Op ‘Blue Monday’ 17 januari (wat de meest depressieve dag van het jaar schijnt zijn) organiseert MIND de ‘MIND Blue Monday Run’ om aandacht te vragen voor depressie en mentale problemen. Want ruim 40% van de Nederlanders krijgt ooit te maken met psychische klachten. In deze ingewikkelde coronatijd zijn mensen extra kwetsbaar voor mentale klachten en dit jaar is er een speciale corona-editie opgezet. We spraken met Sabina Vissers, coördinator van de MIND Blue monday run.
Sabina is coördinator bij Stichting Mind van alle fondsenwervende acties en evenementen. Ze ondersteunt mensen die binnen deze evenementen acties houden. Deze acties zijn heel uiteenlopend. Denk aan een wandeltocht lopen (Santiago de Compostela), hardlopen of gamen. Er zijn veel mensen die fantastische dingen doen en op het moment dat er een actie gestart wordt, ondersteunt Sabina hen vanuit MIND. Op dit moment is ze druk met de voorbereiding van de MIND Blue Monday Run.
Blue Monday Run – Bewegen voor meer aandacht voor mentale klachten
De allereerste Blue Monday Run werd georganiseerd door Stefan Wendel in 2018 i.s.m. de toenmalige coördinator van MIND. Zij wilden deze Run meteen landelijk organiseren. Deze editie was een groot succes. Er ontstonden veel teams in verschillende steden door heel Nederland en er was veel aandacht voor depressie. Inmiddels is er dit jaar de vijfde editie van de Blue Monday Run. Helaas is deze door de huidige maatregelen beperkt. Maar alsnog hebben ruim 240 mensen zich opgegeven voor de run. Sabina loopt zelf natuurlijk ook mee.

De MIND Blue Monday Run heeft als doel om aandacht te vragen voor depressie en andere mentale problemen. Doordat deelnemers zich laten sponsoren, wil MIND een nieuw project voor jongeren starten met de donaties. Dit project is ter preventie van mentale problemen onder (voornamelijk) jongeren.
MIND heeft een directe hulplijn, MIND Korrelatie, maar aan onderlinge steun ontbreekt het nog. “Het kan bijvoorbeeld fijn zijn om te ervaren dat een ander hetzelfde probleem heeft of heeft gehad, zodat je kunt aankloppen bij diegene en kunt vragen hoe diegene het aangepakt heeft of wat gewerkt om ermee om te gaan.”
Met ervaringsverhalen voel je dat je niet de enige bent. Het is nog niet precies bekend hoe dit nieuwe project er uit gaat zien, maar MIND wil er hoe dan ook voor zorgen dat niemand er alleen voor hoeft te staan.
“Veel jongeren lopen op dit moment vast. In deze jonge levensfase is sociaal contact juist heel belangrijk en nodig om de wereld om hun heen te verkennen. Ze worden nu geblokkeerd in hun sociale contacten en dat heeft enorme impact.” In de top tien van klachten waar MIND Korrelatie over gebeld wordt, staat angst op nummer 1. Op een gedeelde tweede plek staan somberheid en depressie. Het aantal anonieme gesprekken bij MIND Korrelatie over depressieve klachten is in de afgelopen enorm periode toegenomen.
Ik zou iedereen willen vragen met elkaar in gesprek te gaan en door te vragen… Hoe gaat het nou écht met je?
Sabina Vissers
Ook jij kan je opgeven voor de Blue Monday Run
Vanwege de huidige maatregelen mogen deelnemers dit jaar solo of in een groep van maximaal twee mensen lopen. Je mag zelf je route en tijdstip bepalen en de manier waarop je in beweging komt deze dag. Het voornaamste is dat deelnemers, door de actie te delen, aandacht vragen voor depressie en vertellen wat hun persoonlijke motivatie is en waarom je de run interessant vindt.In de voorgaande jaren waren er teams door heel Nederland. In elke stad regelde de initiatiefnemer een run en diegene zette dan een route uit van een bepaald aantal kilometers.
Mind – Een laagdrempelige stichting voor informatie over psychische klachten
Wat Sabina nog even wil benadrukken is dat mensen die bij MIND werken geen hulpverleners zijn. MIND is geen GGZ-instelling en biedt geen behandeling o.i.d. MIND richt zich met name op voorlichting, informatievoorziening en preventie. Met de informatie die je kunt vinden op www.wijzijnmind.nl kun je als client of naaste van iemand met psychische klachten bijvoorbeeld betere keuzes maken ten aanzien van jouw behandeling. Of weet je beter hoe je met iemand om kunt gaan die last heeft van somberheid en depressie. Bij een onderdeel van MIND, MIND Korrelatie, kun je wel mailen, bellen of appen met iemand waar je bijvoorbeeld je verhaal kwijt kan en die jou kan doorverwijzen naar verdere hulp als dat nodig is
De website biedt veel informatie omtrent psychische klachten. Je kunt er terecht als je bijvoorbeeld zelf vermoed dat je ergens mee kampt en een korte zelftest doen. Of als je als naaste van iemand met mentale klachten meer informatie zoekt. Er zijn veel flyers te vinden over specifieke mentale klachten en over gerichte praktische dingen als ‘nee zeggen’ en ‘grenzen stellen’ en andere tips.
Mentale klachten – Maar je ziet er niets van
“Wat jullie zeggen: ‘Maarjezieternietsvan’ doelend op de naam van onze website. Dat is iets wat mensen zich moeten beseffen, dat je vaak niets van mentale problemen ziet. Zéker als iemand goed kan praten en “normaal” overkomt. Dat hoeft niet meteen te betekenen dat het goed met iemand gaat of er niets aan de hand is. Het kan heel moeilijk zijn om écht contact met iemand te maken met iemand die worstelt. Iemand kan de boot afhouden uit schaamte of andere redenen. Ik zou iedereen willen uitnodigen om door te vragen en met elkaar in gesprek te gaan. Blijf in contact met elkaar en blijf interesse hebben voor elkaar. Zeg ook gewoon tegen elkaar ‘Ik ben beschikbaar als je ergens mee zit’. “
