Shirl

Mamaandag | De perfecte huismoeder bestaat niet

Pinterest LinkedIn Tumblr

Ik ”zit” nu een jaar thuis, een jaar waarin mij veel en vaak gevraagd werd wat ik eigenlijk voor een werk doe. Met een heleboel schaamrood vertel ik dan dat ik thuis zit, dat er altijd iemand is die op de kinderen wacht. Nooit, echt nooit, heb ik het woord huismoeder in mijn mond genomen want daar had ik zo mijn negatieve associaties mee. Huismoeder; ‘brrr….. Zo’n bakfiets moeder die op het schoolplein blijft hangen en de hond op vaste tijdstippen uitlaat zeker? Dat NOOIT!’

We zijn inmiddels dus een jaar verder en sinds een paar weken durf ik het woord huismoeder in mijn mond te nemen, al blijft het een lastig begrip.
Want ook parttime en fulltime werkende moeders zijn huismoeders, hun werk stopt niet wanneer ze thuis komen, de was wacht vaak netjes op je en de puinzooi van de kinderen ruimen we allemaal op (neem ik aan toch?)
Ik heb inmiddels die beruchte bakfiets, maar dat is puur uit veiligheid en zelfredzaamheid, Maar al zou het anders zijn, dan is dat nog oké.

Waarom krijgen we anno 2019 nog steeds jeuk van het woord huismoeder? Ik denk omdat we nog steeds het beeld hebben van een paar decennia geleden; dat zulke vrouwen niet meer doen dan de huishouding en enkel leven voor de kinderen.
Inmiddels is een huisvrouw zoveel meer dan dat, als je geluk hebt (!) heb je een man naast je die je helpt zowaar hij kan en het is echt oké om de was een keer (of vaker) te laten staan omdat je, je favoriete serie kijkt. Die bakfiets is verrekte handig en als jij je op het schoolplein vermaakt met de andere moeders; ook dikke prima toch?

De perfecte huismoeder bestaat niet.
Hoe kijk jij tegen het woord huismoeder aan?

Founder van #maarjezieternietsvan. Trotse moeder van de liefste kinderen. Vrouw van de liefste man. Baasje van de liefste golden retriever. Ging van jaren leven op medicatie naar leven zonder medicatie en is daar mega trots op.

1 Comment

  1. Helemaal met je eens! Ik heb altijd veel respect voor huismoeders. Ik bedoel eh… Op je werk doe je nog aan pauzes enzo en thuis moet je toch zelf opletten dst je af en toe nog even tot rust komt.

Write A Comment