Lichamelijk

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker | Uitstrijkje

Pinterest LinkedIn Tumblr

Een uitstrijkje voor baarmoederhalskanker: het klonk altijd als heel ver weg, maar meteen rond mijn 30ste verjaardag lag de uitnodigingsbrief voor het bevolkingsonderzoek in de brievenbus. Ik stak mijn kop in het zand want ik ging mijn 30ste verjaardag uitgebreid vieren en was druk bezig met voorbereidingen voor het feest. Ik neem je in deze blog mee waarom ik het drie (!) jaar uitstelde en uiteindelijk toch deed.

Uitnodiging bevolkingsonderzoek

Rond mijn 30ste verjaardag lag de uitnodigingsbrief van het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker in de bus. “Ik heb er geen tijd voor”, was mijn gedachte en ik legde de brief weg. Maanden later kwam ik de brief nog eens tegen bij het doornemen van alle belangrijke papieren in de kast. Niet heel veel later werd ik zwanger. Tijdens je zwangerschap kun je het onderzoek niet doen. Ik moet eerlijk zeggen dat het me niet heel verkeerd uitkwam want aan mijn lijf geen polonaise.

De échte reden? Ik heb PTSS, bijna twintig jaar geleden heb ik hele heftige en traumatische ervaringen van seksueel misbruik gehad. Ik stak liever mijn kop in het zand, dan dan dat ik een onderzoek liet doen. Ik vond het méér dan ongemakkelijk en ik was super bang dat het een grote trigger was voor herbelevingen, destructieve overtuigingen over mezelf of dat ik zou dissociëren tijdens het onderzoek.

Toch maar wel?

Inmiddels was er bijna drie jaar verstreken sinds ik de uitnodigingsbrief kreeg. Ik vond het tijd dat ik het onderzoek wél zou gaan doen. Waarom? Heel simpel: Stel ik zou wel baarmoederhalskanker hebben, hoeveel onderzoeken, angst en andere rompslomp zou er dan wel niet bij komen? Zwart-wit gezegd heb ik er wel herbelevingen voor over. Daarnaast: Inmiddels ben ik bijna vijftien maanden moeder. Mocht ik het hebben, dan kan ik er voor zowel mijn zoon als man, maar beter héél rap bij zijn.

Natuurlijk ga ik er niet vanuit dat ik baarmoederhalskanker heb. Sterker nog, ik ben er van overtuigd dat ik het niet heb, want ik voel niets. Maar ik weet ook dat als je baarmoederhalskanker hebt, je er ook heel lang niets van voelt en geen klachten ervaart. Je schijnt pas klachten te ervaren in een vergevorderd stadium en ik hoef denk ik niet uit te leggen dat het dan te laat kan zijn.

Het uitstrijkje

Mijn uitnodigingsbrief was ik kwijt, maar één telefoontje naar bevolkingsonderzoek Nederland zorgde er voor dat ik de week erna al weer een brief in huis had. Vorige week had ik een afspraak voor dit uitstrijkje bij de assistente van de huisarts (alle bevolkingsonderzoeken gaan gewoon door tijdens de huidige lockdown) . Van tevoren vroeg ze of ik er tegenop zag. Ik beaamde dat en vertelde haar waar ik bang voor was. Ze gaf aan dat ze echt ruim tijd ingepland had en dat we altijd nog kunnen stoppen.

Tijdens het onderzoek heb ik niet gekeken naar welke materialen ze gebruikt. De assistente gaf bij iedere handeling aan wat ze ging doen en herinnerde mij er aan om te blijven ontspannen. Het onderzoek was zo gepiept en heeft mij geen pijn gedaan. Je kunt ook een zelftest aanvragen trouwens, maar ik wilde het uitstrijkje graag laten doen door de doktersassistent. Ik ben zelf veel te bang dat ik het niet goed doe en dan alsnog naar de huisarts zou moeten gaan. Daarnaast heeft dit onderzoek mij geleerd dat ik dit gewoon prima aankan.

Ben je een vrouw van 30 en heb je nog geen onderzoek of uitnodigingsbrief gehad? Je kunt gerust contact opnemen met bevolkingsonderzoek Nederland om je vragen te stellen. Is er iets wat je tegenhoud het onderzoek te doen? Mij hielp het om gewoon uit te spreken naar de assistente waarom ik er tegenop zag.

Aftiteling Suus

Author

If you get tired learn to rest not to quit

2 Comments

  1. Dank je wel! Jouw verhaal steunt mij, want ik loop tegen hetzelfde aan als jij deed. Pfoe…toch die drempel over dus.

    • Suus Reply

      Wat mooi te lezen dat deze blog jou steunt. Heel veel succes! Vergeet jezelf niet te belonen na afloop met een mooi bos bloemen of iets anders waar jij blij van wordt 🙂

Write A Comment

Pin It