Samenwerkingen

Succesplanner | Hoe ik rust en overzicht bewaar

Pinterest LinkedIn Tumblr

Plannen. Het zorgt altijd voor een soort van paniek bij mij. Dingen die ik allemaal nog ‘moet’ doen. Ieder jaar ben ik op zoek naar een fijne planner. Een planner die mij overzicht kan geven, en niet te vergeten: rust. Hoe rustig ik ook overkom, vanbinnen heb ik altijd een gehaast en chaotisch gevoel over zaken die nog moeten gebeuren. Zonder lijstjes, kalenders en een goede agenda ben ik niks. Alles loopt dan door elkaar heen en dingen ‘zo even’ onthouden is niet een van mijn kwaliteiten.
Daarnaast heb ik op de een of andere manier dan wél weer talent om het me daarin lekker moeilijk te maken. Ik haal mezelf allemaal dingen tegelijk op mijn hals. Niet echt een topcombinatie als je het mij vraagt.

Ik denk overigens wel dat ik hier niet de enige in ben. Dus: herken je dit? Neem jij ook (te) veel ballen aan die je allemaal tegelijk omhoog moet houden? Wil je hier verandering in? Een goed overzicht bengt rust en inzicht. Ik neem je mee in mijn ervaring met het aanbrengen van rust en overzicht in je leven.
Lees als je tijdens het lezen van bovenstaande vragen herkenbaar hebt zitten knikken even door tot het einde. Je kunt namelijk kans maken op het winnen van de succesplanner!

Op zoek naar een planner voor meer overzicht en rust

Ik zal het maar meteen toegeven: ik heb nog nooit een planner volgeschreven tot het einde van het jaar. Aan de buitenkant kom ik heel kalm over, maar eigenlijk is dat een weerspiegeling van de binnenkant. Hoe kalmer ik overkom, hoe chaotischer ik me vanbinnen voel. Een planner bezorgt me hierin niet altijd waar ik naar op zoek ben: overzicht en rust. Niet alleen in het plannen van mijn dagelijkse en wekelijkse activiteiten, maar ook naar de invulling van mijn dagen in het algemeen. Ik zou willen kijken naar wat ik écht belangrijk vind in dit aankomende jaar zonder dat het een té ambitieus plan is (waar ik snel weer mee stop). Ik wil realistisch plannen in plaats van denken dat mijn dagen, in tegenstelling tot die van de rest van de wereld, 48 uur hebben

Plans are nothing; planning is everything

Dwight D. Eisenhower

Het omgooien van mijn planning

Je hebt planners met schreeuwende teksten op de voorkant die suggereren dat het heel simpel is: je dag en week tot in de puntjes plannen. Maar toch heb ik er altijd wel moeite mee gehad. Zéker nu ik moeder ben en mijn kind niet altijd meer een middagslaapje doet. Een middagslaapje voor mijn kind betekende voor mij: tijd om te werken. Of tijd om te slapen als het nodig is om even bij te tanken.
Af en toe vind ik het lastig om mijn planning dan om te gooien als mijn ventje tussen de middag de slaap niet kan vatten. Geen middagslaapje betekent niet werken en dus werken op een ander moment. Soms kan ik héél moeilijk loslaten ‘wat ik allemaal nog moet doen’. Herken je dat? Dat het zich op lijkt te stapelen?
Dit staat overigens compleet los van de liefde die ik voor mijn ventje voel. Met álle liefde en plezier haal ik hem dan weer uit bed, kleed ik hem aan en gaan we weer op avontuur samen.

Stapsgewijs te werk gaan

Toch is een globale planning wel heel fijn. Mijn dag begint standaard met mezelf omkleden en mijn ventje uit bed halen, hem omkleden en samen ontbijten. Na het ontbijt gaat hij spelen en vind ik het héél belangrijk om te starten met (warme) thee of koffie. Ik maak mezelf dan een lekker warm drankje en drink het op zonder verdere afleiding (thuis weet iedereen dit: tien minuutjes me-time).

Als je dingen vast hebt staan, zoals ik hierboven beschrijf, kun je deze alvast in je planner opschrijven. Zijn er meerdere vaste momenten? Lunch, avondeten, wanneer je boodschappen doet, naar iemand toegaat of dingen die je heel belangrijk vind om te doen? Schrijf ze op. Dingen die je écht topprioriteit hebben kun je dan desnoods markeren met een marker. Zo is het in één oogopslag duidelijk, heb je het opgeschreven (en hoef je het dus niet zelf te onthouden in je hoofd want je hebt het geparkeerd) en blijf je overzicht houden.

Zelf plan ik nooit meteen mijn hele week in één keer in. Ik zet er voor de aankomende week wél een aantal dingen in: vaste momenten, dingen die ik niet moet vergeten of wil doen op een bepaalde dag (een cadeautje kopen voor een jarige die week, bibliotheek boeken die terug moeten enzovoorts.) De rest van de dag plannen doe ik dan op de avond van tevoren.
Mijn energiepeil wisselt namelijk ook wel eens en als ik merk dat ik echt ontzettend moe ben, plan ik dan bewust geen gekke dingen in voor de dag erna. Plan jij wel eens bewust een rustige dag in na een drukke week of als je heel moe bent?

Tips die bijdragen aan een goede planning

 • Schrijf op wat je allemaal moet doen
 • Wees realistisch wat tijd betreft
 • Stel prioriteiten
 • Pas je planning aan als deze niet werkend is of schuif dingen door naar een andere dag
 • Splits taken op
 • Vergeet jezelf niet te belonen als je doelen hebt behaald of iets gedaan hebt waar je tegenop zag

Is de succesplanner dan mijn reddende engel?

Dit jaar ontving ik de succesplanner. Zal dit dan voor mij de oplossing zijn? Heb ik nu eindelijk een planner die ik wél volschrijf? Toen ik de planner uitpakte werd ik heel vrolijk van het pakketje. Hij zat goed verpakt en er zat een tof kaartje bij. De kaft is van leer en oogt luxe. Ook zit er een sluitelastiek om. Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik eerst wat sceptisch was over de planner. Ik was bang dat ik dit niet zou volhouden Toen ik deze ontving vond ik de planner wel érg groot (iets wat ik uiteraard had kunnen weten want de afmetingen staan wel op de website). Máár: nu ik de planner een tijdje gebruik merk ik hoe fijn dit formaat eigenlijk is.
In deze planner kun je namelijk plannen per half uur. Dit is voor mij perfect. Plan je iets wat langer dan een half uur in beslag neemt? Dan zet je gewoon een streep van begin naar eindtijd of markeer je het hele tijdvak. Super makkelijk toch!

De planner heeft aandacht voor wat belangrijk is in jóúw leven en kan je ondersteunen in hoe jij je leven wil leven. Per week, per maand, per jaar of zelfs nog langer. Dit is precies waarom ik eerst even afhaakte en ik moet eerlijk zeggen dat ik de succesplanner dan ook een week aan de kant heb gelegd. Ik ben namelijk allergisch voor gelukscoaches en succesgoeroes. Succes is voor mij geen roem of een miljoen op mijn bankrekening. But boy I was wrong. Het gaat er bij deze planner namelijk – nogmaals – om wat belangrijk is in jouw leven.
Na een week opende ik het boek en toen pakte het me juist wél. De planner maakte me bewust van wat succes voor mij is en er is ruimte voor om juist datgene op te schrijven.

Als je je bewust bent van wat jou gelukkig maakt en wat succes voor jou betekent is het gemakkelijker om dit na te streven.

succesplanner

Succes is voor mij tevreden zijn met wat ik heb en doe. Me gewaardeerd voelen door mijn kind, in staat te zijn om te zien wat ik waard ben en het goede te zien in anderen mensen.
Op zakelijk gebied is succes voor mij dat ik meer en meer eigen producten verkoop in mijn webshop en samenwerkingen aan ga die bijdragen aan psychische gezondheid.

Het fijne van deze succesplanner

Het fijne van deze planner is dat je gefocust blijft op wat belangrijk is voor jou. In de weekplanning is er aandacht voor focuspunten, jouw mindset, to-do (zowel zakelijk als privé) notities en fijne momenten van de afgelopen week.
Vóór een nieuwe maand kun je je maandplanning noteren en na afloop van de maand is er veel ruimte voor reflectie. Iets wat ik mis in andere planners. Als ik weer eens afdwaal in mijn hoofd en negatieve gedachten over mezelf heb (ik ben niet productief, niet zinvol et cetera), dan weet ik na één blik in mijn succesplanner weer genoeg.

Succesplanner winnen?

Hopelijk brengt deze blog jou ook een beetje bewustwording. Ga maar eens bij jezelf na: Wat is succes precies voor jou?

Ben je nu geïnspireerd en wil je kans maken op deze succesplanner?
– Laat dan in een reactie weten wat succes voor jou betekent.
– Meedoen kan tot en met 10 februari en op 11 februari maken we de winnaar bekend.
– Gebruik je echte emailadres in je reactie (is afgeschermd) zo kunnen we contact met je opnemen en de planner naar je opsturen.

Aftiteling SuusAuthor

If you get tired learn to rest not to quit

6 Comments

 1. Wat een toffe actie!
  Succes voor mij is dat ik tevreden ben met wat ik doe en dat ik lief voor mezelf ben. Op creatief gebied dat ik lekker aan de slag ga en af en toe mooie dingen voor andere mag maken.

 2. Succes is voor mij: dat ik er kan zijn voor mijn gezin, maar daarnaast ook mijn eigen ontwikkeling kan voortzetten. Op therapeutisch gebied, maar ik zou ook graag een hbo-opleiding gaan doen.
  Maar bij gaat alles ook stapelen inderdaad en dan overzie ik het allemaal niet meer en raak ik dus ook overspoelt, zoals je hierboven schrijft, en komt er juist nog minder uit mijn handen. En dan ga ik ook in die negatieve spiraal (zie je wel, ik kan het ook niet, geef maar weer op, ik ben waardeloos) en dat heeft dan ook weer zijn weerslag op mijn humeur. En ik vergeet dan dat er ook heus dingen wel goed zijn gegaan. Dus dat stukje reflectie trekt me ook wel.

 3. Succes voor mij betekent dat ik tevreden ben met het leven dat ik leid zoals dat goed voor mij is.

 4. Iris Lubbers Reply

  Wat een super toffe winactie! Succes gaat bij mij niet over grote dingen, maar juist hele kleine dingen. Die voor mij al groot kunnen voelen en een mega overwinning kunnen zijn. Als er iets is wat ik namelijk heb geleerd sinds ik het gevecht tegen mij PTSS ben aangegaan is het dat ik alle kleine successen en stapjes mag vieren en dat gaat steeds beter. Succes is voor mij voornamelijk voor mezelf durven kiezen, mijn grens aangeven en alles stapje voor stapje doen waarbij het niet uit maakt hoe lang het duurt tot ik mijn doel heb behaald. Succes is ook doen waar ik gelukkig van word.

 5. Als ik mijn gestelde doelen haal is dat voor mij succes ☺️

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: