Dootjes was volgens mijn moeder het tweede woord dat ik sprak na ‘mama’. Dol was ik op feestjes en ka’dootjes’. Slingers, taartjes, uitpakken, heerlijk! Ook in mijn adolescentie vond ik het geweldig om mijn verjaardag te vieren. Ik organiseerde vaak een groot feest met veel snacks, regelde een goeie vriend als DJ, en natuurlijk altijd een zelfgebakken en versierde taart! Daarnaast gaf ik dan ook vaak nog een feestje in mijn geboortestad, voor familie en vrienden daar. Dat krijg je als je vroeg verhuisd!

Ik draaide mijn hand er niet voor om, de lol woog veel zwaarder dan de vermoeidheid. Wel merkte ik dat het erna steeds langer duurde voordat ik weer op het energieniveau was dat ik van mezelf gewend was.

Vandaag ben ik 33 jaar geworden. Ik leef nu 8 jaar met de diagnose fibromyalgie. De grote, dubbele vieringen hebben plaatsgemaakt voor meer kleinschalige gezelligheid. ‘s Middags komt dan meestal familie, en ‘s avonds vrienden. Een taart zoals vroeger maak ik niet meer, maar ik probeer vaak nog wel een appeltaart of kwarktaart in elkaar te flansen. Het blijft leuk dat de meeste visite nog altijd voor mijn zelfgemaakte creaties gaat

Ik krijg veel hulp van mijn lieve vriend en van de visite die weten wat mij mankeert, maar ik blijf het lastig vinden. Ik kan op zo’n dag moeilijker mijn eigen grenzen bewaken, en sta of loop daardoor toch meer dan gewoonlijk. Ik betrap mezelf erop dat ik mij excuseer omdat ik erg moe word van visite de hele dag. Ik wil nu eenmaal de geweldige gastvrouw zijn die ik ooit was! Ik probeer het los te laten…

Nog steeds kan ik er enorm van genieten, van zo’n feestdag. En zoals ik het nu vier gaat het ook redelijk; ik hoef niet een week lang op bed te blijven erna. Ik glunder van alle nieuwe herinneringen en van de cadeautjes die mijn eettafel bedekken. Ik ben dankbaar dat mijn vriend straks helpt met de slingers weer opruimen en de afwas gaat doen. Ik hoop echt dat ik mijn verjaardag nog vele jaren op deze, dan maar aangepaste, manier mag vieren.

Liefs, Fanteality

4 gedachten over “Jarig zijn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *