Lichamelijk

Het endometriosedieet | Mijn redder in nood

Pinterest LinkedIn Tumblr

In de afgelopen twee jaar heb ik al regelmatig geschreven dat ik het endometriosedieet volg. Maar om eerlijk te zijn, volg ik het dieet met vallen en opstaan. Heel veel vallen en opstaan. Het is dan ook geen simpel dieet waarin ik maar één voedingsmiddel moet laten staan. Niet iedereen volgt het even streng, maar ik ervaar het beste resultaat als ik zoveel mogelijk alle voedingsmiddelen die de endometriose triggeren schrap uit mijn voedingspatroon. Wat inhoudt dat ik geen tarwe en gluten, koemelkproducten (op af en toe biogarde yoghurt, roomboter en ghee na), soja en rood vlees, zoals varkensvlees neem. Daarnaast eet ik zo min mogelijk suikers en snelle koolhydraten. Zo af en toe heb ik een skip-momentje en neem ik gewoon waar ik zin in heb, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen, een taartje op mijn verjaardag of op zondagochtend toch lekker mee ontbijten met broodjes. Maar hoe vaker ik mij niet aan mijn dieet houd, hoe meer klachten ik heb of ik word zelfs behoorlijk ziek.

Voor ik op dit endometriosedieet stuitte had ik al jaren last van mijn darmen. Ik probeerde regelmatig een drankje, tabletje, yoga-oefeningen of een dieet in de hoop dat het beter zou gaan. Telkens hielp het voor een korte tijd, maar mijn darmklachten kwamen altijd terug. Daarnaast had ik natuurlijk hele pijnlijke menstruaties en was ik telkens dagen uitgeschakeld, ook toen ik aan de pil was. Dat hoorde er nou eenmaal bij, dacht ik, en dit gaf mijn vorige gynaecoloog ook aan. Dus ik probeerde met mijn klachten, zo goed en zo kwaad als het ging, te leren leven. Van endometriose had ik in al die jaren nog nooit gehoord en dat er dus (als je een beetje geluk hebt) oplossingen zijn, al helemaal niet.

Nadat ik in twee jaar tijd ineens twintig kilo aan was gekomen was ik bang om van altijd ondergewicht, naar overgewicht te gaan. Het zwanger worden lukte ook maar niet, dus ben ik maar eens gaan googlen naar een dieet om wat af te vallen, en wat daarnaast mijn vruchtbaarheid zou bevorderen. Ik kwam het endometriosedieet tegen en las dat het ook zou helpen tegen pijnlijke menstruaties. Dat zijn drie vliegen in één klap dacht ik en zo begon ik drie jaar geleden met het dieet.

Elke week merkte ik meer verbetering. Mijn buik was minder opgeblazen, ik had minder krampen en geen last meer van mijn maag. De eerste menstruatie kwam en die was ineens te doen met pijnstillers en rustig aan doen. De menstruatie erna had ik nog minder pijn. Ik had alleen de eerste dag pijnstillers nodig en na drie maanden was ik volledig klachtenvrij en kon ik alles weer. Hoewel het heerlijk was dat ik geen pijn had, vond ik het lastig om het endometriosedieet vol te houden. Ik wilde niet altijd de “lastige” zijn (ook al vond ik dat vooral zelf) als ik bij iemand op visite ging of gewoon ook eens alles kunnen eten als we gingen barbecueën. En ook vriendlief vond het lastig dat ik het dieet volgde. Hij kon niet even naar de winkel en wat lekkers voor mij halen, want veel wat ik lekker vind, kan ik beter niet eten. Ook hij kreeg ineens een ander soort avondeten, want ik kook geen twee verschillende porties. Daarnaast eten de kinderen het avondeten wat aangepast is op mijn dieet ook gewoon mee. Het duurde niet lang of het dieet begon me steeds meer tegen te staan. Mijn geduld wat betreft het dieet en zwanger worden raakte ook op. Ik begon steeds meer mijn oude voedingspatroon te volgen en de klachten kwamen terug. Ik nam de pijn voor lief en had ook niet echt vertrouwen in het dieet. Het zou vast uiteindelijk niet meer helpen, net zoals alle andere dingen die ik had geprobeerd de afgelopen jaren.

En dat was eigenlijk het begin van mijn haat-liefdeverhouding met het dieet. Inmiddels heb ik de diagnose endometriose en weet ik dat ik wel degelijk baat heb bij het dieet. Ondanks dat, vind ik het lastig om me aan het endometriosedieet te houden. Ik ben gek op brood, maar ja dat valt helaas af. Ook het meeste beleg valt af. Ik ben gek op chocolade of eigenlijk de meeste zoetigheid en echt een goede vervanger heb ik daar nog niet voor gevonden. Inmiddels ben ik gestopt met vervangers zoeken van producten die ik erg lekker vind. Het valt me uiteindelijk toch altijd tegen en dat zorgt er dan voor dat ik de handdoek in de ring gooi. Ook merk ik dat een goede planning en zorgen dat alle producten in huis zijn, mij helpen om het toch vol te houden. Daarnaast moet het me overdag niet te veel tijd kosten om mijn ontbijt en lunch te maken. Ik zorg dus dat ik wat in de koelkast/vriezer heb liggen wat ik op kan warmen, eet een belegde rijstwafel of maak iets met mijn Nutribullet RX die ik pasgeleden van vriendlief heb gekregen. Gelukkig werk ik aan huis, waardoor ik veel vrijheid heb om mijn eten klaar te maken. Maar ook als je buitenshuis werkt is dit dieet te doen, als je maar een koelkast/koelbox hebt waar je het gekoeld in kunt bewaren of als je wat warms wilt eten een magnetron. Dingen als groene smoothies, bananenbrood, kokosyoghurt, een salade of warme maaltijd zijn in een bakje of beker over het algemeen wel mee te nemen. Alles staat of valt met een goede planning… en een beetje wilskracht😉. Nu moet ik alleen nog een oplossing vinden voor de periode rond de feestdagen, maar ik ben er bang voor dat dat vooral een kwestie is van, jawel… wilskracht. Dus denk ik nu, telkens als ik al die heerlijke paasproducten zie, maar even terug aan hoe ziek ik was in de week na kerst. Hopelijk helpt mij dat om het dieet door te zetten. Gelukkig helpt vriendlief mij daar tegenwoordig ook goed bij en vindt hij zijn draai ook steeds meer wat betreft de dingen die ik wel en niet mag. En ik vind steeds meer recepten die we allebei lekker vinden, wat het natuurlijk ook een stuk makkelijker maakt.

De afgelopen jaren hebben mijn vrienden en familie vaak gezien dat ik zoveel pijn had en ziek was. Ik krijg daardoor ook geen gekke blikken als ik zeg dat ik het dieet volg… of eigenlijk probeer vol te houden. Ze weten waar ik het voor doe. Ze proberen zoveel mogelijk rekening met mij te houden en halen dingen in huis die ik mag. Tenzij ik zeg dat ik gewoon lekker een keer een avondje mee eet.

Nu zou je kunnen denken: ‘Als je dat allemaal niet mag, wat eet je dan wel?’. Dat is ook een vraag die ik vaak krijg. Dus ja, wat eet ik dan zoal…

Een dag uit mijn endometriosedieet

Ontbijt: Groene smoothie van banaan, ananas, mango, havermelk en spinazie. Met een plak bananenbrood met appel en noten. Gemaakt van banaan, eieren, havermout, kaneel en stukjes appel en noten. Met een kop muntthee.

Lunch: Zelfgemaakte tomatensoep en een gekookt eitje. Met een kop kruidenthee.

Avondeten: Linzenpasta met ge­gril­de-groen­tesaus en kiphaasjes. Met een glas Roosvicee.

Tussendoor: Handje ongebrande en ongezouten noten met rozijnen. Rauwkost. Kop thee/glas Roosvicee/water/bruiswater citroen.

Aftiteling Anouk
Author

Loslaten is L(i)EF hebben

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: