Lichamelijk

Endometriose…Wat is het, wat zijn de symptomen en een tal van andere “leuke” weetjes.

Pinterest LinkedIn Tumblr

Als je endometriose hebt, betekent dit dat er slijmvlies wat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoeder in de buikholte voorkomt of zelfs elders in het lichaam. Het slijmvlies hecht zich daar aan het buikvlies en/of de organen. Dit noemen ze endometriosehaarden.

Wanneer een meisje of vrouw menstrueert of een bloeding heeft in de stopweek van de pil gaan de endometriosehaarden ook bloeden en daardoor ontsteken.  Door deze ontstekingen kunnen uiteindelijk verklevingen en/of cystes  (in de eierstokken) ontstaan. Je kunt je vast voorstellen dat dit behoorlijk pijnlijk kan zijn. Maar dat hoeft niet! Het kan best zijn dat een vrouw met grote endometriosehaarden en verklevingen bijna geen pijn heeft of zelfs helemaal geen pijn. Daarentegen kan een vrouw met een heel klein plekje juist wel veel pijn hebben. Het ligt maar net aan de plek van de endometriose.

De gevolgen van endometriose kunnen best heftig zijn, zoals een darmafsluiting wanneer de endometriose op de darm zit en daar verklevingen veroorzaakt. Maar ook nierfalen, omdat het stuwing van de nieren kan veroorzaken wanneer de endometriose de urineleiders afknelt. En onvruchtbaarheid. Onvruchtbaarheid kan veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een cyste in de eierstok(ken). Ook verwachten ze dat vrouwen met endometriose minder kans per maand hebben op een spontane zwangerschap door de chronische ontstekingen die in het lichaam zijn. Echter zijn er genoeg vrouwen die heel makkelijk zwanger worden, ondanks dat ze endometriose hebben. Het is dus heel belangrijk dat een diagnose zo snel mogelijk gesteld word, zodat een heleboel pijn bespaard blijft en schade zoveel mogelijk beperkt kan blijven. Meestal ondervinden vrouwen na de overgang geen klachten meer van de endometriose.

Nou, dat is even heel beknopt een uitleg van wat endometriose inhoud. Maar ja, hoe kun je nou als meisje of vrouw zelf endometriose herkennen?(Even voor de lezeressen onder ons) Mocht je een aantal van de volgende symptomen bij jezelf herkennen, is het verstandig bij een huisarts aan de bel te trekken en een verwijzing te vragen naar een endometriose gespecialiseerd gynaecoloog!

Het meest opvallende symptoom is dat de menstruatie erg pijnlijk is. Dit hoort dus niet zo te zijn! Een menstruatie kun je voelen, maar het moet niet zo zijn dat je de maximale dosis pijnstillers moet nemen om iets te kunnen ondernemen. Laat je daarom nooit afschepen met ‘Ach, die pijn hoort erbij.’  Meestal is de menstruatie al erg pijnlijk vanaf een van de eerste menstruaties en wordt dit steeds pijnlijker in de loop van de jaren.

Ook kan een symptoom zijn dat een meisje of vrouw (chronisch) buikpijn heeft, darmkrampen, opgeblazen buik, pijn bij het ontlasten en eventueel bloed bij de ontlasting. Veel vrouwen met endometriose die ik ken, hebben eerst de diagnose prikkelbare darm gekregen, omdat veel buik-/darmklachten door endometriose hierop lijken.

Wanneer endometriose op de blaas of urineleiders zit, kan dit blaasklachten veroorzaken. Hallo blaasontsteking(klachten)! Hallo antibiotica voor de zoveelste keer!

Vaak voelen vrouwen tijdens en na de geslachtsgemeenschap een diepe pijn. Dit kan zelfs zo pijnlijk zijn dat vrijen niet mogelijk is. Je kunt vast je voorstellen dat dit met je zelfvertrouwen, maar ook met je relatie wat kan doen.

Vermoeidheid is ook een symptoom wat voorkomt. Continu pijn en ontstekingen…heel vermoeiend!

Andere symptomen zijn: lage rugpijn, uitstralende pijn naar de benen, schouderpijn, pijnlijke eisprong, prikkelbaar/depressie, PMS, slapeloosheid.

Deze symptomen kunnen alleen tijdens de menstruatie voorkomen, maar ook in de rest van de cyclus. Er zijn meisjes en vrouwen die de hele maand pijn hebben, anderen hebben alleen tijdens de menstruatie pijn en weer anderen hebben af en toe pijnaanvallen gedurende de cyclus.

Ik wil jullie de “leuke” weetjes natuurlijk niet onthouden, dus bij deze…

Wist je dat…

 • 1 op de 10 vrouwen endometriose heeft?
 • Het gemiddeld 8 jaar! duurt voordat een vrouw de diagnose endometriose krijgt?
 • Ze nog niet weten hoe endometriose ontstaat?
 • Er verschillende theorieën zijn, die allemaal niet sluitend zijn?
 • Dat er nog geen pil of behandeling is om endometriose te genezen?
 • Meisjes en vrouwen met endometriose(klachten) veel te maken krijgen met onbegrip?
 • Dit onder andere een oorzaak is dat het zolang duurt voordat een diagnose gesteld wordt? 
 • Een andere oorzaak is dat veel symptomen lijken op andere ziektebeelden?
 • Endometriose vaak niet te zien is op een echo?
 • Ze alleen door middel van een kijkoperatie een 100% diagnose kunnen stellen op dit moment?
 • Er speciale endometriose poli’s door het hele land zijn met gespecialiseerde artsen?
 • Er op deze poli’s vaak gewerkt wordt met multidisciplinaire teams met bijvoorbeeld gynaecologen, chirurgen, mdl-artsen, urologen, diëtistes en psychologen.
 • De ziekte endometriose veel bekendheid kan gebruiken?
 • Daarom de maand maart is omgeroepen tot endometriose awareness maand?
 • Dit niet alleen landelijk zo is, maar dit overal ter wereld zo is?
 • Een geel lintje staat voor endometriose, zoals een roze lintje voor borstkanker?
 • Er een endometriose stichting is die zich inzet voor patiënten met endometriose?
 • Zij zich ook bezig houden met meer bekendheid voor de ziekte endometriose?
 • Je voor maar €3,50 per maand al donateur wordt en je daar een heleboel leuks voor terug krijgt?
 • Ze met het donateursgeld onder andere bijeenkomsten organiseren voor patiënten met endometriose, hun omgeving en andere belangstellenden?
 • Al deze informatie en nog veel meer ook te vinden is op endometriose.nl ?

Zo dit was wel weer genoeg theorie…in mijn volgende blogs zal ik jullie niet meer lastig vallen met een enorme dosis theorie, maar zal vooral mijn ervaring en wat ik mee maak naar voren komen. Maar mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust!

Hopelijk tot de volgende blog!

Mijn naam is Anouk (32) en ik woon in Hengelo samen met mijn lieve vriend Sebastiaan. Zo af en toe, maar veel te weinig, komen zijn twee lieve kids van 15 en 11 ook over de vloer. In de toekomst hopen wij nog een klein hummeltje van ons tweeën te mogen verwelkomen.

4 Comments

 1. Het lijkt me echt vreselijk als je endometriose hebt. Volgens mij had ik het vorige keer ook al gezegd, maar ik vind het zó goed dat er hier aandacht voor is. Ik ben benieuwd naar je volgende blog.

  • Anouk Reply

   Hoi!
   Gelukkig kan ik er goed mee overweg, nu ik eindelijk weet wat het is. Want ik was dus toch niet gek of een aansteller. Maar het is wel aanpassen en goed luisteren naar je lijf. Het vervelendste vind ik de angst die ik heb voor de schade die de ziekte kan aanrichten. En natuurlijk de angst dat ik nooit moeder zou worden. Mijn volgende blog zal gaan over mijn zoektocht naar een diagnose.

 2. Hulde voor Anouk!

  Wat heb je dit goed uitgelegd! Ook ik had endometeriose, lang geleden. Ben helaas onvruchtbaar geworden daardoor. Ik hoop dat er goed onderzoek naar gedaan word. Verbazend dat in deze tijd dat nog niet is gebeurt. In de jaren ’60 had ik dit al. Vanaf mijn eerste menstruatie.
  Ik wens alle vrouwen dat er snel onderzoek naar gedaan word.

  • Anouk Reply

   Wat een lief berichtje. Dankjewel!
   Gelukkig komt er al steeds meer bekendheid over endometriose.
   Hopelijk komt er ooit een echte oplossing voor.

   Liefs Anouk

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: