Ouderschap

De invloed van autisme op het gezin

Pinterest LinkedIn Tumblr
Wanneer Marline’s zoon geboren wordt, blijkt al snel dat hij anders is dan andere kinderen. Hij ontwikkelde zich minder snel dan andere kinderen, reageerde anders en was erg schrikachtig. Een echte handenbinder, waarbij je oren en ogen te kort kwam. Zijn ouders hadden het gevoel continu politieagentje te moeten spelen, wat ontzettend uitputtend was. Op twee jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste psychologisch onderzoek bij Youz, pas zes jaar later volgt de diagnose ASS. Waar de diagnose voor de één veel rust brengt, werd het gedrag van Marline’s zoon juist problematischer. Wat ook de nodige impact had op het gezin. Jaren later blijkt ook zij autisme te hebben. Je leest in deze blog hoe de diagnose, autisme, invloed heeft op haar en haar gezin.

Autisme in het gezin; Opvoeden en autisme

Vooral als ze jong zijn en nog niet duidelijk kunnen maken wat er in ze om gaat, is de opvoeding van een kind met autisme erg zwaar. Ik ging enorm aan mezelf twijfelen, omdat alles wat ik zei niet binnen leek te komen. Ik kreeg het gevoel dat mijn zoon het op mij voorzien had, om het bloed onder mijn nagels vandaan te halen. Jaren heb ik de angst gehad dat de politie een keer aan de deur zou komen, omdat hij zo vaak schreeuwde dat ik hem pijn deed. Terwijl ik twee meter verderop stond en hem niet eens aan kon raken. Mijn hart brak keer op keer als hij zo’n bui had. En ik hem niet vast kon pakken, want juist als ik hem vast zou pakken, zou hij nog veel bozer worden.

Aanpak tijdens een driftbui

Wanneer mijn zoon een driftbui kreeg, liet ik hem in de gang uitrazen. Zodra hij dan weer rustig was, besprak ik met hem waar het mis ging. Tijdens dit gesprek wees ik continu naar mijn ogen, dat hij me aan moest kijken en herhalen wat ik gezegd had. Na een knuffel ruimden we samen de gang weer op.

Autisme in het gezin; de relatie tussen broer en zus

Toen mijn zoon op zijn achtste de diagnose kreeg, merkten wij dat zijn gedrag steeds agressiever werd; vooral richting zijn zus. Onze dochter voelde zich daardoor niet meer fijn in huis en kwam steeds vaker met de vraag: ‘Wanneer breng je hem weg?’ Hierdoor kwamen we op het punt dat we moesten kiezen voor medicatie of toch een uithuisplaatsing. Gelukkig kon onze zoon gewoon bij ons blijven wonen. Door de cursus ‘Samen gamen, samen spelen‘, waar onze dochter en zoon samen opgingen, verbeterde de band tussen broer en zus steeds meer. Onze dochter begreep haar broer nu beter, nu ze wist wat autisme inhield. Samen met de medicatie die mijn zoon krijgt, kwam het punt dat ze eindelijk samen konden spelen na acht jaar pijn en verdriet. Sindsdien is alles rustig geworden.

Regulier onderwijs of speciaal basisonderwijs

Ook op school gaf het gedrag van onze zoon de nodige problemen. Leerkrachten wisten er niet mee om te gaan en er werd niet naar ons geluisterd. Wij gaven verschillende tips hoe ze ermee om konden gaan, bijvoorbeeld zijn eigen stoel, een vast plekje in de kring, enzovoorts.  Doordat school niks met onze tips deed, werd zijn gedrag alleen maar problematischer. Andere kinderen waren bang voor hem, volgens de juf, terwijl hij na schooltijd wel werd uitgenodigd om te komen spelen. Of hij verstopte zich in de school. Uit eindelijk mocht hij nog maar halve dagen naar school en ook niet meer mee op schoolreis, waardoor hij een leerachterstand van twee jaar opliep. Uiteindelijk hebben we toen besloten om hem naar het speciaal basisonderwijs te doen. Hier werd hij begrepen en daar kwam het zonnetje direct door. We kregen weer een vrolijk jongentje in huis én heeft uiteindelijk de twee jaar leerachterstand weer ingehaald.

Autisme in het gezin; de groei van onze zoon

In middels is onze zoon een flinke kerel van 13 jaar geworden. Hij is in alle opzichten flink gegroeid. Wanneer hij boos is, loopt hij een blokje om of komt even op zijn kamer tot rust. Ik herhaal het elke keer wel, maar hij weet dat we praten zodra hij weer rustig is. Hij laat het tegenwoordig weten als hem iets dwars zit. En ook op school heeft hij een plek waar hij even heen kan om te ontladen. Daarnaast is hij behoorlijk zelfstandig geworden en gaat zelfstandig naar bijvoorbeeld het zwembad of het skatepark.

Opmerkingen van buitenstaanders

Inmiddels gaat het dus een stuk beter, maar de afgelopen jaren hebben regelmatig reacties gekregen van buitenstaanders, waaruit bleek dat ze dachten dat ze het wel beter konden. Opmerkingen zoals dat het aan onze opvoeding ligt of laat hem maar een weekje bij mij komen dan zal z’n gedrag wel anders zijn. Terwijl een uur oppassen bijvoorbeeld al te veel was.

Autisme in het gezin; een moeder met autisme

Jaren later bleek ikzelf ook autisme te hebben. Hoewel de diagnose niet als verrassing kwam, kwam de klap wel hard aan. Ondanks dat vielen er veel puzzelstukjes op z’n plaats. Ik snapte eindelijk waardoor ik altijd te laat kwam, geen besef van tijd had en het gevoel had dat ik er niet meer bij hoorde. Ook ben ik erg chaotisch. Ik kon tien dingen tegelijk doen en dat de hele dag door, maar aan het eind van de dag leek het alsof ik niks had gedaan. Ik was continu bek af hierdoor.
Met mijn zoon kan ik heel goed praten. We denken hetzelfde en snappen elkaar. Daarnaast zie ik meer overeenkomsten, ik kan ze alleen niet goed verwoorden.
Sinds ik de diagnose autisme heb, merk ik dat sommige vrienden mij beter begrijpen. Andere vrienden reageerden heel laconiek dat ze het allang wisten, terwijl ik juist het gevoel heb dat zij nog steeds geen begrip hebben voor mij.
In deze eerste blog heb ik jullie globaal meegenomen hoe de afgelopen jaren zijn vergaan wat betreft de de diagnose autisme binnen ons gezin. In de volgende blog wil ik hier graag nog wat dieper op in gaan en je meenemen in de begeleiding van Youz en wat ik zelf deed om mijn zoon te helpen.

 

3 Comments

 1. Maranda Ten tije Reply

  Zo waar dit…. Jullie zijn toppers💪💪💪💪

  Groetjes ons

 2. Diana de Paauw Reply

  Je bent een topper hoor. En de beste stuurlui staan aan wal. Hoe vaak ik vroeger die dingen wel niet te horen heb gekregen al hebben mijn kinderen geen autisme maar andere stoornissen. Mijn kinderen zijn kanjer die het goed doen en die van jou komen ook wel goed terecht. En je blog is super..De groeten van een hele coole chauffeur 🤣😘 zoals hij eens tegen me zei

 3. Goed gedaan en perfect verwoord
  Dat is niet niets
  Wouw pet af
  Ga zo door

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: