ZELFZORG

Zelfzorg tips | De feestdagen

Pinterest LinkedIn Tumblr

Veelal met het woord ‘feestdagen’ dacht ik, dat het nog ontzettend ver weg is. Maar surprise, het is volgende week al. En ik geloof dat wij als MJZENV-team niet de enige zijn, die de feestdagen moeilijk vinden. Om de feestdagen op een prettige manier door te komen en niet achteraf afgepeigerd te zijn, hebben we met elkaar een mooie lijst samengesteld met zelfzorg tips. Dus, lees voordat de feestdagen beginnen, deze lijst eens rustig op je gemak door en kijk welke bij jou passen.

Niets moet! Grenzen aangeven en naleven is een heel mooi zelfzorg moment!

Tip 1. Moeten? In alles wat je moet, gaat al iets mis. Skip het moeten tijdens de feestdagen. Het gaat je echt niet verder helpen om dingen te moeten. Je raakt er vaak alleen maar meer afgepeigerd van. Zorg dat je alleen maar dingen doet die je echt energie opleveren.

Heb je een escape?

Tip 2. Zorg dat je een escape hebt. Heb je drukke volle dagen, ben je weg, heb je mensen over de vloer? Laat vooraf weten hoe jij je voelt en laat weten wat jouw escape is. Dit kan zijn dat als je thuis bent, je even rustig in bed kunt liggen of als je bij vrienden bent, eerder naar huis gaat. Denk hier goed over na!

Fijne spullen kunnen ook zelfzorg bieden!

Tip 3. Niet onbelangrijk is dat je fijne spulletjes en lekker eten om je heen hebt. Nu weet ik dat eten een lastig iets kan zijn, als je deze blog leest. Maar ik wil je aanmoedigen toch fijne dingetjes in huis te halen, waar je een blij hart van krijgt. En de spulletjes, kaarsjes, kleedjes, kussentjes. Net even ervoor zorgen dat de ruimte waar je kerst viert fijn is. Fijne spullen kunnen heel goed zelfzorg bieden!

Skip mensen die je energie kosten

Tip 4. Vier de feestdagen met de mensen om je heen, waar je blij van wordt. Niet de mensen die energie kosten, maar zij die je ook energie geven. Ben jij bewust wie jou energie geven?

Wees mild voor jezelf, vraag om hulp!

Tip 5. Is boodschappen doen tijdens deze hectische dagen echt niet jouw ding? Bestel je boodschappen, vraag of een bekende ze voor je wil meenemen of zorg dat je een goed lijstje hebt zodat je zo snel mogelijk weer uit de winkel uit kunt. Mild zijn voor jezelf is in deze dagen hele fijne zelfzorg! Heb je een noise cancelling koptelefoon? Gebruik hem vooral!

Vier je het liever niet thuis? Vraag of het bij de ander kan.

Tip 6. Soms kan het ook helpen om de feestdagen bij anderen te vieren. Dan ben je weg, is er in jouw huis geen hectiek en als het mis gaat, kun je richting huis.

Dingen die jou gelukkig maken

Tip 7. Doe vooral alleen datgene wat je gelukkig maakt. En niet omdat dingen van je verwacht worden of omdat je iemand er een plezier mee doet. Misschien klinkt het hard, maar het is nú de tijd om aan jezelf te denken, alleen jij kunt bepalen wat voor jou zelfzorg is.

Je mag skippen!

Tip 8. Doe niet met alles of overal aan mee. Kijk waar je energie voor hebt en wat je leuk vindt en ga dát doen. Luister dus goed naar je lichaam.

Neem je fijne spullen mee! Zelfzorg kan ook buitenshuis

Tip 9. Ga je weg, neem ook dan wat fijne spulletjes mee die jou een prettig gevoel geven, als het jou gelukkig maakt om iets mee te nemen is dit absoluut zelfzorg to the max!

Plannen in stukken.

Tip 10. Plan de feestdagen in stukken. Dag voor dag, uur voor uur. Soms kan dat al ontzettend helpen om de dagen door te komen.

Ik denk dat we uit deze tien tips vooral kunnen zeggen, dat grenzen heel belangrijk zijn en je daar heel goed naar moet luisteren. Jij komt op de eerste plek. Niemand anders. Heb jij nog mooie tips die je met ons wilt delen? Je kunt ze onder de foto op Insta delen, zo kunnen anderen ze ook weer lezen. Heel veel goede dagen voor jou gewenst! Hou je haaks, en vergeet niet – niks moet, alles mag!

Author

"Wie A zegt hoeft geen B te zeggen, jij hoeft voor helemaal niemand je grenzen te verleggen" - Shirl

1 Comment

  1. Allemaal herkenbare en fijne tips. Het zijn tips die ik ook toepas, maar realiseer me nu eigenlijk pas dat het heel erg te maken heeft met het bepalen van (en je houden aan!) je grenzen. Mooi artikel.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: