Ouderschap

Een KDC (kinderdagcentrum): waarom?

Pinterest LinkedIn Tumblr

We weten allemaal wat een kinderdagverblijf is en allemaal wat gehandicaptenzorg inhoud. Hoewel, dat laatste dénken we veelal te weten. Toen ik tijdens een MDO te horen kreeg dat onze dochter wellicht meer op haar plek was bij een KDC schrok ik me rot. Waarom? Dat ga ik je nu vertellen.

Gehandicaptenzorg

Gehandicaptenzorg, daar valt het KDC onder en als je mij dat eerste woord zegt heb ik er gelijk een beeld bij, jij ook? Het beeld van kinderen die niets tot weinig kunnen en geholpen moeten worden bij alles wat ze doen. Evengoed een beeld wat prima is, ik vind het heel erg fijn dat de gehandicaptenzorg bestaat, maar ik vond het nou niet iets waar ons kleine, lieve meisje thuis hoort.
Suuz kan bijna alles al zelf, telt tot 10, praat mij de oren van mijn hoofd af en rent de kamer door. Toch gaat ze sinds begin september naar de Toermalijn, een KDC.


Wat vind ik er van?


Ik krijg veel en vaak de vraag wat ik daar nou van vind. Eerlijk? Ik vond het verschrikkelijk om haar voor de eerste keer te brengen, om al die busjes van kinderen die gebracht worden te zien en kinderen voorbij te zien komen in een rolstoel.
Mijn kleine eigenwijze meisje voor het eerst naar de groep voor kinderen met een (kleine) achterstand brengen was naar, althans, tot ik de groep binnen liep.
Suuz zei geen doei, geen dag en wou geen knuffel. In de eerste week werd ze al zindelijk en ik heb mijn kleine meisje werkelijk nog nooit zo hard vooruit zien gaan.

Een plek waar elk kind mag zijn wie ze zijn

Een KDC is helemaal niet raar, niet eng, niet naar, niet apart, niet anders. Het is daar dolle pret, een plek waar elk kind mag zijn wie ze zijn, en waar ze ondersteund worden op alle mogelijke manieren. Suuz ging er naar toe omdat ze bij het kinderdagverblijf waar ze eerst zat zo stil was, weinig praatte, geen aandacht zocht bij de leidsters en wat achter liep. Inmiddels is dat een omschrijving van een meisje dat absoluut niet (meer) op haar lijkt. Ze is vrolijker dan ooit, 2 handen op 1 buik met de leidsters, zindelijk en praat meer dan ooit.

Een KDC, ik vind het de beste plek die mijn kleine meisje zich kan wensen.

Author

"Wie A zegt hoeft geen B te zeggen, jij hoeft voor helemaal niemand je grenzen te verleggen" - Shirl

2 Comments

  1. Het is vooral de beeldvorming over dit soort zaken die niet klopt. Ik heb gezien hoe kinderen op een speciale basisschool opbloeiden. Als ik het niet zelf had gezien, zou ik het niet geloven denk ik. Maar zo werkt het dus wel en het zijn ook allemaal gewoon kinderen, ook op zo’n kdv. Goed dat je hierover schrijft. Ik hoop dat het mensen kan helpen om hun beeld wat bij te stellen.

    • Shirl Reply

      Inderdaad! Het was ook een stap om erover te gaan schrijven maar dit is precies wat ik nodig had toen ik het nieuws kreeg dus ik moest wel van mezelf. Het is zo gek hoe je beeld (pas) kan veranderen wanneer je iets zelf ziet.

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: