Ouderschap

Muziek in opvoeding

Pinterest LinkedIn Tumblr

Tijdens de zwangerschap van mijn zoon hebben we meermaals geroepen dat we het belangrijk vinden om veel met muziek te doen als ons zoontje geboren zou worden. Deze belofte zijn we flink aan het waarmaken. Hij is inmiddels veertien maanden oud en ik neem je graag mee in onze keuze en waarom wij dat zo belangrijk vinden.

Onze muzieksmaak

Mijn man en ik hebben elkaar ontmoet op een heel lokaal muziekfestival. Eigenlijk is dit super tekenend voor de rest van onze relatie en het ouderschap. We hebben veel raakvlakken wat onze muzieksmaak betreft en ik hou ook wel van flinke gitaren. Alleen bij onverstaanbaar grunten raak je mij kwijt. Hij raakt mij kwijt als het té alternatief ‘zweverig’ wordt. Terwijl ik daar soms enorm van kan ontspannen. Maar hij ontspant juist weer van een stevig potje grunten.

Muziek ontspant

In onze woonkamer staat een kast vol met cd’s en lp’s en voor beide hebben we een installatie in de woonkamer staan. Muziek betekent voor ons ontspanning en een fijne sfeer. Sommige liedjes bieden troost, anderen veel plezier, herinneringen, creativiteit en soms kun je er flink je emoties in kwijt. Daarnaast hebben mijn man en ik (pre corona) in onze woonplaats voor flink wat verbinding gezorgd door middel van verschillende muziekevenementen en huiskamerconcerten bij ons thuis. Als we mensen ontmoeten die we op die evenementen hebben leren kennen gaat het daar nog altijd over. Als ik daar aan terug denk maakt het me blij en trots.

Het taalbegrip van ons kind groeit

Sinds de geboorte van onze zoon ben ik liedjes gaan zingen. Ik merk dat hij nog steeds meteen helemaal rustig van één liedje wordt dat ik dagelijks zong vanaf zijn geboorte. Het biedt hem rust. Als we cd’s op hebben staan van Cowboy Billy Boom, Juf Roos of VOF de Kunst, begint hij te klappen en merk je dat zijn taalbegrip groeit. Meer en meer kent hij de gebaren die bij liedjes horen. We dansen en oefenen de choreografie flink. Het levert hilarische taferelen op als ik de kluts kwijt ben of mijn zoon verschillende liedjes door elkaar haalt. Hij ligt soms letterlijk plat op de grond van de slappe lach. Als ik klap of mijn zoon complimenteer over de gebaren die hij maakt zie je hem glimmen van trots. Zijn ‘acts’ geven hem zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.

Muziek in de opvoeding draagt bij aan:

  • Het geeft rust (denk bijvoorbeeld alleen al aan een muziekdoosje bij het bed van je kind)
  • Goed voor spraak- en taalontwikkeling
  • Fijne sfeer (in huis)
  • Positieve invloed op de taalontwikkeling
  • Positief zelfbeeld

Passend bij leeftijd

Onze zoon is nu nog veertien maanden en we bieden hem aan wat passend is bij zijn leeftijd. Wij zijn van mening dat zolang hij danst op muziek, ontspant of er heel blij van wordt, het wel goed zit. Ook als er wat hardere gitaren aan te pas komen. Momenteel heeft hij een sambabal, een ‘drumstel’ voor 1-jarigen en pannetjes + pollepels, maar we zijn ontzettend benieuwd waar hij later mee thuis komt en wat voor ‘acts’ hij nog aan de man brengt.

Zodra corona het toelaat en er hier in de buurt weer activiteiten zijn, wil ik heel graag met hem meedoen aan een cursus ‘Muziek op schoot‘. Deze wordt gegeven in onze woonplaats en is voor kinderen van 1 tot 2,5 jaar.
Muziek op schoot is onderdeel van Muziek met het jonge kind. Lijkt het je wat? Op de website zie je dat er door het hele land deze cursussen gegeven worden (ook voor peuters!).

Aftiteling SuusAuthor

If you get tired learn to rest not to quit

Write A Comment

Pin It