Gastblog

Anorexia nervosa – mijn eetstoornis en ik

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ik lees het de laatste tijd overal: het aantal mensen met een eetstoornis stijgt in deze coronatijd. Wachttijden lopen op, klinieken zitten vol. Meer dan ooit zoeken mensen hulp bij hun eetstoornis. Ik maak me zorgen. Zorgen om al die mensen die nu te lang moeten wachten op de hulp die zij heel hard nodig hebben.

Anorexia nervosa: laten we praten over eetstoornissen

Helaas wordt er nog steeds te weinig gepraat over eetstoornissen. Als er meer over zou worden gepraat zouden er naar mijn idee al veel eetstoornissen voorkomen kunnen worden.

Vaak is het al te laat wanneer iemand hulp zoekt. Het probleem is dan totaal uit de hand gelopen.

Dat was bij mij ook het geval. Heel lang ontkende ik dat er iets met mij aan de hand was. Mijn eetstoornis, anorexia nervosa, maakte mij wijs dat het goed met mij ging; ik had geen hulp nodig.

Mijn verhaal

Zo’n veertien jaar geleden ontwikkelde ik een eetstoornis; anorexia nervosa. Ik had nooit gedacht dat IK anorexia zou krijgen. Onzekerheid over mezelf en mijn lichaam in combinatie met de neerslachtige gevoelens waar ik mee worstelde, zorgden er voor dat ik me ging isoleren van de buitenwereld. Mijn eetstoornis gaf mij bescherming en vlakte mijn emoties en gevoelens af. Ik ging in een verdoofde toestand door het leven. Niks was meer belangrijk. Mijn leven draaide alleen nog maar om (niet) eten en bewegen, waardoor ik ook mijn puberteit totaal oversloeg.

Inmiddels begin ik de grip op mijn leven beetje bij beetje terug te krijgen. Het blijft een zware strijd, maar ik vecht door. Ik heb weer zin om te leven. Alles wat ik heb meegemaakt, inspireerde mij om een boek te schrijven over mijn leven met anorexia.

Op 26 februari 2021 is mijn boek ‘Mijn Eetstoornis en Ik’ uitgekomen. Met mijn boek hoop ik vooral taboes en misvattingen rondom eetstoornissen de wereld uit te helpen. Ik hoop een steun te kunnen zijn voor anderen die worstelen met deze ziekte en meer begrip te creëren voor hun naasten.

Het schrijven van mijn boek was voor mij ontzettend confronterend, maar ook heel waardevol. Ik heb er veel van geleerd. Het heeft mij sterker gemaakt.  

Mijn eetstoornis en ik
Shannon Blezer met haar boek: Mijn Eetstoornis en ik

Corona

Mijn boek heeft mij door dit afgelopen jaar heen gesleept. Het was een bizar jaar. Een jaar waarin de hele samenleving zich moest isoleren. Net zoals tijdens het dieptepunt van mijn eetstoornis, werd alles ons ontzegd. Alles dat ik eindelijk weer had geleerd om te kunnen doen, alles waar ik eindelijk weer een beetje van kon genieten: terrasjes pikken, uit eten gaan, op reis gaan, naar festivals gaan. Het werd ons allemaal afgenomen. De hele samenleving werd gevoed met angst voor dit virus, angst voor corona.

Gelukkig ontmoette ik in dit bizarre jaar mijn vriend, waardoor mijn leven wat meer kleur kreeg. Ik besef heel goed dat het ook heel anders had kunnen lopen: ik had keihard terug kunnen vallen in mijn eetstoornis.

Ik probeer hoop te houden. Er is echt wel weer licht aan het einde van de tunnel, we hebben alleen allemaal heel veel geduld nodig. Hopelijk kunnen we over een aantal maanden met zijn allen weer extra genieten van alles wat weer mag.

Wees lief voor jezelf

In deze tijd is het extra belangrijk om goed voor jezelf te blijven zorgen. Om jezelf niet kwijt te raken. Om de dagen niet te besteden aan het tellen van het aantal stappen dat je hebt gezet en het aantal calorieën dat je hebt gegeten. Probeer jezelf niet te verliezen in de perfecte plaatjes die voorbij komen op sociale media. Lees eens een boek, probeer de rust te vinden in de natuur, of maak een mooie wandeling! Misschien kun je deze tijd gebruiken om oude hobby’s op te pakken? Gun het jezelf om eens even tot rust te komen. Er zijn nog zóveel kleine dingen die we wel kunnen doen, misschien moeten we daar met zijn alleen wat meer bij stil staan.

We komen hier doorheen. Dat geloof ik. Sterker dan ooit.

Zorg goed voor jezelf, alsjeblieft. Er staat nog zo veel moois te wachten.

Winactie

We mogen van Shannon een exemplaar van haar boek verloten. Volg ons op Instagram en check daar hoe je kans maakt op dit boek!

Meer weten over Shannon?

Shannon schrijft wekelijks blogs en deelt updates via haar website, via Facebook en op Instagram.
Haar boek ‘Mijn Eetstoornis en Ik’ is te bestellen via haar eigen website, via www.bol.com of via haar uitgever Boekscout.
Ze geeft ook lezingen aan leerlingen, docenten, ouders/naasten en hulpverleners.
Interesse? Neem contact met haar op via haar website!

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: