Over een depressie wordt steeds opener gesproken, maar veel kanten blijven toch onbelicht. Eén van de dingen die in de taboesfeer blijft hangen is dat wat een depressie met je seksleven doet/kan doen. We willen bij MJZENV die onderwerpen wel bespreekbaar maken, dus vandaag en de komende twee vrijdagen kun je een blog lezen over dit thema.

In Nederland heeft ongeveer 5% van de volwassenen jaarlijks last van een depressieve episode. Een depressie heeft in veel gevallen gevolgen voor de seksuele relatie van iemand. Er is vooral sprake van minder behoefte aan en zin in seks. Uit onderzoek blijkt dat 50% van de vrouwen en 40% van de mannen tijdens een depressie minder zin hebben in seks. Dat hoeft natuurlijk niet bij iedereen zo te zijn, je kunt ook bij de 12% van de mensen horen die juist tijdens de depressie meer zin krijgt in seks. (Herder, De Boer, Griffioen, Waldinger & Knegtering, 2015)

Als ik naar mezelf kijk, is mijn seksleven zo’n beetje het enige waar niet iets mee mis is in mijn leven. Natuurlijk heb ik ook periodes waarin ik het ander is of ik minder zin heb, moe ben of door andere omstandigheden minder seks heb, maar over het algemeen genomen is mijn seksleven zelfs verbeterd. Op dat gebied voel ik me ook even geen mislukkeling. en gelukkig begrijpt mijn man het ook en accepteert hij het wel als het minder gaat of ik even niet wil maar daar in tegen, zijn we zelfs op ontdekkingstocht gegaan en nieuwe dingen aan het ontdekken, iets wat ons seksleven juist alleen maar spannender maakt. En koopt hij soms lingerie voor me en laat dan weten dat ik wel mooi ben. Ik had nooit verwacht dat ik bij die 12% hoor, helemaal als je ziet hoe donker mijn gedachtes en gevoelens soms zijn. Maar dat is bij iedereen natuurlijk anders.

Depressie en seksualiteit gaan bij mij redelijk goed samen. Er is in ons seksleven niet heel veel veranderd sinds ik in mijn depressie ben beland.
Het enige wat eigenlijk veranderd is, zijn mijn gedachten wat betreft het ‘belang’ van seks in een relatie. Vroeger kon ik enorm onzeker zijn als wij bijvoorbeeld twee weken geen seks hadden gehad. Immers, we zijn jong en dat hoort toch en waarom is dat bij ons dan niet zo? Nu denk ik daar een stuk makkelijker over. Of dit door mijn depressie komt of omdat we al steeds langer bij elkaar zijn, weet ik niet.
Wij zijn nooit een stel geweest dat hele dagen met elkaar lagen te rollebollen (om het maar even zo te zeggen). Wij vinden seks belangrijk, maar niet het belangrijkste. Intimiteit is op zoveel manieren te bereiken,
dat hoeft niet altijd door seks. Natuurlijk is het fijn en belangrijk, maar wij vinden het samen zijn en knuffelen en praten in bed net zo belangrijk.

Herder, T., de Boer, M., Griffioen, T., Waldinger, M. en Knegtering, R. (2015). Psychiatrie psychofarmaca en seksuologie. Handboek Seksuologie.

Author

Write A Comment