Lichamelijk

Alle ins en outs over endometriose: een chronische ziekte

Pinterest LinkedIn Tumblr

De chronische ziekte endometriose

Als je de chronische ziekte endometriose hebt, betekent dit dat er slijmvlies (wat er enigszins uitziet als baarmoederslijmvlies) buiten de baarmoeder in de buikholte voorkomt of zelfs elders in het lichaam. Het slijmvlies hecht zich daar aan het buikvlies en/of de organen. Dit noemen ze endometriosehaarden.

Wat doet endometriose

Endometriose zorgt voor ontstekingen op de plekken waar de haarden zich nestelen in het lichaam.  Door deze ontstekingen kunnen uiteindelijk verklevingen en/of cystes  (in de eierstokken) ontstaan. Je kunt je vast voorstellen dat dit behoorlijk pijnlijk kan zijn. Maar dat hoeft niet! Het kan best zijn dat een vrouw met grote endometriosehaarden en verklevingen bijna geen pijn heeft of zelfs helemaal geen pijn. Daarentegen kan een vrouw met een heel klein plekje juist wel veel pijn hebben. Het ligt maar net aan de plek van de endometriose. Hoe endometriose precies ontstaat of waarom de een er wel last van heeft en de ander niet, weet niemand zeker.

Gevolgen van de chronische ziekte endometriose

De gevolgen van endometriose kunnen best heftig zijn, zoals een darmafsluiting wanneer er endometriose op de darm zit en daar verklevingen veroorzaakt of zelfs doorheen groeit. Maar ook nierfalen, omdat het stuwing van de nieren kan veroorzaken wanneer de urineleiders afgekneld worden. En onvruchtbaarheid. Onvruchtbaarheid kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een cyste in de eierstok(ken). Ook verwachten ze dat vrouwen met endometriose minder kans per maand hebben op een spontane zwangerschap door de chronische ontstekingen die in het lichaam zijn. Echter zijn er genoeg vrouwen die heel makkelijk zwanger worden, ondanks dat ze endometriose hebben. Het is dus heel belangrijk dat een diagnose zo snel mogelijk gesteld word, zodat een heleboel pijn bespaard blijft en schade zoveel mogelijk beperkt kan blijven. Meestal worden de klachten na de overgang minder, maar dat hoeft zeker niet! Huidige haarden en verklevingen kunnen klachten blijven geven. Endometriose is dus een chronische ziekte waar op dit moment nog geen gerichte, treffende behandeling voor is.

Denk je dat je endometriose hebt? Ga naar een gespecialiseerd gynaecoloog

Nou, dat is even heel beknopt een uitleg van wat endometriose inhoud. Maar ja, hoe kun je nou als meisje of vrouw zelf endometriose herkennen? (Even voor de lezeressen onder ons) Mocht je een aantal van de volgende symptomen bij jezelf herkennen, is het verstandig bij een huisarts aan de bel te trekken en een verwijzing te vragen naar een endometriose gespecialiseerd gynaecoloog!

Symptomen van de chronische ziekte endometriose

Het meest opvallende symptoom is dat de menstruatie erg pijnlijk is.
Dit hoort dus niet zo te zijn! Een menstruatie kun je voelen, maar het moet niet zo zijn dat je de maximale dosis pijnstillers moet nemen om iets te kunnen ondernemen. Laat je daarom nooit afschepen met ‘Ach, die pijn hoort erbij.’  Meestal is de menstruatie al erg pijnlijk vanaf een van de eerste menstruaties en wordt dit steeds pijnlijker in de loop van de jaren.

Ook kan een symptoom zijn dat een meisje of vrouw (chronisch) buikpijn heeft, darmkrampen, opgeblazen buik, pijn bij het ontlasten en eventueel bloed bij de ontlasting.
Veel vrouwen met endometriose die ik ken, hebben eerst de diagnose prikkelbare darm gekregen, omdat veel buik-/darmklachten door endometriose hierop lijken.

Wanneer endometriose op de blaas of urineleiders zit, kan dit blaasklachten veroorzaken.
Hallo blaasontsteking(klachten)! Hallo antibiotica voor de zoveelste keer!

Vaak voelen vrouwen tijdens en na de geslachtsgemeenschap een diepe pijn.
Dit kan zelfs zo pijnlijk zijn dat vrijen niet mogelijk is. Je kunt vast je voorstellen dat dit met je zelfvertrouwen, maar ook met je relatie wat kan doen.

Vermoeidheid is ook een symptoom wat voorkomt.
Continu pijn en ontstekingen…heel vermoeiend!

Andere symptomen zijn:
lage rugpijn, uitstralende pijn naar de benen, schouderpijn, pijnlijke eisprong, prikkelbaar/depressie, PMS, slapeloosheid.

Wanneer geeft endometriose klachten

Deze symptomen kunnen alleen tijdens de menstruatie voorkomen, maar ook in de rest van de cyclus. Er zijn meisjes en vrouwen die de hele maand pijn hebben, anderen hebben alleen tijdens de menstruatie pijn en weer anderen hebben af en toe pijnaanvallen gedurende de cyclus. De cyclus onderdrukken helpt niet altijd, want veel meisjes en dames hebben ook tijdens hormoongebruik klachten. En sommige dames hebben helemaal geen klachten en komen er per toeval achter tijdens een buikoperatie of fertiliteitstraject.

Wist je dat…

  • 1 op de 10 vrouwen endometriose heeft?
  • Het gemiddeld 8 jaar! duurt voordat een vrouw de diagnose endometriose krijgt?
  • Ze nog niet weten hoe endometriose ontstaat?
  • Er verschillende theorieën zijn, die allemaal niet sluitend zijn?
  • Dat er nog geen pil of behandeling is om endometriose te genezen?
  • Meisjes en vrouwen met endometriose(klachten) veel te maken krijgen met onbegrip?
  • Dit onder andere een oorzaak is dat het zolang duurt voordat een diagnose gesteld wordt? 
  • Een andere oorzaak is dat veel symptomen lijken op andere ziektebeelden?
  • Endometriose vaak niet te zien is op een echo of MRI?
  • Ze alleen door middel van een kijkoperatie een 100% diagnose kunnen stellen op dit moment?
  • Er speciale endometriose poli’s door het hele land zijn met gespecialiseerde artsen?
  • Er op deze poli’s vaak gewerkt wordt met multidisciplinaire teams met bijvoorbeeld gynaecologen, chirurgen, mdl-artsen, urologen, diëtistes en psychologen.
  • De chronische ziekte endometriose veel bekendheid kan gebruiken?
  • Daarom de maand maart is omgeroepen tot endometriose awareness maand?
  • Dit niet alleen landelijk zo is, maar dit overal ter wereld zo is?
  • Een geel lintje staat voor endometriose, zoals een roze lintje voor borstkanker?
  • Er een endometriose stichting is die zich inzet voor patiënten met endometriose?
  • Zij zich ook bezig houden met meer bekendheid voor de ziekte endometriose?
  • Je voor maar €3,50 per maand al donateur wordt en je daar een heleboel leuks voor terug krijgt?
  • Ze met het donateursgeld onder andere bijeenkomsten organiseren voor patiënten met endometriose, hun omgeving en andere belangstellenden?
  • Al deze informatie én nog veel meer ook te vinden is op www.endometriose.nl ?

Hopelijk tot de volgende blog!

Meer lezen van Anouk?
Author

Loslaten is L(i)EF hebben

4 Comments

  1. Het lijkt me echt vreselijk als je endometriose hebt. Volgens mij had ik het vorige keer ook al gezegd, maar ik vind het zó goed dat er hier aandacht voor is. Ik ben benieuwd naar je volgende blog.

    • Anouk Reply

      Hoi!
      Gelukkig kan ik er goed mee overweg, nu ik eindelijk weet wat het is. Want ik was dus toch niet gek of een aansteller. Maar het is wel aanpassen en goed luisteren naar je lijf. Het vervelendste vind ik de angst die ik heb voor de schade die de ziekte kan aanrichten. En natuurlijk de angst dat ik nooit moeder zou worden. Mijn volgende blog zal gaan over mijn zoektocht naar een diagnose.

  2. Hulde voor Anouk!

    Wat heb je dit goed uitgelegd! Ook ik had endometeriose, lang geleden. Ben helaas onvruchtbaar geworden daardoor. Ik hoop dat er goed onderzoek naar gedaan word. Verbazend dat in deze tijd dat nog niet is gebeurt. In de jaren ’60 had ik dit al. Vanaf mijn eerste menstruatie.
    Ik wens alle vrouwen dat er snel onderzoek naar gedaan word.

    • Anouk Reply

      Wat een lief berichtje. Dankjewel!
      Gelukkig komt er al steeds meer bekendheid over endometriose.
      Hopelijk komt er ooit een echte oplossing voor.

      Liefs Anouk

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: