Psychisch

Boek Een steekje los (winnen)

Pinterest LinkedIn Tumblr

In de afgelopen maanden waren we op de website bezig met vernieuwen en hoera, we zijn er weer! We hebben nagedacht over een winactie voor onze oude en nieuwe volgers en we kwamen uit bij het boek van Iris ter Haar: Een steekje los.
Iris schrijft over mentale gezondheid en angst. Maar er is nog een reden waarom we Iris graag een podium bieden. Als we even vér terug in de tijd gaan, in de tijd dat Iris begon met bloggen, volgde mede-Twentenaar Shirl Iris al. Iris deelde haar mentale klachten en dat was het ‘duwtje’ wat Shirl nodig had om hulp te zoeken.
Wie vervolgens Suus motiveerde om de stap naar hulp te nemen. Dat is in een ieniemienie notendop waar maarjezieternietsvan.nl ontstond en wat tegelijk ook iets is wat wij willen bereiken. Je staat niet alleen. Samen bereik je meer. We willen heel graag psychische (en lichamelijke) klachten normaliseren. We willen hetgeen laten zien wat je ogenschijnlijk niet ziet.
Oh en lees je door tot het einde? Want we mogen dus een exemplaar van ‘Een steekje los’ weggeven.

Een steekje los – leven met angst en paniek

Het boek een steekje los gaat over hoe je opgeslokt kan worden door angsten tot je jezelf verliest. Over hoe je, zonder dat je je er bewust van bent, je wereld steeds kleiner wordt tot je je huis niet meer uit durft. Over vermijden, over paniekaanvallen, over therapie en dat herstellen niet in één rechte lijn gaat. Of dat je misschien wel helemaal niet 100% herstelt . Hoe pijnlijk ook.
Iris schrijft over hoe ze de tijd doorbracht toen ze hulp durfde te vragen en op de eindeloos lijkende wachtlijst terecht kwam. Ze begon met borduren (en ik greep altijd mis als ze binnen een mum van tijd haar gave borduurwerkjes verkocht) en daar kwam later haar borduurshop uit voort.

Iris neemt je mee in hoe de stoornis zich bij haar ontwikkelde, over hoe ze de maandenlange wachtlijst doorkwam en over de therapieën die ze nodig had om te staan waar ze nu staat.

Wat ik van een steekje los vind

Een waardevol boek over angststoornissen. Iris schrijft heel pakkend over háár ervaringen met angst, paniekaanvallen en agorafobie. Ze beschrijft heel pakkend over hoe ze geen idee had dat ze al een hele tijd een angststoornis aan het ontwikkelen was en dat ze het (zelfs) als afgestudeerd psycholoog zijnde niet door had.
Hoewel het boek een zwaar onderwerp heeft, schrijft ze met een goede dosis zelfspot en humor en daardoor is een steekje los een toegankelijk boek om te lezen. Ik was ’s avonds begonnen met lezen en het was dat ik vroeg op bed ging vanwege een kleintje die ’s ochtends vroeg wakker is, anders had ik het boek uit voordat ik ging slapen. De volgende ochtend had ik de kans om het boek meteen uit te lezen.

Het boek is voor mij ook voor een groot deel herkenbaar vanwege CPTSS en een hobbelige weg in de GGZ wat wachtlijsten en therapieën aan gaat. Ik herken heel goed wat vermijden is en hoe je wereld steeds kleiner word en daardoor nog meer gaat vermijden. Ik herken hoe je doormiddel van exposure (in vivo) weer je angsten aangaat en dat je soms maar een hele grote teug adem moet nemen en een sprong in het diepe moet wagen. Verdragen, dat woord kon ik ten tijde van therapie niet meer horen. Maar dat is wel hoe het bij mij werkte. Angsten aangaan en verdragen.

een steekje los

Indeling van het boek


Een steekje los bevat een indeling over wat angst is, hoe het werkt en hoe ze in therapie gaat. Het laatste deel gaat over haar leven nu en bevat een (tranen trekkend) deel van haar vriend.
Er staan geen ingewikkelde termen in, maar misschien komt dat, omdat ik bekend ben met angst, paniek en het therapieleven. Ze legt in ieder geval de termen goed uit, waardoor het geen ingewikkeld boek wordt.
Daarnaast vind ik het heel tof dat dit boek lijstjes bevat, waaronder een lijstje met wat je kunt doen met paniek (of wat anderen kunnen doen als iemand een paniekaanval heeft). Dit boek is daardoor niet alleen herkenbaar voor mensen met angst, maar juist ook mooi voor mensen die iemand kennen die angstig is en paniekaanvallen heeft. Want weet je dat 1 op de 5….? Juist.

Dankjewel Iris, dat je je zo kwetsbaar opgesteld hebt.

Een steekje los winnen?

We mogen van Blossom Books een exemplaar van een steekje los weggeven aan onze leuke volgers. ( Bedankt Blossom Books voor deze samenwerking). In het verleden hebben we al gemerkt dat jullie geïnteresseerd zijn in boeken over mentale gezondheid en dan met name ervaringsverhalen, dat we oprecht onwijs blij zijn dat we meer mensen mogen bereiken. Het boek van Iris is erg goed en ik vind oprecht dat iedereen het eens gelezen moet hebben.

Zo maak je kans om het boek te winnen!

 • Laat in een reactie hieronder weten waarom je mee wilt doen aan de winactie.
 • Meedoen kan t/m 18 november. We maken 19 november de winnaar bekend.
 • Gebruik je (echte) emailadres in je reactie (is afgeschermd), zo kunnen we contact met je opnemen en het boek met de post naar je toe sturen.

Actie liep tot 19 november 2021 – De winnaar heeft het boek ontvangen.

Aftiteling SuusAuthor

If you get tired learn to rest not to quit

40 Comments

 1. Ik zou heel graag dit boek winnen. Ik hoop er herkenning uit te halen, zit nog met ptss klachten en een hobbelige weg in de ggz, waar regelmatig wordt gezegd wij kunnen je iet bieden wat je nodig hebt.

   • Het lezen van boeken (en blogartikelen) zorgen ervoor dat ik de mensen om mij heen beter begrijp. Ik heb veel gehad aan ‘Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit’, een ander deel uit deze serie, om mijn autisme beter te leren kennen. Met ‘Een steekje los’ hoop ik inzicht te krijgen in de denkwereld van mijn broertje, met wie ik samenleef en dagelijks mantelzorg vanwege zijn angststoornis. Ik hoop hem nog beter te kunnen helpen als ik meer weet wat in hem omgaat, want hij durft er niet goed over te praten.

  • Ik ben heel benieuwd naar het verhaal van Iris, ik lees er zoveel goede dingen over (hoe vervelend het hele traject natuurlijk ook is)! En wat leuk dat ik jullie Instagram en website nu heb gevonden 🙂

   • Suus Reply

    Dat vinden wij ook heel leuk ♡ welkom! En erg leuk dat je mee doet met de winactie!

 2. Ik zou dit boek heel graag willen winnen, zodat ik nog meer kan leren over angstoornissen

  • Ik loot ook graag mee! 🙂 (diagnose sociale angst gehad, maar inmiddels omgezet naar vermijdende persoonlijkheidsstoornis na uitgebreid onderzoek)

   • Suus Reply

    Leuk dat je mee loot, dan zul je vast veel (h)erkenning uit het boek halen.

    • Ja, ik hoop ook een beetje op een positief perspectief en herkenning in de strijd is ook fijn om te lezen. De duimen draaien…

 3. Leuk! Ik zou graag willen winnen, omdat ik in de zorg werk. Op een groep mensen die begeleid wonen. Ik kan vast een hoop leren van dit boek!

  • Suus Reply

   Wat mooi! Ja, in de zorg kun je vast een hoop leren van een ervaringsverhaal. Tof dat je mee loot!

 4. Ik doe heel graag mee! Ik heb dit boek al als luisterboek geluisterd en het verhaal van Iris heeft mij zo geraakt en was zo herkenbaar voor mij, dat ik graag de papieren versie zou winnen om het nog eens rustig na te lezen.

  • Suus Reply

   Kan ik me goed voorstellen, het is echt de moeite waard om het boek nog eens te lezen.
   Tof dat je mee loot!

 5. Ik volg Iris al een tijdje op instagram en ben heel benieuwd naar haar boek. Zelf heb ik therapieën gehad voor angsten en ben benieuwd naar haar ervaringen en misschien een stukje erkenning.

  • Suus Reply

   Ik weet zeker dat je er veel (h)erkenning in gaat vinden.
   Tof dat je mee loot!

 6. Ik zou dit boek heel graag willen winnen. Zelf kamp ik al jaren met angst- en paniekklachten en ik struggle ook al jaren met de acceptatie hiervan. Ik hoop dat een herkenbaar verhaal me kan helpen inzien dat ik niet de enige ben die met deze dingen worstelt!

  • Suus Reply

   Voor mij (met PTSS klachten en vermijding) was het ondanks alle therapieën die ik al gehad had en ondanks dat ik weet hoe angst in elkaar steekt, ontzettend mooi en waardevol om het boek te lezen. Tof dat je mee loot!

 7. Een boek met een bijzonder verhaal dus voor jullie. Ik doe graag mee met de winactie, want bij de bieb hebben ze het boek niet, maar ik wil het wel héél graag lezen.
  Leuk dat jullie terug zijn trouwens!

  • Suus Reply

   Wat leuk dat je als trouwe volger deze blog ook weer las en tof dat je mee doet met de winactie!

   • Volgende week begin ik met EFT om mijn angsten onder ogen te komen, ik vind het ontzettend spannend! Dit boek zou ik graag winnen om herkenning te vinden 😊

    • Suus Reply

     Ach joh, wat spannend en wat een mooie stap voor jezelf! Je zult hier zeker herkenning in vinden. Mooi dat je meedoet met de winactie.

 8. Ik zou het graag winnen om mijn eigen angsten beter te leren begrijpen!

  • Wat een fijne website is dit! Ik wil het boek graag winnen, omdat ik benieuwd ben hoe Iris met haar angst en paniekaanvallen om gaat en om me minder alleen met deze klachten te voelen.

   • Suus Reply

    Bedankt voor je compliment! Ik weet zeker dat je veel (h)erkenning zult vinden in dit boek.
    Dat had ik tenminste wel (met PTSS-klachten en vermijding). Mooi dat je mee doet met de winactie!

 9. Wauw, wat een gave winactie! Ik wil dit boek al een tijdje, omdat ik denk dat ik er veel herkenning uit kan halen. Dus heel graag wil ik er ook kans op maken! 🙂

  • Suus Reply

   Als je bekend bent met angst dan zul je er zeker herkenning uit halen. Leuk dat je mee loot!

 10. Lijkt me gaaf om dit boek te winnen. Elke dag is een uitdaging om door alle angsten/paniek heen te worstelen. Hopelijk leert dit boek wat houvast!

  • Suus Reply

   Ja het is echt ’topsport’ he. Maar dan iedere dag weer, zonder pauze. Leuk dat je mee loot.

 11. Ik zou dit boek heel graag willen winnen, omdat ik al sinds mijn 15de een paniekstoornis heb (ben nu 36). Heb al veel behandelingen/medicatie gehad, maar nog niks wat me echt van de paniekaanvallen verlost heeft. Een stukje herkenning helpt me om te accepteren dat het nu eenmaal bij mij hoort en hopelijk te stoppen om er steeds tegen te vechten.

  • Suus Reply

   Oef, wat een jarenlange strijd. Ook daar geeft Iris aandacht aan in haar boek, hoe zij (ook) niet 100% hersteld. Succes met je strijd! ♡ (en tof dat je mee loot!)

 12. Graag doe ik mee met deze mooie winactie! Ik wil graag leren om beter met angst/paniek om te gaan. Daarnaast kan dit boek mij ook handvatten geven om vrienden en cliënten te ondersteunen die met dezelfde problemen worstelen.

 13. Ik doe heel graag mee! Mijn leven is een tijd lang beheerst door dagelijkse angst en hoewel ik er veel over weet, denk ik dat het goed is om het weer op te frissen. Na het starten van mijn instagram @theburnoutreality heb ik online veel herkenning gevonden, dat is zooo belangrijk geweest! Zo’n boek gaat ook zeker weten veel herkenning bieden 🙂

 14. Ik zou heel graag mee willen doen. Ben nu al twee maanden weer voor de zo beetje zesde keer opgenomen op de crisiafdeling van mediant. En herken mij heel erg in het stuk vermijden en de lange wachtlijsten. Daarbij hou ik van biografieën en helemaal over mentale health. Deel altijd zelf ook super veel op mijn insta er over. Zou echt een cadeautje zijn om te winnen.

 15. Ik heb zelf geen angst of paniek (aanvallen).. Ik pieker misschien soms iets teveel.. maar dit boek lijkt mij wel ontzettend interessant, zodat ik hierover meer te weten kan komen en kan leren.. daarnaast denk ik ook dat dit gewoon erg belangrijke onderwerpen zijn voor iedereen.. Maar ook vooral omdat ik met kinderen werk.. en kinderen zijn ook absoluut niet allemaal uit hetzelfde hout gesneden..

 16. Wat een toffe winactie! Ik heb zelf het boek over autisme uit dezelfde reeks gelezen. Dat was voor mij het eerste boek dat me daadwerkelijk heeft geholpen en inzicht heeft gegeven. En me het gevoel gaf: ik ben niet alleen, ik ben niet raar. Heb het boek ook aan vele mensen aangeraden of uitgeleend. Naast autisme heb ik ook last van o.a. angsten en paniek. Hopelijk kan dit boek me eenzelfde soort herkenning en inzicht geven. En kan ik dat ook weer aan andere mensen doorgeven!

 17. Wat een mooie winactie! Ik volg Iris sinds een tijdje op Instagram en ben heel benieuwd naar haar boek. Ik heb zelf van jongs af aan o.a. een angststoornis en denk veel (h)erkenning en steun te halen uit haar verhaal. En wie weet ook nieuwe inzichten en een zetje in de goede richting!

 18. Ik Doe graag mee omdat ik zelf een angststoornis heb en al helemaal blij werd van herkenning bij het leven van het gratis eerste hoofdstuk. Ik ben dus erg benieuwd naar de rest!

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: