Miranda

Nachtmerries die werkelijkheid worden

Pinterest LinkedIn Tumblr

Trigger waarschuwing: in deze blog schrijf ik over een slechte periode in mijn herstel waarin ik last had van zelfbeschadiging. Heb jij hier ook last van? Vraag jezelf af of het verstandig is om deze blog te lezen en neem eventueel contact op met 113.

Bij een depressie komt veel meer kijken dan alleen somber zijn. Zo kun je last krijgen van angsten. Of nachtenlang geterroriseerd worden door nachtmerries. En zo zijn er nog veel meer kenmerken van een depressie. En over die nachtmerries wil ik vandaag iets delen.

Iedereen droomt natuurlijk wel eens en iedereen heeft wel eens last van nachtmerries. Dromen is fijn totdat je dromen omslaan en ze nachtmerries worden. En daar had ik de laatste tijd erg veel last van. Mijn droom slaat dan ineens om naar een nachtmerrie. Net als in het echte leven. Dan slaat mijn hoofd ook wel ineens om.

Mijn nachtmerries verschillen heel erg. Ze kunnen gaan over dat iedereen om me heen pijn wordt gedaan. Ook droom ik wel eens dat iedereen afscheid van me neemt. Wanneer ik dan wakker word, zit het liedje “treur niet om mij” steeds in mijn hoofd. De nachtmerries over zelfbeschadiging zijn voor mij wel het ergste. Deze voelen het meest echt aan. Soms word ik ‘s ochtends wakker en kom ik erachter dat ik niet alleen gedroomd heb dat ik mezelf beschadigde, maar dat ik dit ook werkelijk gedaan heb.
Gelukkig heb ik nu medicatie tegen nachtmerries gekregen en is het een heel stuk minder. Zelfs bijna niet meer kan ik wel zeggen. Heel soms heb ik nog nachtmerries die aanvoelen alsof ze echt zijn.

De afname van die nachtmerries komt mede doordat we de klink van de slaapkamer deur eruit hebben gehaald. Wanneer ik nu uit bed wil, moet ik eerst mijn man wakker maken. Sindsdien slaap ik een stuk rustiger want zelf vond ik het ook doodeng. Iedere ochtend was ik weer bang voor hoe ik wakker zou worden. Maar met hulp van mijn man en extra medicatie gaat dat nu een stuk beter en durf ik weer rustig te slapen.

Naar mijn mening denken veel mensen veel te licht over een depressie. Er komt veel meer bij kijken. Onderschat het dus niet. Ik dacht zelf eerst ook dat een depressie enkel betekende dat je je een beetje somber voelt. Maar het is veel meer dan dat. Wanneer ik alleen al naar mezelf kijk, gaat het veel en veel dieper. Zoals jullie lezen bestaat mijn depressie uit angsten voor drukke plekken, nachtmerries, zelfbeschadiging en zelfs het gevoel er echt niet meer te willen zijn.

Ondanks dit ga ik toch elke dag een stapje vooruit. Op weg naar het zilveren randje op mijn donkere wolken. Elke dag een stapje verder in mijn herstel.

Write A Comment