onze gezichten. Er waren nog weinig mensen op pad en zo hoorde je de vogels, zwanen en ganzen naar elkaar fluiten en roepen. We vonden een eendenei, een hele mooie veer en zagen talloze kuikentjes her en der in sloten en vijvertjes.
Toen we terug de wijk in kwamen lopen zag ik dat er al best veel in de knop en in bloei staat. Ik ben echt gek op de tulpenbomen hier in de straat. Ken je die? Het zijn niet super grote bomen maar als de knoppen uit komen dan lijken er echt roze tulpen in de boom te bloeien.

Afleiding zoeken

Voorbeelden van zelfzorg

Bovenstaande deed me denken aan de tijd dat ik bezig was met een hele intensieve traumabehandeling. Deze was 3 maanden lang intern. Er werd me toen geadviseerd om naast de hel die ik door moest, ook fijne momenten bij te houden. Ook als alles ruk is, zijn er altijd ergens kleine lichtpuntjes. Ik kocht voor mezelf een blanco boekje en daar schreef ik iedere dag een lichtpuntje in.
Wat die lichtpuntjes waren? Een ontvangen kaartje, een quote die ik tegenkwam op internet, een compliment die ik kreeg van iemand, de zon die ik op een mooie manier zag ondergaan, de steeds terugkerende duif op het balkon stukjes brood voeren, een goede stap in mijn behandeling, samen met iemand een ijsje eten of mijn man die in de avond langs kwam.

Afleiding zoeken

Op die manier werd ik me er steeds bewuster van om zelf ook voor lichtpuntjes te zorgen. Ik ontving kaartjes, maar kaartjes schrijven vind ik ook heel leuk! Het kwam meermaals voor dat ik naar de boekhandel ging om een aantal kaartjes te kopen. Ik schreef ze niet meteen en in één keer allemaal. Maar ik koos de momenten wel bewust als ik wat afleiding nodig had.
Het was niet iets heel groots en het zorgde er ook niet meteen voor dat ik me blij voelde. Máár wat voor mij het belangrijkste was is dat ik me niet nóg slechter ging voelen.

Positief dagboek

Inmiddels heb ik zelf een boekje ontworpen die ik graag deel met iedereen die deze nodig heeft. Een positief dagboek, een boekje waarin je terug kunt kijken op fijne momenten van jouw dag. Als dit boekje vol is, kun je terugkijken op momenten die fijn zijn die je uiteindelijk zelf gecreëerd hebt.

Positief dagboek van Post van Suus
Positief dagboek

Dat is mijn boodschap die ik je mee wil geven vanuit mijn eigen ervaring. Ik weet oprecht dat je intens ruk kan voelen en dat het leven je echt een enorme rukkaart kan geven. Ik heb een allergie voor gelukscoaches die zeggen dat geluk een keuze is. Ik heb een allergie voor termen als ‘positive vibes’.

Je mag boos zijn, huilen, rouwen. Je mag pijn hebben van wat er nu speelt of van oud zeer. Alles wat je voelt is echt. Kijk vooral wat helpend voor je is. Mij hielp het echt om naast alle intense vervelende dingen waar ik doorheen moest – en soms nog moet – ook bewust te kijken naar een lichtpuntje.

Suus | 32 - Woont in Friesland | Moeder - vrouw - vriendin - zusje - tante Schrijft graag | Doet het liefst alles achter de schermen | Houdt van indie/alternatieve muziek - gaat graag naar concerten | Heeft haar eigen webshop: www.postvansuus.nl

Write A Comment