Ingenborgh

Tippie van Flippie DEEL 1 !

Pinterest LinkedIn Tumblr

Een blog vol tips? Ik hoor je denken… “maar heel het internet staat daar toch al vol mee?” Klopt, soms zie ik zelf door de bomen het bos niet meer als het gaat om websites met tips over om te gaan met psychische shit. Maar niet alles werkt voor mij. Sterker nog, het grootste gedeelte werkt niet voor mij. Gelukkig weet ik inmiddels wat mij wel helpt. Ik wil dat graag met je delen, omdat ik hoop dat je er iets aan hebt. En misschien werken mijn tips niet voor jou, dat kan natuurlijk. Maar laten we het proberen!

Oké laten we beginnen met dat ik natuurlijk helemaal geen Flippie heet en dat de titel van deze blog eigenlijk helemaal nergens op slaat. Maar wees eerlijk… “Tippie van Flippie” klinkt toch veel leuker dan Tippie van Ingenborgh? Dus daarom deze naam. Weet je dat ook weer 😊

Zoals ik in de inleiding al schreef, staat internet vol met websites, blogs, vlogs en allerlei informatie en tips over hoe je uit deze nare periode zou kunnen komen en welke dingen je leven wat aangenamer kunnen maken. Ik heb ondertussen zelf half internet al afgestruind, ik heb misschien al wel aan 50 online webinars meegedaan en me ingeschreven voor verschillende cursussen die mij gingen helpen er weer bovenop te komen. Maar helaas…. Hier zit ik dan: 1,5 jaar later en nog steeds niet aan het werk, nog elke dag moe en de nare en goede dagen wisselen elkaar nog steeds af. Niet echt iets mee opgeschoten dus, zou je denken.

Maar toch denk ik dat het me wel geholpen heeft. Van alle tips en teksten die ik de afgelopen tijd heb gelezen, is natuurlijk niet alles blijven hangen. Mijn hoofd is een grote zeef waarin maar heel weinig blijft zitten. Ik lees dingen en als je me 5 minuten later vraagt wat ik heb gelezen, ben ik het vaak alweer vergeten. Maar toch ben ik er van overtuigd dat je onbewust toch iets opslaat waar je wat mee kunt. Van elke tekst die je leest en elke tip die hoort, leer je weer iets. Het is natuurlijk aan jou of je er ook iets mee doet of niet.

Hierbij Tippie’s van Flippie (of Ingenborgh natuurlijk net wat je wilt😉)

TIP 1: LEZEN
Je voelde hem misschien al een beetje aankomen… lezen. Zoals ik zelf al aangaf blijft misschien weinig hangen van wat je leest. En dat mag, je bent herstellende en natuurlijk is je hoofd nog niet zover dat het hele boeken kan opnemen. Maar elk woord dat je leest is een training om je hersenen weer wat in actie te krijgen. Je kunt kiezen voor sprookjes, thrillers, science-fiction of iets heel anders. Maar ik geef persoonlijk de voorkeur aan boeken waar je iets uit kunt halen. Boeken van mensen die hetzelfde hebben meegemaakt of boeken die je leren hoe je een fijner leven kunt leiden bijvoorbeeld!

TIP 2: RUST, REINHEID EN REGELMAAT

Rust lijkt heel vanzelfsprekend maar toch is het dat niet. Je bent waarschijnlijk enorm moe en vaak blijft je hoofd in dit soort periodes ondanks dat je zo moe bent toch ‘aan’ staan. Zoek daarom rust. Dit kan een welverdiend dutje zijn, een rustgevende wandeling of bijvoorbeeld een half uurtje mediteren. Persoonlijk vind ik Yoga Nidra ook erg fijn. Dit is een rustgevende meditatie waarbij de focus ligt op gehele ontspanning van de geest en lichaam. Echt een aanradertje!

Ook reinheid is belangrijk, zorg goed voor jezelf juist in deze moeilijke tijd. Ik weet dat dit ontzettend moeilijk is en dat vind ik zelf ook. Maar het is zo belangrijk! Ik maak dit mezelf vaak makkelijker door het samen te voegen met ‘regelmaat’ . Een tijdje geleden heb ik een boekje gekocht waarin ik elke dag taakjes schrijf zodat ik wat zinvols in mijn dag heb. Dit kunnen de kleinste dingetjes zijn. Ook de ‘vaste taakjes’ zet ik hierin om voor mezelf regelmaat te creëren. Om goed voor jezelf te zorgen kun je hier ook dingen opzetten als douchen, gezond lunchen,  1.5 liter water drinken of andere dingen die voor jou goed voelen om voor jezelf te zorgen. Op die manier creëer je regelmaat en werk je ook nog aan je reinheid. En ik weet niet hoe het met jou zit maar ik vind het heerlijk om dingen af te vinken! En al die kleine taakjes en al die krulletjes zorgen er dan weer voor dat ik me een stukje minder nutteloos voel.

TIP 3: DOE VOORAL WAT GOED VOELT
Je hebt waarschijnlijk heel lang dingen gedaan die veel van je hebben gevraagd.  Je bent waarschijnlijk moe en opgebrand en ziet het allemaal even niet meer zitten. En dat is logisch!
Dus lieve jij, gun jezelf het ook om een OFF-day te hebben. Gewoon niets te moeten, geen planning te hebben misschien even niet gezond te eten en een dag niet naar buiten te gaan. Dit mag ook. Maar zorg ervoor dat je er niet in blijft hangen, want dan gaat het mis. En geloof me… terwijl ik dit schrijf zit ik zelf met tranen in mijn ogen, ben ik zelf opgebrand en heb ik zelf totaal geen zin om nog maar iets uit te voeren vandaag. Maar dat mag ook. Die momenten mogen er zijn. Schaam jezelf daar niet voor (jeetje wat een wijze praat voor iemand zoals ik, haha) gun jezelf rust, gun jezelf even helemaal niets. Doe vooral wat voor jou goed voelt en misschien, heel misschien voel je jezelf dan later weer beter en ga je alsnog iets actiefs doen. Maar doe wat jij goed vindt en wat voor jou goed voelt !

Ik denk dat ik het voor nu hier maar even bij laat. Er komt vast nog een keer een deel 2 met weer nieuwe Tippies. Ik hoop dat je er iets mee kunt en dat het je kan helpen je dagen iets dragelijker te maken. Zelf zal ik ze ook nog vaak genoeg doorlezen want ook ik ben er echt nog laaaaaaaang niet helaas. Maar we komen er wel. Is het niet snel dan maar langzaam.

ps. Heb jij nou ook nog tips? Laat het dan even weten in de comments. Zo helpen we elkaar om een fijner leven tegemoet te gaan!

2 Comments

 1. Soms lees ik juist even niet. Dat is dan weer doen wat goed voelt. Soms is het ook te heftig om verhalen van anderen tot me te nemen en doe ik het dus niet. Volgens mij is dat ook prima;)>

  • Ingenborgh Reply

   Lieve Naomi,

   Zeker is dat goed. Doen wat goed voelt is het belangrijkste. Als dat lezen is dan zou ik het lekker doen, maar soms is lezen inderdaad te veel en kun je het beter niet doen.
   Voor je zelf kiezen en doen wat goed voelt is het aller aller belangrijkste!

   Dikke knuffel,
   Ingenborgh (leef_vol_liefde)

Write A Comment