Deze week besteden we aandacht aan de week van de lentekriebels. De week van de lentekriebels is een nationale projectweek voor het speciaal- en basisonderwijs. Dit jaar (2022) is de week van de lentekriebels van 21 tot en met 25 maart. Het thema is ‘je lijf is van jou’. Een thema wat wij belangrijk en passend vinden bij maarjezieternietsvan.nl maar helaas ook erg passend bij de tijd van nu; doelend op grensoverschrijdend gedrag. We hebben een klein onderzoekje gedaan naar boeken die passen bij dit thema en we delen dan ook graag onze kinderboekentips met jou.
Belang van seksuele vorming op basisschoolleeftijd
Bij seksualiteit wordt juist vaak meteen aan seks gedacht. Maar seksualiteit is veel meer dan dat. Het begint al als baby, als een baby ontdekt dat hij met zijn armpje kan bewegen en vol verwondering naar zijn bewegende armpje kijkt.
Seksualiteit begint dus al bij het ontdekken van je eigen lichaam. Kinderen op basisschoolleeftijd leren hoe hun lichaam er uit ziet, ze leren wat hun eigen grenzen zijn (en die aan te geven) en ze leren om andermans grenzen te respecteren.
Als je deze onderwerpen op basisschoolleeftijd aan bod laat komen durven ze eerder vragen te stellen over seksualiteit, ontwikkelen ze normen en waarden op dit thema, worden ze weerbaarder en durven ze elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag. Kinderen leren respectvol met elkaar omgaan en ze kunnen verantwoorde keuzes maken op het gebied van relaties en seksualiteit (Bron: www.seksuelevorming.nl)
Mijn kinderboekentips rondom het thema je lijf is van jou;
Tip 1 – Nee is oké
Het boek ‘Nee is oké’ is een boek wat uitgegeven is door Fonds Slachtofferhulp en is een boek wat geschikt is voor de leeftijd van 4 t/m 8 jaar. Het introduceert op een toegankelijke manier situaties wat in het leven van ieder kind voorkomt. Op school, bij opa en oma en bij de voetbalclub krijgt de hoofdrolspeler te maken met grenzen. Wanneer is het oké om nee te zeggen?
Voor ouders en opvoeders zitten er achterin het boekje vragen, waardoor je er nog verder over kunt praten met (je) kind. Een MUSTHAVE om op een simpele en luchtige manier het thema ‘grenzen’ te introduceren.
Het boekje kost overigens maar E7,- en daarmee steun je ook meteen het fonds.
Tip 2 – Ja & nee gevoelens
Het kindererboek Ja & nee gevoelens is een boek van een vijfdelige serie van Pauline Oud en is geschikt voor kinderen van de leeftijd vanaf 3 jaar oud. Hoewel mijn zoon 2 jaar oud is, heb ik dit boek gelezen om te kijken hoe ik mijn zoon over een aantal maanden wegwijs kan maken in het stellen van grenzen en andermans grenzen en gevoelens te respecteren. Ik merk dat ik het fijn vind om te lezen op welke manier en met welke bewoording ik straks aan kan sluiten op zijn leeftijd. Zeker ook omdat ik me van tevoren niet voor kon stellen hoe het thema ‘seksualiteit’ aan kan sluiten bij een 3-jarige.
In het boek wordt heel simpel, speels en luchting beschreven wanneer je ‘ja’ of ‘nee’ zegt. Wanneer iets fijn voelt of wanneer iets niet fijn voelt. Hoe ‘ja’ en ‘nee’ dan voelt. Bijvoorbeeld: Wat is niet fijn, maar moet wel? (Tanden poetsen bijvoorbeeld).
Er wordt beschreven hoe je grenzen kunt stellen en dat (bijvoorbeeld) knuffelen fijn kan zijn als één van je ouders je een knuffel geeft, maar dat een knuffel van iemand anders niet fijn hoeft te zijn. Op de linker pagina vind je steeds een klein (voorbeeld) verhaaltje en op de andere pagina vind je vragen en voorbeelden. Ook de tekeningen sluiten mooi aan bij de leeftijd.
Achterin vind je overigens nog een mooi afsprakendiploma die ook kunt vinden op de website van Pauline Oud. Deze kun je hier gratis downloaden. Dit diploma vind ik een bijzondere aanvulling. Ik denk dat dit het zelfvertrouwen van een kind enorm vergroot. Mijn zoon is er nu nog wat te jong voor, maar ik weet nu al (in hoe hij is) dat hij deze afspraken in zich opslurpt en hier met hem over kan praten.
Tip 3 – Maar HOE dan?
‘Maar HOE dan?’ is een boek voor 5 jaar en ouder. Dit boek gaat echt een stapje verder dan bovengenoemde boeken. Het gaat over hoe je lijf er uit ziet, wat de verschillen zijn tussen een jongen en meisje en wat je kunt voelen (verliefdheid). Het gaat over ‘wat grote mensen doen’ (vrijen), hoe een baby ontstaat en wat er in de buik gebeurt tijdens een zwangerschap.
Dit boek is juist tot stand gekomen, zodat het bijdraagt in kennis aan meer seksuele gelijkheid en fijnere ervaringen voor de toekomst. De auteurs beschrijven bovenstaande topics op een hele open manier.
In dit boek vind ik het fijn te lezen hoe de auteurs seksualiteit bij de arm nemen op deze leeftijd, zodat ik ook weet hoe ik daar over een aantal jaren bij aan kan sluiten. Ook dit boek bevat verhalen, info en vragen zodat je in gesprek kan gaan met je kind.
Fijne basis dankzij deze kinderboekentips
Doordat ik deze 3 boeken alvast gelezen heb en me in de belevingswereld van mijn zoon kan verdiepen met de taal en thema’s die aansluiten bij hem, merk ik dat ik zelf bewust raak van wat ik hem mee wil geven in mijn (seksuele) opvoeding aan hem. Het voelt nu als een fijn fundament, een basis wat ik mee kan geven aan mijn zoon. Ik hoop dan ook dat deze kinderboekentips een fijne basis kunnen zijn voor de opvoeding van jouw kind.
Heb jij nog kinderboekentips rondom het thema ‘je lijf is van jou’ op basisschoolleeftijd? Deel het vooral in de reacties.
