Ouderschap

Seksuele opvoeding op de kinderopvang | “Maar hoe dan?!” – recensie

Pinterest LinkedIn Tumblr

Deze week is niet alleen de lente begonnen,  maar ook de week van de lentekriebels. Tijdens deze week besteden onder andere scholen aandacht aan dingen zoals verliefd zijn, seksualiteit en nee zeggen, of terwijl seksuele opvoeding. Het thema van dit jaar is “je lijf is van jou!”. Via uitgeverij Snor kreeg ik de mogelijkheid om het boek ‘Maar hoe dan?!’ te reviewen tijdens mijn werk binnen de kinderopvang.

Leidraad voor bij de seksuele opvoeding en nieuwsgierige kindervragen

“Maar hoe dan?!” is geschreven door gynaecoloog Dr. Karin Middelburg en Philippine van der Goes. Met illustraties van Agnes Loonstra. Het boek is, volgens de schrijvers, geschikt voor kinderen vanaf vijf jaar. De illustraties in het boek zijn prachtig. In combinatie met de tekst is het boek een goede leidraad voor ouders, verzorgers en leerkrachten om antwoord te geven op nieuwsgierige kindervragen als “hoe worden baby’s gemaakt?” en “hoe is het om verliefd te zijn?” Lichamelijke verschillen, diversiteit, verliefdheid, vrijen, zwangerschap en verschillende familiesamenstellingen zijn allemaal onderwerpen binnen seksualiteit die in dit boek aan bod komen.

Ik werk sinds 5 jaar binnen de kinderopvang en heb dit boek meegenomen om samen met de kinderen van de buitenschoolse opvang te bekijken en te bespreken. Voordat ik het boek met de kinderen heb besproken, heb ik zelf goed gekeken wat ik geschikte onderwerpen vond om met ze te bespreken. Dit vind ik belangrijk, omdat je zo kunt inschatten of het passend is bij de kinderen met wie je het boek wil bekijken.

Het onderwerp seksualiteit bespreekbaar maken

Het boek is geschreven voor kinderen in de leeftijd vanaf vijf jaar. Toch vind ik sommige onderwerpen erg ‘direct’ om met kinderen van vijf of zes jaar te bespreken. Het hoofdstuk ‘wat doen grote mensen?!’ vind ik persoonlijk erg ver in detail treden over hoe vrijen werkt. Ik heb het dit hoofdstuk niet gebruikt op mijn groep. Mocht je dit wel willen kun je dit onderwerp als ouder/verzorger/leerkracht natuurlijk ook anders verwoorden naar je kind(eren). Zo kun je deze onderwerpen alsnog bespreekbaar maken. Buiten het gedeelte over het vrijen, vind ik het boek erg geschikt voor jonge kinderen. Maar ik ben verder ook wel van mening dat je zelf het beste kunt inschatten of jouw kind(eren) toe zijn aan een bepaald onderwerp of niet.

Seksuele opvoeding – Interactie met de kinderen

De kinderen op mijn groep vonden vooral het onderdeel over baby’s erg interessant. Een aantal van mijn collega’s zijn zwanger op dit moment, en het boek laat met mooie illustraties zien hoe een baby groeit in de buik. Dit maakt het voor de kinderen visueel en hierdoor kreeg ik er dan weer extra veel vragen over. Of zij ook zó klein als een zonnebloempit zijn geweest en of ze er ook net zoals een dinosaurus uitzagen. Het boek zorgde voor veel interactie, dit vond ik persoonlijk erg leuk om te zien. Het leefde bij de kinderen.

Aandacht voor diversiteit

Een ander sterk punt uit het boek vind ik de aandacht voor diversiteit. Het boek besteed aandacht aan het feit dat ieders lichaam er anders uitziet en anders kan voelen. Jongens kunnen verliefd zijn op jongens, meisjes kunnen verliefd zijn op meisjes én jongens en meisjes kunnen zich anders voelen van binnen. Soms ben je van buiten een jongen, maar voel je, je vanbinnen een meisje. Dit zijn onderwerpen die ook voor volwassenen steeds meer uitgesproken worden en inmiddels helemaal bij onze maatschappij horen. Daarom vind ik het heel sterk dat hier op een kinderlijke manier aandacht aan wordt besteed. Zo voelt iedereen zich gezien en gehoord. 

Nee zeggen is oké

Het laatste onderwerp in het boek, waar ik al extra aandacht aan besteed (en blijf doen!), is dat nee zeggen oké is en dat jouw lichaam alleen van jou is. De kinderen op mijn groep zijn allemaal heel knuffelig, maar soms wil een ander kind of een volwassene geen knuffel. Daarom probeer ik ze te leren om te vragen of ze een knuffel mogen geven. Samen met dit boek kan ik de kinderen uitleggen waarom dat zo belangrijk is. Dit wordt door de kinderen op mijn groep super goed opgepakt. Ze vragen ze nu niet alleen aan elkaar, maar ook aan de leidsters of ze een knuffel mogen geven. 

Al met al vind ik het een fantastisch boek, met hele mooi illustraties. Het boek hoeft echt niet in één ruk uitgelegd te worden aan kinderen. Je kunt het er telkens bij pakken als je denkt dat het kind behoefte heeft aan een stukje meer uitleg.

Author

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: